Dünyada bir benzeri yok: Çorum'da bulunan Hitit kılıcına paha biçilemiyor

Dünyada bir benzeri yok: Çorum'da bulunan Hitit kılıcına paha biçilemiyor

Çorum'da yol yapım çalışmaları sırasında kepçe operatörü tarafından tesadüfen, 3 bin 500 yıllık bir Hitit kılıcı bulundu. Dünyanın başka yerinde örneği bulunmayan kılıca ise paha biçilemiyor.

Dünyada bir başka örneği bulunmayan kılıç, tarihin en büyük imparatorlukları arasında yer alan Hititlerin başkenti Hattuşa’da iki greyder kepçesi operatörü tarafından tesadüfen bulundu.

O dönem Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli iki kepçe operatörü Hitit Krallarından Tuthaliya’ya ait olan tarihi kılıcı Boğazköy Müzesi’ne teslim etti. Burada yapılan incelemede Hitit dönemine ait olduğu anlaşılan kılıç, daha sonra Çorum Müzesi’ne nakledildi.

18-02/19/h1.jpg

 ÜZERİNDE AKADÇA YAZI YAZIYOR

Sert bronzdan ve döküm tekniğiyle yapılan kılıcın balçak kısmında yer alan perçin deliklerinden itibaren kabzaya geçen kısmın dövülmek suretiyle yapıldığı, delik kenarlarındaki çapaklardan ve münferit çekiç izlerinden anlaşılıyor.

Bulunduğu tarihten itibaren arkeoloji dünyasının da gündemine oturan kılıç, adak olarak sunulmuş. Kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla Akadça olarak “ı-nu-ma du-ut-ha-lı-yalugal.gal kur a-as-su-wa u-hal lıQgır an-nu-tım a-naıskur be-li-su u-se-lı” yazılı cümle görülüyor.

18-02/19/h3.jpg

‘‘Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu’’ yazılı kılıcın savaş ganimeti olarak ele geçirilmesinden sonra üzerine yazıldığı tahmin ediliyor.

PAHA BİÇİLEMİYOR

60 gram ağırlığında, 70 santimetre uzunluğunda teknik ve işleme yönünden kusursuz bir simetriğe sahip olan bu kılıç Hitit tarihinin amansız savaşçısı, büyük kral Tuthaliya’nın Ege kıyılarındaki Assuwa ülkesine karşı kazandığı askeri zaferin benzersiz bir yansımasını ifade ediyor.

18-02/19/h2.jpg

Henüz bir benzeri daha bulunamamış olması, kılıcı paha biçilemez kılarken bu eşsiz eser, Boğazköy-Hattuşa ve diğer Hitit şehirlerinde, bir çok gizemli arkeolojik eserin keşfedilmeyi beklediğinin en güzel ve heyecan verici kanıtı olarak ifade ediliyor.

 DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Müze Müdürü Arkeolog Metin Çakar, Hitit dönemine ait kılıcın Müze Müdürlüğünde bulunan ünik eserlerden biri olduğunu söyledi.

18-02/19/h5.jpg

Milattan önce 14-15. yüzyıllara ait kılıcı adak kılıcı olarak adlandırdıklarını anlatan Arkeolog Çakar, sözlerine şöyle devam etti:

“Kılıcın ilginç bir bulunma hikayesi var. 1991 yılında Boğazkale ilçesinde yol düzenlemesi yapan kepçe operatörleri kazı çalışmasında kılıcı buluyorlar. Önce Boğazkale Müzesi’ne getiriliyor kılıç, sonra da Çorum Müzesi’ne nakledildi. O yıllardan beri Çorum Müzesi’nde sergileniyor. Kılıcın özelliği bronzdan yapılmış olması ve döküm tekniğiyle yapılmış. Üzerinde bir satış Hititçe çivi yazısı ile Akadça yazılmış bir yazı. Hitit Krallarından II. Tuthaliya tarafından yazıldığını tahmin ediyoruz. Kılıcın üzerinde ‘Assuwa ülkesini yerle bir ettiğim zaman bu kılıcı efendim fırtına tanrısına adak olarak sundum’ yazıyor.

18-02/19/h4.jpg

Arkeoloji dünyasında ve dünyada başka bir örneği bulunmayan bu ünik kılıç, yaklaşık 680 gram ağırlığında sapıyla birlikte 79 santimetre uzunluğunda. Müzemize gelen ziyaretçiler tarafından da beğeniyle ilgileniyor. Müzemizdeki ünik eserlerden bir tanesi” dedi.

ÇORUM/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN