e-Devlet giriş paneli - Soy ağacı sorgulama açıldı mı?

e-Devlet giriş paneli - Soy ağacı sorgulama açıldı mı?

e-Devlet'in yeni hizmeti olan soy ağacı öğrenme işlemi iki saatte 200 bin belge erişimi yapılınca çöktü. Sistemde başka hizmetlere de ulaşamayan vatandaş için e-Devlet geçici bir süreliğine soy ağacı öğrenme hizmetini durdurdu. Hal böyle olunca herkes e-Devlet giriş panelini ve soy ağacı sorgulama ne zaman açıklanacak bunu merak eder oldu. e-Devlet giriş paneli için ve soy ağacı sorgulama açıldı mı öğrenmek için haberimizin detaylarına göz atın.

e-Devlet bir çok hizmetinin çerisine bir yenisini daha ekledi ve tek tıkla soy ağacı öğrenme hizmetini getirdi. Bunu duyan milyonlarca vatandaş bir anda e-Devlet’in resmi sitesine akın etti. Böyle olunca e-Devlet’in gündeki ziyaretçi sayısının üç dört katı kişi siteye giriş yapmaya çalıştı. Gece 02.00-04.00 saatleri arasında siteye yoğunluk daha fazla artmaya başlayınca yetkililer hizmeti geçici bir süre askıya aldı. Soy ağacı öğrenme hizmet devreye girer girmez 4 milyonu aşkın kişi siteye giriş yapmak için uğraştı ancak sadece 737 bin 237 kişi tek tıkla soy ağacı bilgilerine erişebildi. Sistemin ne zaman geri açılacağı ise merak konusu henüz resmi bir açılama yapılmadı.

SOY AĞACI SIRALI OLACAK

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner yoğunluk sebebiyle soy ağacı öğrenme sisteminin sıralı olacağını söylemişti. Buna göre günlük bir kota belirlenecek. Başvurular o kotaya göre soy ağacı alt üst sorgulamada sıraya konacak. O gün kota dolduğunda başvurular ertesi güne aktarılacak. Soyağacı günlük kotası ne kadar olacağına yönelik henüz bilgi verilmedi.

SOY AĞACI ÖĞRENME SON DURUM

Soy ağacı öğrenme sorgulama sistemi için e devlete girenler hayal kırıklığı yaşıyorlar. E devlet üzerinden yapılan alt üst soy ağacı sorgulama sistemi hala devre dışı. Soy ağacı öğrenme sistemine ulaşanlar nüfus müdürlüğünün "Altsoy ve üst soy bilgi servisi teknik çalışmaları devam ediyor" uyarısıyla karşılaşıyorlar.

SOY AĞACI ÖĞRENME NE ZAMAN AÇILACAK?

 Bu soruya en yetkili isim olan Nüfus müdürü Güner'den şu yanıt geldi: “Vatandaş biraz sabretsin. Anne ve babalarıyla daha fazla konuşup onlara sorsunlar. Biz hizmetimizin arkasındayız. Ne zaman açılacağı ile ilgili net tarih vermek çok zor. Kısa zamanda açılacak”.

ALT ÜST SOY AĞACI ÖĞRENME SIRAYA KONACAK

 Güner soy ağacı öğrenme taleplerinin sıraya konulacağını söyledi. Güner, bu kadar yoğunluk beklemediklerini söyledi. Vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirten Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili “Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız. Soy ağacı sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. ‘Bugün bu kadar’ diyerek ertesi güne aktaracağız” dedi.

Sinan Güner, Alt-Üst Soy Sorgulama Uygulaması’nın neden hayata geçirildiği sorusuna da şu yanıtı verdi: “Bu hizmet zaten vardı. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde dilekçe vererek, randevu alarak zaten talep ediliyordu ve oldukça fazlaydı. Kanunların el verdiği ölçüde anneanne, dede, torun gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Daha önce vatandaş yan soylarını da öğrenmek için dilekçe veriyordu. Yetkililerin bu bilgileri vermesi yasak. İstediklerini alamayan vatandaş münakaşa çıkarıyordu. Bu sorunları çözmek istedik.”

E DEVLET SOY AĞACI UYGULAMASI NEDİR?

E devlet sistemi üzerinden alt üst soy ağacı sorgulama sistemi hazırlanmış ve perşembe günü 14.00’te hizmete alınmıştı. Soy ağacı öğrenme sistemine öyle büyük bir ilgi oldu ki ilk gün gece 02.00’ye kadar yaklaşık 200 bin vatandaş soy bilgisinin çıktısını aldı. Gece sakinleşme beklenirken sistem 02.00- 04.00 saatleri arasında en yoğun anını yaşadı ve 2 saatte 110 bin çıktı alındı. Soy ağacı öğrenme sistemi saat 04.00’ten sonra yoğunluk nedeniyle askıya alındı.

Milliyet.com.tr'den Musa Kesler'in haberine göre, Türkiye’nin geçtiğimiz hafta en çok konuştuğu konulardan biri Altsoy-Üstsoy Bilgi Sorgulama” (Soyağacı) uygulamasıydı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün E-Devlet bünyesinde başlattığı uygulama kapsamında vatandaşlar geçmiş soy bağlarına dair kayıtları görebiliyordu. Uygulama öylesine ilgi gördü ki sistem bir gecede kilitlendi. E-Devlet hizmetinin verildiği turkiye.gov.tr adresi yoğunluktan dondu. Gece yarısından sonra bile siteye yoğunluktan girilemedi. Yoğunluk bütün E-Devlet sayfasının tamamını kullanılamaz hale getirince uygulamaya ara verildi. Şimdi bu kayıtları sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasının altyapısı güçlendirilerek uygulama yeniden hizmete girecek. Çalışmalar devam ediyor.

4 MİLYON ZİYARETÇİ

Sistemi kilitleyen yoğunluğa dair rakamlar da ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgili birimindeki kayıtlara göre o gün E-Devlet uygulamasına 4 milyon kullanıcı giriş yaptı. Kayıtlara göre bu rakam daha önceki girişlerin en az 3 veya 4 katı. Zira E-Devlet’in günlük kullanıcı sayısı 1 ile 1.5 milyon arasında.  Siteye giren 4 milyon kişiden sadece 737 bini sistem kilitlenmeden önce Altsoy-Üstsoy sorgulama sayfasına gidebilmiş. Bunların da sadece 310 bini işlemi başarıyla tamamlayıp kayıt alabilmiş.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN