Elazığ Belediyesi Bahaeddin Ögel'in adını daha büyük bulvara verdi

Elazığ Belediyesi Bahaeddin Ögel'in adını daha büyük bulvara verdi

Türkiye’nin en önemli tarihçilerinden ve özellikle kültür tarihi araştırmalarının duayeni kabul edilen Prof. Bahaeddin Ögel’in adı memleketi Elazığ’daki caddeden kaldırıldı. Karar sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı. Yapılan çağrılar üzerine Elazığ belediyesi daha büyük bir bulvara Ögel'in adını verdi.

Türkiye’nin en önemli tarihçilerinden ve özellikle kültür tarihi araştırmalarının duayeni kabul edilen Prof. Bahaeddin Ögel’in adının memleketi Elazığ’daki bir caddeden kaldırılması büyük tepkiye yol açtı. Belediye gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve duayen tarihçinin adını daha büyük bir bulvara verdi. 

Tarihçi Prof. Mehmet Öz’ün sosyal medyada gündeme getirdiği skandal Elazığ’ı karıştırdı.

Yaklaşık 5 ay önce alınmış olan belediye meclisi kararının ortaya çıkması üzerine akademisyenler, siyasetçiler ve Elazığlı vatandaşlar şehir merkezindeki Bahaeddin Ögel Caddesi adının Molla Bahri Caddesi olarak değiştirilmesini kınayan açıklamalar yaptılar.

18-09/08/manset-copy-1536411444-1536422227.jpg
KARAR.COM saygısızlığı böyle duyurdu.

BU SAYGISIZLIĞI DÜZELTİN

Caddeye adı verilen Molla Bahri’nin şehrin sevilen kanaat önderlerinden biri ve aynı zamanda Elâzığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın kayınpederi olduğu açıklandı.

Akademik dünyanın önde gelen isimleri ve Elazığlı vatandaşlar sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda Elazığ’ın yetiştirdiği en önemli bilim adamlarının başında gelen Prof. Ögel’e yönelik saygısızlığın bir an önce düzeltilmesini istediler.

18-09/08/screenshot_1-1536410666.jpg

Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine Elazığ Belediyesi 'saygısız kararı' düzeltme yoluna gitti. Belediye daha büyük bir bulvara duayen tarihçinin adını verdi. Yeni gelişmeyi yine Türk Ocağı Genel Başkanı ve tarihçi Mehmet Öz, Twitter hesabından duyurdu. 

18-09/08/dmlgafzxoaabfvj.jpg

Öz paylaşımında "Bahaeddin Ögel hocamızın adının Elazığ'da daha büyük bir bulvara verildiğini öğrenmekten memnuniyet duyduğumuzu belirtir, başta Elazığ Türk Ocağı yönetimi olmak üzere ilgililere gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ederiz" dedi. 

18-09/08/screenshot_1-1536421854.jpg

18-09/08/screenshot_2.jpg

Elazığ Türk Ocağı Başkanı D. Birol Bulut da konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı: 

BİLGİ: Aziz Ocaklılar; Girişimlerimiz neticesinde Prof. Dr. Bahaeddin ÖGEL hocamızın ismi yeni bir bulvara verilmiş olup, tabelası Elazığ Belediyesince bugün asılacaktır. Basın açıklaması bu nedenle yapılmayacaktır.

18-09/08/aaa.jpg

 

18-09/08/screenshot_3.jpg

18-09/08/screenshot_5.jpg

BAHAEDDİN ÖGEL KİMDİR?

Bahaeddin Ögel, 21 Nisan 1923’te Ela­zığ’da dünyaya gelmiştir. Elazığ’ın köklü bir ailesinden olan Ögel, ilk ve orta okulu memleketinde, lise tahsilini Malatya’da tamamlamıştır. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü öğrenciliği sırasında meşhur sinolog Prof. Dr. W. Eberhard’ın dikkatini çekmiş olan Ögel, “Uygur Devleti’nin Kuruluşu” adlı teziyle 1948 yılında doktor, “Liao Devrinden Önceki Kitanlar” adlı teziyle 1955 yılında doçent unvanını almıştır. 1959-1964 yıllan arasında Almanya, Tayvan ve Japonya’da çeşitli üniversitelerde görev alan ve araştırmalarına devam eden Ögel, Taipei’de yayınlanan “Sino Turcıca, Çingiz Han ve Çin’deki Hanedanının Türk Müşavirleri” adlı eseriyle 1965 yılında profesörlüğe hak kazanmıştır. Üniversite hayati boyunca pek çok kıymetli eser veren ve sayısız öğ­renci yetiştiren Bahaeddin Ögel, bir görev sebebiyle Eylül 1987 tarihinde Moğolistan’da bulunduğu sırada vefat etti.

Bahaeddin Ögel, Orta Asya Türk Tarihi ile ilgili Çin arşivlerine inerek araştırmalar yapan sayılı tarihçilerdendir. Özellikle Türk Kültür Tarihi alanında önemli çalışmalar hazırlamıştır. Türk tarihinin bütünlüğü, Türklerin göçebeliği, Türk-Moğol meselesi gibi pek çok tarihsel mesele hakkında tezler ortaya atmıştır. Alanıyla ilgili 20 cilt kitap ve 120'den fazla makale yazmıştır.

Almanca, İngilizce, Fran­sızca, Çinçe, Farsça dillerini bilen ve araştırmalarında kullanan Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, Türk tarihinin uzak devirlerine ait konu­ları akademik seviyede işlemesine rağmen geniş halk kitlelerine ulaştır­mayı ve sevdirmeyi başaran saygın bir tarihçi olarak ölümsüzleşmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN