Kestane karası fırtınası nedir? Kestane karası fırtınası ne zaman başlayacak? Ne kadar sürer?

Kestane karası fırtınası nedir? Kestane karası fırtınası ne zaman başlayacak? Ne kadar sürer?

Kestane karası fırtınası nedir? Kestane karası fırtınası ne zaman başlayacak? soruları Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse'nin açıklamasından sonra googleda trend oldu. Sıcak yaz günlerine 'kestane karası fırtınası'yla veda edeceğiz. İşte yaz günlerini keskin bir şekilde sonlandıracak olan Kestane karası fırtınası ile ilgili tüm detaylar ve kestane karası fırtınasının ne kadar süreceğine dair yapılan açıklamalar...

Kestane karası fırtınası geliyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse kestane karası fırtınası ile ilgili ne dedi. Köse 'Kestane karası fırtınası nedir? Kestane karası fırtınası ne zaman başlayacak?' sorularına da yanıt verdi. İşte yaz günlerini bıçak gibi kesecek olan Kestane karası fırtınası ne demek sorusunun yanıtı, kestane karası fırtınasının nekadar süreceğine dair yapılan son dakika açıklamaları ve tarihçesi ile ilgili detaylar... 

KESTANE KARASI FIRTINASI NE DEMEK? 

Yarından itibaren tüm yurtta etkisini hissettirecek olan  Kestane karası fırtınası bir geçiş dönemini anlatıyor. İstanbul başta olmak üzere yurt geneli, yarından itibaren 6-10 derece sıcaklıkların düşeceği kestane karası fırtınasıyla sonbaharı yaşamaya başlayacak. Meteoroloji de Twitter'dan yaptığı açıklamada Karadeniz Bölgesi'nin yarından itibaren kutuplardan gelen soğuk havanın etkisine gireceğini duyurdu. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere yarından itibaren 6 ila 10 derece birden azalacak. Yaz mevsimini andıran sıcak günler, kestane karası fırtınası adı verilen hava olayıyla sona erecek" dedi.
Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, yaz mevsimi sona ermesine rağmen bu ay da hava sıcaklıklarının yaz değerlerine yakın seyrettiğini söyledi.

18-09/24/kestane-karasi-firtinasi-ne-demek.jpg

Kestane karası fırtınası nedir diye merak edenlere kısaca fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgar, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir. En bilinen fırtına çeşitlerinden biri de kestane karası fırtınasıdır. Karadeniz'in meşhur fırtınası olan kestane karası fırtınası zaman zaman İstanbul'da da etkili olmaktadır.

Yurdun güneyinde Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca hava sıcaklıklarının 30-34, deniz suyu sıcaklığının ise 26-28 derece aralığında seyrettiğini dile getiren Köse, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaz mevsiminin sonbahara doğru kaymaya başladığını vurguladı.

KESTANE KARASI FIRTINASI NE KADAR SÜRER? 

Yaz mevsimini andıran sıcak günler 'kestane karası fırtınası' adı verilen hava olayıyla sona erecek. Genelde eylülün son haftasına denk gelen ve 3-4 gün süren kestane karası fırtınası yaklaşıyor. 

Havaların yaz mevsiminin etkisinden artık çıkacağını belirten Köse , şöyle devam etti:

"Sıcaklıklar ülkemizin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere yarından itibaren 6 ila 10 derece birden azalacak. Yaz mevsimini andıran sıcak günler 'kestane karası fırtınası' adı verilen hava olayıyla sona erecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, sıcaklıklar 25-28 Eylül tarihlerinde düşecek ve sonbahar yağmurları başlayacak. Genelde eylülün son haftasına denk gelen ve 3-4 gün süren kestane karası fırtınasıyla havalar serinleyecek."

18-09/24/kestane-karasi-firtinasi-nedir.jpg

 

KESTANE KARASI FIRTINASI ADI NEREDEN GELİYOR? TARİHÇESİNEDİR? 

Köse, Balkanlar üzerinden gelen ve 2-3 gün yöresel farklılıklar gösteren kestane karası fırtınayla sıcaklıkların sert düşeceğini ifade ederek, "Kestanelerin dışı dikenli olduğu için ağaç tepesinde toplamak oldukça zahmetli ve zordur. Kestanelerin olgunlaştığı ve hasat mevsimine denk geldiği eylülün son haftasında belirgin sıcaklık azalışıyla birlikte görülen fırtına kestanelerin ağaçtan dökülmesine neden olduğu için atalarımız bu ismi vermişlerdir" diye konuştu.

ANİ SEL VE SU BASKINLARINA DİKKAT

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, son 15 yılda Türkiye'de sonbaharın ılıman geçtiğini, yazı andıran sonbaharlar yaşandığını söyledi. Uzun vade tahmin model çıktılarına göre aralık ayı ortalarına kadar yurdun büyük bölümünde hava sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 1 derece üzerinde seyredeceğini belirten Köse, "Ekim ayında Karadeniz kıyılarında, kasım ve aralıkta Ege ve Akdeniz kıyılarında yağışların mevsim normalleri üzerinde, geriye kalan yurdun büyük bölümünde ise yağışların mevsim normalleri civarında kalacağı tahmin edilmektedir." ifadelerini kullandı.
 
Köse, soğuk hava eşliğindeki kısa süreli, kuvvetli ve şiddetli sonbahar yağmurlarının sel, su baskınlarına, yıldırım, şimşek gibi olaylara, kıyılarda hortum oluşumuna neden olabileceğini vurguladı.

KARADENİZ İÇİN İSE KUTUP SOĞUĞU UYARISI VAR

Kestane Karası fırtınası ile ilgili açıklama yapan Köse ayrıca Karadeniz içinde uyarıda bulundu. Karadeniz için ise kutup soğukları uyarısı yapıldı. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Karadeniz Bölgesi olarak Salı gününden itibaren oldukça serin olan yağışlı sistemin etkisi altında kalacağız. Aşırı yüksek deniz suyu sıcaklığı anomalisine sahip Karadeniz ile kutuplardan gelen soğuk havanın etkileşimine hep birlikte şahit olacağız” denildi. 

18-09/24/kestane-karasi-palamut.jpg

KARADENİZLİ BALIKÇILARIN UMUDU KESTANE KARASI FIRTINASI

Zonguldak'ta av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, çok az miktarda avladıkları palamutta umduğunu bulamayınca, halk arasında "kestane karası" olarak bilinen kuvvetli fırtınaya umut bağladı.

Av yasağının sona ermesinden bu yana palamut avında istenilen seviyeye ulaşamayan balıkçılar tarafından "kestane karası fırtınası" sonrası palamudun bollaşacağı tahmin ediliyor.

İlçede balıkçılık yapan Fatih Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Umudumuz  kestane karası fırtınası. Bu mevsimde deniz soğumaya başlar. Yağan yağmurlarla birlikte derelerden yemler denize akar. O zaman balık çoğalmaya başlar. Kestane karası fırtınasından sonra Karadeniz'de palamut çoğalacak. Halkımız daha ucuz balık yemeye başlayacak. Şu an balıkçı tezgahlarında palamudun tanesi 10 ile 15 lira arasında değişiyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN