Kıyamete 1 gün kaldı! 8 il için acil çağrı: 100 yıl sonra ilk yaşanacak

Kıyamete 1 gün kaldı! 8 il için acil çağrı: 100 yıl sonra ilk yaşanacak

Küresel ısınma tüm hızıyla dünyayı etkilemeye devam ederken, araştırmacılardan küresel ısınmaya karşı yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen son araştırma da dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. İşte detaylar...

Dünyayı bekleyen yeni felakete 'dur' demek mümkün, fakat bunun için insanlığa büyük bir görev düşüyor. 2023 Temmuz ayında Türkiye'de hava sıcaklığı rekoru kırıldı. En çok etkilenen ve etkilenmeye devam edecek iller ise Mersin, Antalya, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Trabzon oldu.

Sıcak hava dalgası, Güney ve Güneybatı ABD'nin büyük bölgelerini kavurdu. Phoenix, Arizona'daki sıcaklıklar art arda 19 gün rekor kırarak en az 43.3 dereceye ulaştı ve acil servisler sıcaklığa bağlı hastalıklarla dolup taştı.

'YENİ NORMAL' OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Güney Avrupa, Yunanistan, İspanya ve İsviçre'yi kasıp kavuran orman yangınlarıyla birlikte, kaydedilen en aşırı sıcak dalgalarından birini yaşanıyor. Çin'de ise sıcaklıklar 50 derecenin üzerine çıkarken, Güney Kore, Japonya ve Hindistan'ın kuzey bölgelerinin bazı bölümleri ölümcül sel felaketiyle karşı karşıya.

TV100'den Barış Yahya Çinçin'in haberine göre, Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, 18 Temmuz 2023 Salı günü yaptığı açıklamada, bu amansız aşırı hava çağlayanını 'yeni normal' olarak nitelendirdi. Ancak bazı bilim adamları şimdi bu görüşe karşı çıkıyor.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nde iklim bilimcisi ve profesör olan Hannah Cloke, "Bunu duyduğumda biraz çılgına dönüyorum çünkü bu gerçekten yeni normal değil. Atmosfere sera gazları pompalamayı bırakana kadar geleceğin nasıl olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok" açıklamasında bulundu.

Bu yaz çok kötü geçse de bunun sadece başlangıç ​​olduğu konusunda uyarıda bulunan Hannah Cloke, küresel sıcaklık yükselmeye devam ettiği sürece, dünyanın artan etkilere hazırlanması gerektiğini söyledi.

İNSANLAR DA SUÇLU

Pennsylvania Üniversitesi'nde iklim bilimcisi ve seçkin bir profesör olan Michael E. Mann, gördüğümüz havayı 'yeni anormal' olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Michael E. Mann, CNN'e verdiği demeçte, "Yeni normal, yanlış bir şekilde yeni bir iklim durumuna geldiğimiz ve buna uyum sağlamamız gerektiği fikrini aktarıyor. Ama bundan çok daha kötü. Fosil yakıt yakma ve ısınma devam ettikçe etkiler daha da kötüleşiyor. Dünya ısınmaya devam ettiği sürece, her zamankinden daha yıkıcı etkilerin değişen bir temel çizgisi" dedi.

HÂLÂ ENGELLEME ŞANSIMIZ VAR

Dünya, gezegen ısınmasına neden olan kirliliği azaltma konusundaki küresel başarısızlık nedeniyle küresel ısınmanın bazı etkilerine zaten hapsolmuş olsa da, bilim adamları en kötü sonuçları önlemek için hala zaman olduğu konusunda netler.

Michael E. Mann, en son bilimin, fosil yakıtları yakmayı bıraktıktan hemen sonra küresel sıcaklık artışının duracağını gösterdiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN