Güneşte rengi koyulaşan cam kullanmak şart

Güneşte rengi koyulaşan cam kullanmak şart

Yaz mevsimine girdik. Güneş ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de büyük zarar veriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, gözlerimizi zararlı ışınlardan korumak için, güneşte rengi koyulaşan cam kullanmamız gerektiğini söylüyor. Coşar, koruma önlemlerinin alınmamasıyla gözde oluşabilecek yedi hastalığı sıralıyor.

Sıcakların da artmasıyla sosyal yaşamını açık alanlarda geçirenler güneşten gelen zararlı ışınların tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınlar gözün tüm tabakalarına zarar verebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, gözün güneş ışınlarından korunmadığı zaman oluşabilecek olumsuz etkilerin hafife alınmayacak boyutlarda olduğunu belirtti. Coşar, “Güneşin ultraviyole ışınları, gözlerimize pek çok zarar verebilir. Bu zararlardan korunmak için UV filtreli, güneşte rengi koyulaşan (fotokromik) gözlük camı kullanılmalıdır” dedi.

Ultraviyole ışınların zararlarının, yıllar içinde birikme özelliğine sahip olduğundan bu ışınlardan her mevsim ve günün her saati korunmak gerektiğini vurgulayan Coşar, şöyle devam etti: “Fotokromik camlar, kapalı mekanlarda şeffaf olup, güneş ışığıyla karşılaşınca rengi koyulaşan camlardır. Güneşin UV ışınları, gözlerimize pek çok zarar verir. Bu zararlardan korunmak için güneş gözlüğü veya fotokromik gözlük camlarının kullanılmasını öneriyoruz.” Coşar, güneş ışınlarına aşırı maruz kalma nedeniyle yaşanabilecek yedi rahatsızlığı anlattı.

Göz kapağı cildinde hasar: Cildin diğer tüm bölgeleri gibi göz kapakları da radyasyondan etkilenir. Ama kapak derisi daha ince olduğundan, daha fazla koruma gerekir.

  Gözlerde yaşarma ve ışık hassasiyeti (fotokeratokonjonktivit): Aşırı güneş ışığına maruz kalma, bu duruma yol açabilir ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı yaratır. 6-12 saat içinde bu durum düzelir.

Gözde et (pterjiyum): Gözde et oluşumunun ultraviyole ışınlarıyla ilişkisi kesin olarak saptanmıştır.

Göz akında kabarık: Gözün akında sarımsı renkte kabarıklıklar oluşabilir.

Şeffaf tabakada hassasiyet: Gözün şeffaf tabakasında olan sarı lekelere neden olabilir

Katarakt: Gözümüzdeki lensin şeffaflığını yitirmesinde ultraviyole ışınların etkisi çok fazla.

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı: Güneşin UV ışınları, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı için de risk faktörüdür. Bu hastalık görmeyi tehdit eden önemli bir hastalıktır.

KAPALI MEKANLARDA DA ÖNERİLİYOR

Fotokromik gözlük camlarının sağladığı avantajlardan da bahseden Prof. Dr. Banu Coşar, “Bu camların en büyük avantajı bizi iki gözlük kullanmaktan; yani hem şeffaf hem de güneş gözlüğü kullanmaktan kurtarması. Çünkü fotokromik camlı gözlükler hem kapalı mekanlarda, hem de açık havada ve güneşte kullanılmak için dizayn edilmiştir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN