Daha çok güneş daha çok D vitamini değil

Daha çok güneş daha çok D vitamini değil

Pek çok hastalığa karşı koruyan D vitamini seviyenizi artırmak için sürekli güneşe çıkıyorsanız Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy’a kulak verin: “Deriden bir miktar D vitamini yapıldıktan sonra yapım durur, yıkım başlar. Fazla güneş ışını aldığınızda D vitamini üretmediğiniz gibi cilt kanseri olabilirsiniz.”

Sağlam ve güçlü kemiklerin olmazsa olmazı olan D vitamini ayrıca depresyon, kanser ve otoimmün hastalıklarına karşı bile koruyor. Ancak vücuttaki D vitaminini artırmak için bol bol güneşlenenlerdenseniz dikkat! Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy  “Güneş ışınlarıyla derimizden D vitamini yapılması çok cazip bir seçenek gibi görünse de güneş ışınlarının deriyi bozarak yaşlandırması ve kansere neden olabilmesi unutulmamalı” uyarısında bulundu.

D vitamininin sadece güneşten elde edilmeyeceğini belirten Aksoy, şunları söyledi: “Güçlü ve sağlıklı olmak için D vitaminine ihtiyacımız var. Bu yağda çözünen bir vitamin. Besinlerden ve takviye olarak dışardan aldığımız D vitamini bağırsaklardan emilir. Özellikle yumurta sarısı, peynir, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, balık yağı, karaciğer ya da kırmızı etten D vitamini alabiliriz. Bunun yanında D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla derimizde üretilir. Deriden yapılan öncü D vitamini karaciğer ve böbrekten geçerek aktif hale gelir.”

Daha çok güneş ışığının daha fazla D vitamini anlamına gelmediğini kaydeden Aksoy, çok ciddi bir uyarıda bulundu: “Deriden bir miktar D vitamini yapıldıktan sonra yapım durur, yıkım başlar. Fazla güneş ışını aldığınızda D vitamini üretmediğiniz gibi zararlı ve kanserojen güneş ışınlarına maruz kalırsınız. Bronzlaşma derinizin güneş ışınlarından hasarlandığının belirtisi. Deri koyulaştıkça da D vitamini yapımı gittikçe azalır.”

50 YAŞIN ÜZERİNDEKİLERDE AZALIR

Güneş Gür Aksoy’un güneşlenme için önerisi ise şöyle: “Açık tenlilerde saat 10.00-15.00 arasında 5 dakika sadece yüz, kollar, bacaklar güneş görse yeterli. Koyu tenliler ise 15 dakika yine bu bölgelerin güneş görmesi gerekli. Güneşten korunma her zaman esas olmalı. Gölgede kalınmalı, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde 5-15 dakika dışında güneşe çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan 30 dakika önce güneş kremi sürülmeli, 2-3 saatte bir yenilenmeli. Avustralya’da yapılan çalışmalar, güneş kremi kullananlarla kullanmayanların D vitamini düzeyinin aynı çıktığını göstermiştir. 50 yaş üzerinde deriden D vitamini yapımı ciddi oranda azalmaya başlar ve yaş ilerledikçe deriden D vitamini yapımı daha da azalır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN