Güzergah çalışması sürüyor temeli seneye atılıyor

Güzergah çalışması sürüyor temeli seneye atılıyor

Çılgın proje olarak adını duyuran Kanal İstanbul’da çalışmalar hızlandırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2018 başında temeli atılacağını açıkladığı projede, güzergahın netleştirilmesi için etüt çalışmaları sürüyor. Güzergahda, Arnavutköy, Şamlar ihtimali üzerinde duruluyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu yılın sonu veya 2018’in başında temelinin atılacağını açıkladığı Kanal İstanbul projesinde, güzergah çalışmaları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ilgili kurumlara “Kanal İstanbul’u hızlandırın, biran önce tamamlayın” talimatı sonrasında, projede güzergahın netleştirilmesi ve kesitlerinin ortaya konulmasına yönelik etüt proje sözleşmesi 3 Temmuz’da imzalandı. Çalışmalar kapsamında Kanal İstanbul’un yer alacağı bölgede nüfus 500 bin ve yapılacak köprü sayısı 6 olarak revize edildi. Derinliği 25, kanal uzunluğu 35-40 kilometre arasında olması planlanan projede, ilk etapta Karadeniz’de Karaburun’dan başlayarak Marmara’da Küçükçekmece’ye kadar uzanan hatta güzergah değişikliğine gidildi. Değişikliğin ana nedeni, Filiboz, Rhegon ve Bathonea antik kentlerine rastlanması gösterildi. Resmi olarak etüt çalışması sonrasında netlik kazanacak Kanal İstanbul’un, Arnavutköy, Kayaşehir, Şamlar Köyü, Haraççı ve Sazlıbosna’dan geçebileceği olasılığı üzerinde duruluyor. Emlak değerleme uzmanlarına göre, bir diğer ihtimal Silivri, Çatalca bölgesi. Ancak burada da kamulaştırma maliyetlerinin çok yüksek olması, olası güzergah ihtimalini zayıflatıyor. Kanal İstanbul için 4 bin metreyi bulan 162 sondaj çalışması yapılırken, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, beş güzergah üzerinde durulduğunu belirtmiş, ancak kesin bir bölge ismi vermemişti. Arslan, güzergah konusunda, “Proje alanı alternatif güzergahları değerlendirilmiş olup, en ideal güzergah tespit edilmeye çalışılmıştır. Kanal koridoru yaklaşık 43 kilometre olup, kanal kesiti ve kesin güzergahı etüt proje ve danışmanlık hizmetleri sonunda belirlenecek” demekle yetinmişti. Bakan Arslan, imzalanan sözleşme kapsamında bakanlıkça yürütülecek çalışmalar hakkında şu bilgileri vermişti: “Ekolojik, çevresel ve mühendislik ve ÇED etki analizinin yapılması, Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimlerinin incelenecek, yapılan saha çalışmalarına ilave geoteknik, jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik gibi çalışmalar yapılacak, benzer projelerin mühendislik teknolojilerinden faydalanılarak, fizibilite raporu hazırlanacak, kamulaştırmayla ilgili hususlar belirlenecek, yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak, Kanal İstanbul projesinin diğer ulaşım modlarıyla entegre bölgeleri belirlenecek.” Söz konusu çalışmalar sonrasında Kanal İstanbul’a ilk kazmanın bu yıl içerisinde vurulmak istendiğini belirten Bakan Arslan, Varlık Fonu’ndan da büyük projelere kaynak aktarılacağını açıklamıştı. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı, TOKİ’nin çevre düzenleme çalışmalarını yaptığını proje için bazı üniversiteler de raporlar hazırlamıştı. Ayrıca, 3.Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu projelerini yapan Limak Holding, Kanal İstanbul projesine de talip olduklarını ve ihalesine katılacaklarını açıklamıştı.

PROJEDE YÜRÜTÜLER ÇALIŞMALAR

Küçükçekmece ve Terkos'un doğusundan Karadeniz'e ulaşacak.

 İstanbul'da 7,5 milyon nüfuslu yeni bir şehir daha ortaya çıkacak.

 Eylül ayında imzalanen sözleşmeyle şu çalışmalar yürütülecek.

 Ekolojik, çevresel ve mühendislik ve ÇED etki analizinin yapılması.

 Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimlerinin incelenmesi.

 Saha çalışmalarına ilave geoteknik, jeolojik çalışmaların yapılması.

 Benzer projelerin mühendislik teknolojilerinden faydalanılması.

 Fizibilite raporuyla, kamulaştırmayla ilgili hususların belirlenmesi.

 Konut, turizm ve şehir hastanelerini de harekete geçirecek Kanal İstanbul'da yapım işleri için ihale dosyalarının hazırlanmaya başlaması.

3 KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNEL İHALESİNDE GERİ SAYIM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, etüt proje çalışmaları başlayan Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi kapsamında deniz dibi sondajlarının gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu yılın sonunda proje çalışmaları tamamlanarak 2018'de yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapım ihalesine çıkılacak" dedi. İki kıta arası geçişin 5 dakikaya düşmesinin konforunun görüldüğüne işaret eden Arslan, vatandaşların talepleri doğrultusunda yapılan teknik çalışmalar sonucu Marmaray ile Avrasya Tüneli'ni bir araya getirecek Üç Katlı Büyük İstanbul Treni Projesi'ni hayata geçireceklerini bildirdi. Arslan, etüt proje çalışmaları kapsamında deniz dibi sondajlarının yapıldığını aktararak, bu yılın sonunda proje çalışmalarının tamamlanacağını dile getirdi. 2018 yılında YİD modeliyle yapım ihalesine çıkılacağının altını çizen Arslan, şunları kaydetti: "İncirli'den yer altına girecek raylı sistem, Mecidiyeköy'den, Zincirlikuyu'dan denizin altından geçecek, Söğütlüçeşme'den girip Kadıköy-Kartal'a, Marmaray'a bağlanmış olacak. Avrupa yakasında Hasdal'dan yer altına girecek tünel, aynı şekilde bu tünelle birleşecek, Anadolu yakasına geçtikten sonra da Çamlık'tan çıkarak TEM'e bağlanacak. Marmaray, Halkalı'dan Gebze'ye kadar bütün raylı sistemlerle entegre olarak gidiyor. Bu da onun bir benzeri olarak İncirli'den Sögütlüçeşme'ye kadar birçok raylı sistemle entegre olacak, günde 6,5 milyon yolcunun taşındığı raylı sistemleri entegre edecek. Çok önemli bir proje ve önemli mesafe katettik. Önümüzdeki yıl ihalesini gerçekleştirip, yapım süreçlerini başlatmış olacağız."

YUNAN TURİZİMCİLERİN UMUDU TÜRKİYE

Türkiye'nin ticari yat ve teknelerinin Yunan adalarına çıkışına ilişkin yasak kararının ardından Yunan yetkililer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Yunanistan Denizcilik Bakanı Panagiotis Kouroumplis'in bugün Atina'da yapacağı görüşmeye odaklandı. Gelirlerinde Türk turistlerin önemli rol oynadığı Doğu Ege'nin Yunan adalarındaki yetkililer, görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmasını bekliyor. Sisam Adası Valisi Nikolaos Katrakazos, adaya gelen Türk turist sayısının 3 yıl önce 12 bin olduğunu, bu ayın sonunda ise 50 bine ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, "Türk turist sayısında yüzde 70'lik bir artış söz konusu. Avrupalı turistler gibi uzun süreli kalmasalar da Türkler iyi bir tüketici. Sonuç olarak iki taraf da memnun kalıyor" dedi. Midilli Ticaret Odası Başkanı Vangelis Mirsinias ise, "Sanıyorum konu çözümlenecek ve önceki duruma geri döneceğiz. Türkiye ile gayet iyi ve dostane ilişkilerimiz var" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN