Projelerin ‘mali yük’ raporu yolda

Projelerin ‘mali yük’ raporu yolda

Türkiye’de uygulamaya konulan kamu özel işbirliği projelerinin muhtemel yüklerine ilişkin kapsamlı rapor hazırladıklarını açıklayan Maliye Bakanı Ağbal, “En kritik konu bütçe yükü, ortaya çıkaracağı risk” ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Torba Tasarı mesaisi sürüyor. Komisyonda, iki gün içinde 33 maddesi kabul edilen ve 3’ü geçici 130 maddeden oluşan tasarının görüşmeleri devam ediyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu özel iş birliğinde, şu ana kadar özellikle sağlık sektöründe önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “En kritik konu, bu projelerin ileriye dönük bütçeye getireceği yük, ortaya çıkaracağı risk. Şu anda bütün kamu kurum ve kuruluşları, kamu özel iş birliği projeleri kapsamında yaptıkları bu yatırımları ve yüklenimleri belirlenmiş standartlarda muhasebeleştiriyor. Bakanlık olarak, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile üç dört aydır yoğun şekilde, Türkiye’de şu ana kadar uygulamaya konulmuş kamu özel iş birliği projelerinin ileriki yıllara muhtemel yüklenimlerine ilişkin olmak üzere kapsamlı rapor hazırlıyoruz. Yıl sonuna kadar bu raporu bitirmeyi öngörüyoruz. Bu çalışmayı yaparken de uluslararası kuruluşların da teknik deneyimlerinden yararlanıyoruz. Çalışmada hedefimiz bu ay içinde bitirmekti fakat uluslararası kuruluşlarla yaptığımız çalışmada, aralık ayında teknik heyet göndereceklerini söylediler. O görüşmeyi yaptıktan sonra bu bilgileri kamuoyuyla da paylaşacağız. Kamu özel iş birliği projelerinin oluşabilecek risklerinin de bütçede gerekli ödeneklerinin öngörülmesi lazım.”

KAMU-ÖZEL İŞLERİNDE KOLAYLIK

Bakan Ağbal, Esenboğa ve Atatürk havalimanlarının, başlangıçta öngörülenden çok daha hızlı şekilde nakit ve kamuya ilave getiri sağladığını dile getirdi. Komisyonda dün kabul edilen maddeye göre, kamu özel iş birliği projelerinin finansmanı na yönelik ihraçlarda, işlemler, yargı harçları hariç, noter harcı, tapu ve kadastro harcı, konsolosluk, pasaport ve ruhsatname harçlarından muaf olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN