Hangi vergi borçlarında yapılandırma yapılır? GİB borcu yapılandırma ve sorgulama ekranı

Hangi vergi borçlarında yapılandırma yapılır? GİB borcu yapılandırma ve sorgulama ekranı

Hangi vergi borçları yapılandırmaya giriyor? Maliye Bakanlığı vergi borcu yapılandırmadaki detayları açıkladı. GİB borç yapılandırma, vergi borcu yapılandırma ve ödeme seçenekleri, taksit süreleri ve peşin ödeme indirimi ile ilgili ayrıntıları sizler için derledik. Maliye Bakanlığının, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte vergi borcu ödeme seçenekleri ve ayrıntıları.

Vergi borçlarında yapılandırma ve borçların ödenmesine ilişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki hangi vergi borçları yapılandırılabilir? Yapılandırma nasıl yapılır ve vergi borcu ödeme seçenekleri neler? GİB internet vergi dairesi giriş linkini haberimizde bulabilirsiniz. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan vergi borcu ödemesi ile ilgili detaylar milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. İşte ayrıntılar.

GİB VERGİ BORCU YAPILANDIRMA VE ÖDEME SEÇENEKLERİ

Maliye Bakanlığının, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kanun kapsamında yapılandırma için başvuruda bulunan ancak ödemelerini süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal eden borçlular, ödeme yapmaları gereken tarihten 27 Ocak 2017 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammıyla birlikte ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihine kadar yaparak, kanundan yaralanmaya devam edebilecek.

GELİR VERGİSİ İDARESİ (GİB) VERGİ BORCU ÖDEME EKRANI

Borcu olanlar dikkat! Maliye Bakanlığı borç yapılandırmadaki detayları açıkladı. Buna göre ödemelerini süresinde yapmadıkları için yeniden yapılandırma uygulamasının getirdiği hakları kaybeden borçlular, ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar yaparak kanundan yaralanmaya devam edebilecek.  Borçlular, yenilenen ödeme planlarını, ilgili vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edebilecek. Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılacak.  

17-01/30/290120171335232309131_2.jpg

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ 

Ödemelerini süresinde yapmadıkları için yeniden yapılandırma uygulamasının getirdiği hakları kaybeden borçlular, ödemelerini mayıs ayı sonuna kadar yaparak kanundan yaralanmaya devam edebilecek. Söz konusu tebliğ ile Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna eklenen geçici ikinci maddenin uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlendi. 

Yıllık gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için başvuruda bulunan borçluların belirtilen vergi türlerinden, taksit ödeme süresince beyan üzerine ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden mükellef tarafından seçilen son taksit ödeme süresinin sonuna kadar, erken ödeme halinde borcun tamamen ödendiği tarihe kadar, tahakkuk edenleri vadesinde ödemeleri gerekecek.

GİB İNTERNET VERGİ DAİRESİ VERGİ BORCU SORGULAMA

27 Ocak'a kadar cari dönem ödeme şartını ihlal eden mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirecek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirtecek. 

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU İNTERNETTEN NASIL YAPILIR?

Açılan ekranda TC numaranızla veya e devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.
TC numaranız ile giriş yapmak istiyorsanız o butona tıklayın. Önünüze yandaki resimdeki gibi bir panel gelecek.
*Birinci kısma TC numaranızı yazacaksınız.
*İkinci kısma ay, gün ve yıl olarak doğum tarihini gireceksiniz.
*Üçüncü kısımda anne kızlık soyadının birinci harfini yazın
*Dördüncü kısımda anne kızlık soyadanın ikinci harfini yazın
*Son kısımda ise anne, baba, eş ya da çocuklarınızdan herhangi birinin TC numarasını istiyor. Onu yazın.
Son olarak doğrulama kodunu girin. Sarı zemin üzerinde verilen rakam ya da sayıları alana giriyor ve GİRİŞ tuşuna basıyorsunuz.

 

PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ

Öte yandan borçluların peşin veya taksitli ödeme tercihine bakılmaksızın, yapılandırılan tutarların tamamını bu yılın mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri halinde Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 indirim yapılacak. Ayrıca, taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi nedeniyle hesaplanan katsayı tutarları, alacağın tamamının ödenmesi halinde tahsil edilmeyecek, tahsil edilmiş olan tutarlar ile bu tutarlar üzerinden hesaplanarak tahsil edilmiş geç ödeme zamları red ve iade edilecek.

Peşin ödeme seçeneğini tercih ettiği halde öngörülen süre ve şekilde ödeme yapmayarak Kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçlulara, talep etmeleri halinde yapılandırılan borçlarını taksitler halinde ödeme imkanı getirilecek. Bu durumda, peşin ödeme seçeneği tercih edildiği tarihte, taksitli ödeme seçeneğine göre ödenmesi gereken ilk taksitin ödeme süresine göre oluşacak taksit ödeme süreleri esas alınacak. Bunun için borçluların ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekecek. Söz konusu borçluların taksit sayısını değiştirerek artırmaları mümkün olmayacak. 
Ayrıca, daha önce peşin ödemelerini indirim uygulanmaksızın ödeyenlere, 31 Aralık 2017 tarihine kadar yazılı olarak talep etmeleri durumunda, fazla ödenen tutarlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre iade edilecek. Borçlular, yenilenen ödeme planlarını, ilgili vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edebilecek.

TAKSİT SÜRELERİNİN UZATILMASI

Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılacak. Taksitlerin ödeme süreleri tahsil dairelerince kendiliğinden uzatılacağından, borçlulardan ayrıca yazılı başvuru aranmayacak. Uzayan ödeme süreleri için herhangi bir zam, faiz uygulanmayacak ve tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayıda herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Taksitlerden ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi Kanundan yararlanma hakkının devamı için zorunlu olduğundan, taksitli ödeme seçeneğini tercih eden borçluların 31 Mayıs'a kadar ilk iki taksiti tam olarak ödemeleri gerekecek.

VERGİ BORCUNU NASIL YAPILANDIRABİLİRSİNİZ

Vergi affı 2016 kapsamında vergi borcu yapılandırma başvurusu yaparak devlete olan vergi, trafik cezası ve diğer cezalarınızı taksitlendirme yaparak ödeyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından tüm vatandaşlara tanınan bu haktan faydalanmak için son tarih 25 Kasım 2016. O güne kadar hem internetten hem de size en yakında Vergi Dairesi’ne giderek borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Aşağıdaki adrese tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine (İnternet vergi dairesi) bağlanıyorsunuz. (İlk olarak http://www.gib.gov.tr/ adresine giriş yapıyorsunuz. Sonrasında, 6736 Başvuru ve Ödeme -> TC Kimlik no ile başvuru ve bilgileri girerek giriş yapıyorsunuz.

VERGİ YAPILANDIRMASI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçları yapılandırma işleminin Gelir İdaresi Başkanlığı – GİB internet sitesinden yapılacağını belirtti. Bakan, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” ile milyonlarca mükellefi ilgilendiren yapılandırmaların yapılacağını belirtmişti.

17-01/30/resized_c0ff4-3e8cc10eparalar.jpg

YAPILANDIRMA YAPABİLECEĞİNİZ BORÇLAR

Hangi borçlar yapılandırma kapsamına giriyor? sorusu milyonlarca vatandaş tarafından soruluyor. Cevabını sizler için derledik. 30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,

Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim, Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim,

Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Varlık Barışı,

Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,

Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,

Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,

6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,

Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi önemli imkanlar getirilmiştir.

TAKSİTLE YAPILACAK ÖDEMELERDE BELİRTİLEN TUTARLAR

-Altı eşit taksit için (1,032),

-Dokuz eşit taksit için (1,053),

-On iki eşit taksit için (1,064),

-On sekiz eşit taksit için (1,086),

-Yirmi dört eşit taksit için (1,109),

-Otuz altı eşit taksit için (1,19),

-Kırk sekiz eşit taksit için (1,247),

-Altmış eşit taksit için (1,304),

-Yetmiş iki eşit taksit için (1,361),

-Yüz kırk dört eşit taksit için (1,703),

katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle aylık dönemler halinde tahsil edilecek taksit tutarı hesaplanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN