Hastalıklara karşı günde 40 gram ekmek

Hastalıklara karşı günde 40 gram ekmek

Günümüzde en kafa karıştıran konulardan biri de tahıllar. Bazı uzmanlar “Hasta olmamak için yemeyin” derken bazıları ise bunun yanlış olduğunu söylüyor. Hollandalı profesör Fred Brouns ise konuya başka bir boyut getirdi. Brouns, çeşitli hastalıkların riskinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl tüketilmesini tavsiye etti.

Dünyadaki bilim insanları ikiye bölündü; bir kısmı kilo kontrolü ve hastalıklardan uzak durmak için ekmek yenilmemesini önerirken bir kısmı ise ekmeksiz beslenme olmayacağı görüşünde. Toplum sağlığı için ekmeğin düşünülenden daha faydalı olduğunu savunanlardan biri de Hollanda Maastricht Üniversitesi’nden insan biyolojisi konusunda uzman Prof. Dr. Fred Brouns.

Sağlık ve beslenme konusunda 25 yıldan uzun bir deneyime sahip olan Brouns, beslenme ve ilaç sektörlerinde çeşitli önde gelen firmalarda beslenme araştırmaları konusunda görevler almış bir isim. Aynı zamanda Hollanda Beslenme Bilimleri Akademisi’nin yöneticisi olan Brouns, Türkiye’de bir derneğin toplantısında tahıllar ve ekmek hakkında son dönemde çıkan söylentileri ve olumsuz haberleri değerlendirdi.

BUĞDAYI KARALIYORLAR

Son dönemde popülerlik kazanan Grain Brain (Tahıl Kafası), Wheat Belly (Buğday Göbeği) gibi kitaplar ve Paleo diyeti gibi tahıllardan uzak durmayı salık veren uygulamalara dikkat çeken Brouns aslında buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil olduğunun altını çizdi. Bu kitaplarda ve tahılları karalayan bazı makalelerde bulguların yanlış yorumlandığını söyleyen Brouns iki değişken arasında görülen bağıntının neden sonuç ilişkisine işaret etmediğini, genel olarak yapılan hatanın bu olduğunu vurguladı. Brouns, ilerleyen yaşlarda saçların beyazladığı, aynı dönemde osteoporoz görülme riskinin de arttığı örneğini vererek bu iki durum arasında neden sonuç ilişkisi kurulamayacağını ifade etti. Brouns, tahıllarla ilgili iddia ve tavsiyeleri osteoporoz tedavisi için saç boyamaya benzetti.

Fred Brouns tam tahıl içeriğinde yer alan bileşenlerin birbiriyle sinerji içerisinde çalıştığını, bu sayede kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıkların riskini azalttığını söyledi.

ASLINDA ÇOK ETKİLİ

Brouns tam tahıl liflerinin hastalık risklerini azaltma konusunda sebze ve meyve kaynaklı liflerden daha fazla etki gösterdiğini de kaydetti. Rafine unun tam buğdayda yer alan bazı besin öğelerinden mahrum olduğunu belirten Brouns, çeşitli hastalıkların riskinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl tüketilmesinin tavsiye edildiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN