Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek...

Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek...

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 20 yılın en ciddi uyarısını yayımladı. NOAA'dan yapılan açıklamada çarşamba günü Güneş'te meydana gelen patlamaların Dünya'ya yaklaştığı ve jeomanyetik fırtınalara olacağı belirtildi

NOAA dün gece geç saatlerde yayınadığı uyarıyla, 20 yıl aradan sonra ilk kez bir güneş fırtınası riskinin gündeme geldiğini duyurdu. Söz konusu olayın, GPS gibi elektronik cihazları ve elektrik şebekelerini aksatabileceği belirtildi.

Metro'da yer alan habere göre, Uzay hava gözlemcileri Güneş'te beş büyük plazma patlaması tespit etti ve bunların Dünya'ya ulaştığında manyetik alanı bozarak ''manyetik fırtınalara'' neden olabileceği aktarıldı. Bilim insanları bu patlamaların cuma günü geç saatlerde ya da cumartesi günü büyük yoğunluğa ulaşarak Dünya'ya gelmesini bekliyor.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLDU?

Güneş'in manyetik alanında meydana gelen bir patlama sonucu ortaya çıkan Carrington Olayı, bilim dünyasında önemli bir keşif olarak kaydedildi. İngiliz bilim insanı Richard Carrington tarafından 1859 yılında keşfedilen bu olay, güneş fırtınalarının dünya üzerindeki etkilerini aydınlatmada kritik bir rol oynuyor.

1 Eylül 1859 tarihinde gerçekleşen olay, Carrington'un güneşin etrafındaki manyetik alanları incelemesi sırasında gözlemlendi. Güneş patlaması ve bu patlamanın atmosfere ulaşan parçacıkları, dünya üzerinde geniş çaplı elektriksel sorunlara yol açtı. İletişim sistemleri ve elektronik cihazlar üzerinde ciddi hasarlara neden olan bu olay, güneşle ilgili araştırmalarda da önemli bir nokta haline geldi.

Carrington Olayı, günümüzde hala bilim insanları tarafından analiz edilmekte ve güneşin aktiviteleriyle ilgili araştırmalarda kullanılmaktadır. Güneş fırtınalarının dünya üzerindeki etkileri konusunda önemli bir dönüm noktası olan bu olay, gelecekteki güneş aktiviteleri hakkında bilgi edinmemize yardımcı olmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN