Doğu ve Batı müziği sufi ezgilerle iç içe

Doğu ve Batı müziği sufi ezgilerle iç içe

Üsküp’te 38 yıldır düzenlenen ve 40 gün süren Üsküp Yaz Festivali başladı. Klasik müzikten sinema gösterimlerine kadar pek çok etkinliğin düzenleneceği festivalin açılışında Doğu ve Batı müziğini, sufi ezgilerle iç içe sunan dünyaca ünlü müzisyenler sanatseverlerin karşısına çıktı.

Makedonya’nın en prestijli festivallerinden 38. Üsküp Yaz Festivali, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği Ömer Faruk Tekbilek konseriyle başladı. 40 gün sürecek olan festivalin açılışındaki bu konser önceki gün akşam Makedonya Opera ve Bale Salonu’nda gerçekleştirildi. Konserde Mevlevi kültürünün etkilerini sanatına yansıtan Tekbilek, bağlama, ney, dilsiz kaval ve zurna enstrümanlarıyla Türk tasavvuf musikisinin seçkin nağmelerini sanatseverler için seslendirdi. Doğu ve Batı müziğini, folklorik ve sufi ezgilerin içinde sentezleyerek dünya çapında beğeni kazanan usta sanatçı Makedonyalıların gönlünü fethetti.

Konserde Tekbilek’e klavyede Aleksandro Gwis, kanunda Bahadır Şener, gitarda Federico Ferandina, perkusyonda Ratko Dautoski ve bateride Vagelis Karipis eşlik etti. Makedonyalı sanatseverler konser sonunda Tekbilek ve ekibini dakikalarca ayakta alkışladı. Konserin açılış konuşmasını yapan Üsküp Belediye Başkanı Koce Trajanovski, Makedonya’daki kültür-sanat etkinliklerine katkılarından dolayı Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür ederek, her iki ülke arasındaki bağın güçlenmesini sağlayan faaliyetlerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

Üsküp Yaz Festivali’nde her yıl popüler müzikten klasik müziğe, baleden tiyatro ve sinema gösterimlerine kadar pek çok etkinlik düzenleniyor. Üsküp, bu tür festivallerle Balkanların kültür merkezi olmayı hedefliyor. Bu faaliyetler Türkiye’nin, Türk dili ve kültürünün bölgede tanıtılmasına da zemin oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN