Karaciğer sağlığı için günde bir fincan kahve

Karaciğer sağlığı için günde bir fincan kahve

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, şok diyetler, abur cubur tüketimi gibi yanlış alışkanlıklar karaciğerde yağlanmaya zemin hazırlıyor. Uzmanlar buna karşı günde bir fincan şekersiz kahve içilmesini de öneriyor.

Acıbadem Altunizade Hastanesi gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her dört yetişkinden birinde görülen ve dünyada giderek yaygınlaşan karaciğer yağlanmasının, karaciğerde yapısal ve fonksiyonel bozukluklara yol açtığı uyarısında bulunuyor. Tözün bunun da  siroz ve karaciğer kanseri gibi çok tehlikeli hastalıklara neden olabildiğini vurguluyor. Karaciğer yağlanmasına karşı etkin bir tedavi yöntemi henüz yok ancak Tözün, günlük yaşantınızda alınacak bazı tedbirler sayesinde bundan korunmanın mümkün olduğunu söylüyor. İşte Tözün’ün sekiz önerisi... 

Şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının: Gofret ve bisküviden krema ve mayoneze, baklava ve tatlılardan meşrubata kadar pek çok ürünün içerisinde glikoz, früktoz veya mısır şurubu gibi tatlandırıcılar bulunuyor. Bunlar şişmanlığı tetikliyor, insülin direnci yaratıyor, ardından da kısır döngü halinde yağlanmayı daha da kötüleştiriyor. Hem ambalajlı ve katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan hem de beyaz undan yapılmış yiyeceklere veda edin.

Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün: Düzenli, tempolu yürüyüş yağlanmanın önemli ölçüde gerilemesine yardımcı oluyor. Bu da uzun vadede kalp ve damar hastalıklarından koruyor.

Diyabet ve hipertansiyonunuzun tedavisini aksatmayın: Eğer ailede diyabet, obezite ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar, hipertansiyon varsa mutlaka check-up’tan geçip bu hastalıkların kontrolünü sağlamak gerekiyor. Çünkü diyabetle, karaciğer yağlanması kol kola gidiyor. Ayrıca diyabet ve karaciğer yağlanması olanlarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski de artıyor.

Şok diyetlerden uzak durun: Karaciğer yağlanmasına karşı fazla kilolardan kurtulmak şart. Ancak şok diyetler karaciğer, kalp ve böbreklere zarar veriyor, ölüme bile yol açabiliyor. Üstelik hızlı, ani kilo kaybı bilakis karaciğere yağ asidi akımını artırarak kendi başına karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor. 

Masadan doymadan kalkın: İştah açıcı ve özendirici yiyeceklere karşı koymak şüphesiz her defasında kolay olmayacak. Ancak ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyerek midenizi doldurmayın.

Mevsim sebzeleri tüketin: Kırmızı etten fakir, balık eti, sebze ve meyveden zengin, tahıl ve süt ürünlerini içeren ve faydası tescillenmiş Akdeniz diyetini uygulayın. Hayvansal yağlardan, işlenmiş et ürünlerinden, aşırı karbonhidrattan kaçının. Meyveleri mutlaka aşırıya kaçmadan ve posasıyla birlikte tüketin. 

Alkolden kaçının: Düzenli, uzun süreli (10 yıldan fazla) ve karışık alkol türlerini kullananlarda karaciğer yağlanması ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu kişilerde bir de kilo fazlalığının olması karaciğer için tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor.

Bir fincan şekersiz kahve için: Yapılan çalışmalar kahvenin; içerdiği kafeol, kafestol, karweol, polifenol ve melanoid gibi antioksidan ve iltihabı önleyici maddeler sayesinde karaciğerde yağlanma ve alkole bağlı karaciğer hasarına iyi geldiğini ortaya koyuyor. Günde bir fincan içebilirsiniz. Ama şekersiz!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN