Kışın kilo verilir ama sebze de şart, ekmek de

Kışın kilo verilir ama sebze de şart, ekmek de

Kışa sayılı günler kala, kilo verme planınızı ilkbahara ertelemeyin. Uzman diyetisyen Özlem Tay, beslenmede belli noktalara dikkat edilerek kışın da zayıflamanın mümkün olduğunu söylüyor. Bunun için sekiz öneride bulunuyor...

Kış mevsiminde kilo vermek zor düşüncesiyle bütün planlar, yaza hazırlık için yine ilkbahara bırakılıyor. Oysa kış aylarının kısa günleri ve havanın erken kararması, gün içerisinde yemek yeme alışkanlığını azaltıyor. Bu durum, kışın zayıflayabilmek için bir avantaj. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden uzman diyetisyen Özlem Tay, kış mevsimini avantaja çevirmek için en etkili 8 yöntem hakkında bilgi verdi.

1) Sebze yemeyi ihmal etmeyin: Kış aylarında vücut üşüdüğünü hissettiği anda, ısıyı dengede tutmak amacıyla kahverengi hücreleri harekete geçirir. Böylelikle beyaz yağ hücreleri yakılır ve vücutta enerji olarak açığa çıkar. Metabolizma hızı da bu sayede artar. Karalahana, beyaz lahana, pazı, brokoli, kereviz, ıspanak ve pırasa gibi kök bitkileri, kilo kaybında önemli bir role sahip. Çünkü kök bitkileri diğer besinlere oranla ortalama iki kat daha fazla lif içerir.

2) Vücudunuzu aç bırakmayın: Uzun süre aç kalmak zayıflamaya yardımcı olur ancak açlıkla verilen kilolar, vücuttan su ve kas kayıplarına yol açar. Aynı zamanda uzun süreli açlıktan sonra alınan besinler, metabolizmanın yaşamını sürdürmesi için daha yavaş çalışılarak harcanır. Bu da kaloriyi yağ olarak depolar.

3) Light yiyecekleri abartmayın: Enerji içeriği açısından referans ürünlere göre yağı yüzde 25 azaltılmış ürünler ‘light besin’ olarak kabul edilir. Bu besinlerin enerjilerinin yanı sıra genellikle şeker ve yağ içerikleri de azaltılmıştır. Ancak kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldırır.

4) Tek bir besin çeşidine takılmayın: Hiçbir besin tek başına, son derece karmaşık ve sistemli işleyen vücut mekanizmasının, düzensiz ve eksiksiz çalışmasını sağlayacak mucizevi bir etkiye sahip değil.

5) Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın: Ekmek de diğer besinler gibi kişinin ihtiyacına göre alındığı takdirde kilo aldıran sağlıksız bir besin değil. Aksine B grubu vitaminlerden zengin ve içerdiği kompleks karbonhidrat nedeniyle kişiye hem tokluk hissi veren hem de kan şekerini düzenleyen bir besin grubu. Sağlıklı bir insanın günlük alması gereken karbonhidrat miktarı bütün besinlerin yüzde 55-60’ıdır. Bu orana ekmek yemeden ulaşmak mümkün değil.

6) Meyvesiz olmaz: Diyet yaparken de meyve tüketimi belirli ölçüde şarttır. Meyve şekeri diyeti bozmaz. Önemli olan kararında tüketmek. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalan vücut, diyet döneminde zarar görecektir.

7) Akşam 6’dan sonra yiyebilirsiniz: Önemli olan yatış saatinden 3 saat önce akşam yemeği ve 2 saat öncesi ara öğün saatinin bitirilmesi gerektiği.

8) Asitli yiyecekleri yağ yakar düşüncesiyle aç karnına tüketmeyin: Toplumda, limon ve greyfurt gibi besinlerin aç karnına yenildiğinde zayıflatıcı ve yağ yakıcı özelliği olduğu düşünülse de bunun bilimsel bir kanıtı yok. Ayrıca  asitli yiyecekler aç karnına yenilirse mide asidini artırır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN