Lisa Simone: Evde sıradan anne sahnede ise bir dahi

Lisa Simone: Evde sıradan anne sahnede ise bir dahi

2003’te yaşamını yitiren efsanevi şarkıcı Nina Simone’un kızı Lisa Simone, İstanbul’da cazseverlerle buluştu. Çok beğenilen ‘My World’ albümünden parçalar söyleyen Simone, annesinin parçalarının coverlarını da seslendirdi. Konser sonrası konuştuğumuz Simone “Benim müzik yolculuğum Nina Simone’u Nina Simone’un karnında dinleyerek başladı” dedi.

Efsanevi caz ve blues sanatçısı Nina Simone’un kızı Lisa Simone, dünya çapında övgüler alan iddialı projesi ‘My World’ün turnesi kapsamında İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda cazseverle buluştu. Özellikle Nina Simone hayranlarının koltukları doldurduğu gece Lisa Simone’un da tabiriyle adeta bir kutlama gibiydi. Konserin en unutulmaz bölümü kuşkusuz efsane Nina Simone parçalarının coverlarının dinleyiciyle buluştuğu anlardı. Lisa Simone ile konser sonrası konuştuk...

Bir efsanenin kızı olmanın ötesinde onunla anne-kız ilişkiniz nasıldı?

Annemle dünyanın herhangi bir yerindeki ailede rastlanılan ve değişmeyen türden bir ilişkimiz vardı. Hangi yaşta olduğunuza, hayatınızda ne yaşadığınıza göre değişen, her ailedeki gibi inişleri ve çıkışları olan, her anne ve kızın yaşadığı ilişki gibi. Ancak her şeyin ötesinde onunla aramızda oldukça kuvvetli bir sevgi bağı vardı.

Nina Simon’un kızı olmak müzikal yolculuğunuzu nasıl etkiledi?

Müzikal serüvenim annemle onunla başladı, Nina Simone’u Nina Simone’un karnında dinleyerek. Beni pek çok yönden etkilediğinin farkındayım. Pek çok kişi müzikal tercihlerimin ya da sahnedeyken farkında olmadan yaptığım bazı hareketlerin kendilerine annemi hatırlattığımı söyler.

Anne Nina ve müzisyen Nina Simone’u nasıl ifade ederdiniz?

Yaşadığı toplumsal koşullara ve politik duruma rağmen o anne kimliğinde elinden gelenin ve yapabileceğinin en iyisini yaptı. Müzisyen Nina Simone ise tekti. O bir dâhiydi ve çok parlaktı.

Biraz da Lisa Simone’u başka bir kulvara çıkardığı söylenen albümünüz ‘My World’den konuşalım. Albüme adını veren şarkıyı Marsilya’dayken kocanızın size yazdığı bir mektuptan ilham alarak yazmışsınız. Bu mektubun hikâyesinden bahsedebilir misiniz?

Kocam, o mektubu bana 2008 yılında yazdı ve ilk satırında şöyle diyordu: ‘Bir dünya hayal et!’ Şarkı sözleri sel gibi geldi. ‘Toprak anayı beslemek zorundayız’ dizesi çıktığında şarkının melodisi de geldi. Çok heyecanlanmıştım ve dinlemem gerekse de hemen kalkıp kayıt cihazına koştum. Eşimin mektubunun bir satırı bütün bir şarkıya ilham verdi.

Albümde oğlunuzun ve kızınızın imzası da var diyebiliriz sanırım. Önce oğlunuza yazdığınız “Ode to Joe” şarkısından söz eder misiniz?

Bu şarkı benim oğlumdan özür dileme ve onu çok sevdiğimi söyleme biçimim. Sürekli anlaşır görünürdük ama zaten çoğu ebeveyn çocuklarıyla anlaşır görünür ve problem olmadığını düşünür. Bazen ilişkinin ne yönde ilerlediğine dair rolünüzü fark etmeniz gerekir. Bu iyileştirici bir şey olabilir ve ben bunu bağışlanma sürecinde fark ettim.

‘I Pray’ şarkısını kızınızla beraber kaydetmişsiniz.

Kızımın adı ReAnna Simone. Bu mirası en iyi şekilde taşıyacak olan üçüncü kuşak. Müzik yeteneği muhteşem ve 9 yaşından bu yana şarkılar yazıyor. Bu şarkı bir uzlaşmanın sonucunda ortaya çıktı. Kızım üst dudağında bir piercing istiyordu. Ben de eğer bir şarkı söyleyebilirse piercing takabileceğini belirttim. 

Ve elbette annenize yazdığınız bir şarkı var. Bu şarkının hikayesi nedir?

Şarkı annemin ölmeden bir gece önce bana nasıl da rüzgârı anımsattığını anlatıyor. Artık güney Fransa’da yaşıyorum ve orada kuvvetli karayel esintileriyle tanıştım. Annemin ruhunun Pensilvanya’dan esen bir karayel gibi olduğunu fark ettim. Bana ölümünden bir gün önce bu rüzgarla ‘Hoşçakal’ demeye geldi ve ben de ölüm haberini aldıktan bir gün sonra bu şiiri yazdım.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN