Ankara kökenli rock grubu GECE, yeni albümleri ‘Kalbe Kördüğüm’ü Karar’a anlattı

Ankara kökenli rock grubu GECE, yeni albümleri ‘Kalbe Kördüğüm’ü Karar’a anlattı

Dördüncü albümleri ‘Kalbe Kördüğüm’le hayranlarını mutlu eden GECE grubu, 16 yıllık müzik yolculuklarını anlattı. Son yıllarda çok moda olan cover şarkıları başarısız bulduklarını belirten grup üyeleri, Türkiye’de rock müzik algısının eskisi gibi olmadığı görüşünde.

[Karar]
IŞIL ÇALIŞKAN

Gökçe Balaban, Eren Çilalıoğlu, Can Baydar ve Erdem Başer, 2000 yılında Ankara’da bir araya geldi ve isimlerinin baş harflerini verdikleri grubu kurdular: GECE. Sekiz yıl önce ise İstanbul’a gelen grup, şimdiye kadar dört albüm çıkardı. Grup üyeleri, yeni çalışmaları ‘Kalbe Kördüğüm’ü ise Karar’a anlattı.

16 sene nasıl geçti? Neler yaşadınız?

Can Baydar: Dönüp baktığımız zaman 8 senedir İstanbul’da yaşadığımız için kendimizi İstanbullu gibi de hissediyoruz artık. Müzik dolu yine hep beraber olduğumuz Ankara’daki arkadaşlığımızı burada da devam ettiğimiz bir 8 seneydi. Onun dışında müzik piyasasını daha yakından tanıdık her şeyi tecrübe edip kendi deneyimlerimizle öğrendik.

Sizi GECE yapan en belirgin özelliğiniz nedir?

Eren Çilalıoğlu: Gerçekten çok yakın arkadaş olmamız. Biz bu işi yapmak için bir araya getirilen insanlar değiliz.

C.B: Her albümümüzde daha farklı şeyleri deniyoruz.

Yeni albümünüzü hazırlanmak ne kadar sürdü?

Gökçe Balaban: 2015’in ağustos ayında bile albüm yapma fikri tam oturmamıştı. ‘Single’larla mı devam etsek albüm mü yapsak?’ diye düşünüyorduk. Plak şirketimizle konuştuğumuzda albüm yapmanın daha iyi bir fikir olduğuna karar verdik. Eylül ayında parçaları belirlemeye kadar verdik. Zaten Can’ın şarkıları vardı. Eylülde provalara başladık. Aralık ayında şarkıları finalize edip stüdyoya girip kaydettik. Bu, albüm için hızlı ve az gerilimli bir süreçti.

Yeni nesil, rocka nasıl bakıyor?

G.B: Rock dediğimiz şey dünyada eskisi kadar popüler değil. Müzik tarzları iç içe girmiş durumda. Artık bizim bildiğimiz rock kalıplarında olan grup sayısı çok az. Özellikle Türkiye’de onun yansımasını çok fazla görüyorum. Rock algısı, özellikle yeni jenerasyonda pek yok. Bu, tarzların iç içe geçmesinden kaynaklanıyor.

C.B: Popüler kültüre göre biraz daha detaylı bir müzik vardır. Sanırım dinleyicinin öyle bir altyapısı olmadığından grup müziğinden zevk alamıyor. Hem Türkiye’de hem dünyada öyle. Rock müzikten ziyade grup müziğiyle ilgili bir beklentisi yok insanların. Daha çok solo artist gidiyor piyasa.

Neden gözlük takıyorsunuz?

C.B: Gerçek duygularımızı saklamak için diyebilirim.

AKUSTİK KAYDIN DOĞALLIĞINI SEVİYORUZ

Teknolojinin geliştiği günümüzde yeni nesil müzik anlayışı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Can Baydar: Bir ressam bin tane teknikle ya da farklı materyallerle resim yapabilir. Müzik de öyle; akustik veya elektro bir şey ortaya çıkarabilirsiniz. O elde edilmek istenen sonuca bağlı. Biz akustik kaydın doğallığını seviyoruz. Kayıtlarımızı mümkün olduğu kadar canlı ve en doğal haliyle kaydetmeye başladık. GECE için bu elektronik dünyalar bizim müziğimize sos gibi.

YAPILAN COVER’LAR BAŞARILI DEĞİL

Albümlerde cover yapmak çok moda. Siz ne düşünüyorsunuz?

Can Baydar: Cover yapmak riskli. Şarkıyı hem kişiselleştirmek hem de üzerine koyup farklı bir bakış açısıyla sunmak gerekiyor. Biz iki kez cover yaptık ve kendi bestelerimizden çok daha fazla zorlayan süreçti. Çünkü onu kendinize yapıştıramak daha çok riskli ve emek istiyor. Dinlediğimiz yerli ve yabancı coverların yüksek oranda başarılı olduğunu düşünmüyoruz. Ama güzel olduğunda da değişik bir şey çıkıyor ortaya.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN