Özel gen tedavi umudu oldu: Kanserin çaresi filin hortumunda

Özel gen tedavi umudu oldu: Kanserin çaresi filin hortumunda

ABD’deki Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları kanserden ölüm oranları çok düşük olan filleri incelemeye aldı. Araştırmada, karanın devlerini tümöre karşı koruyan ve ‘zombi’ adı verilen bir gen keşfedildi. Bilim insanları, fillerdeki kanserli hücreleri baskılayan genin tedavide yeni kapılar açabileceğini belirtti.

Bilim insanları, fillerin neden yüzde beşinden azının kanserden öldüğünü sonunda tespit etti. Chicago Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırmasına göre ortalama 8 ton ağırlığındaki filler ‘zombi geni’ üretiyor, bu da hayvanları kanserden koruyor.

Yapılan araştırmaya göre insanların ve fil dışındaki diğer hayvanların vücutlarında sadece bir tane ‘tümör baskılayıcı ana gen’ bulunuyor. Fillerde ise bu genin sayısı 20. Bilim insanları bu genin yeni bir amaçla hayata geri dönmesi için bir ‘zombi geni’ ni tetikleyebildiğini buldu. Bu amaç ise zarar görmüş DNA’da hücreleri öldürmek. Araştırmayı yapan genetik profesörlerinden Vincent Lynch “Bu yararlı çünkü genetik hatalara, DNA tamir edildiğinde yapılan hatalara tepki olarak hareket eder. O hücreden kurtulmak sonraki kanserleri önleyebilir” dedi. Bilim insanları, genin ayrıca fillerin uzun ömre sahip olmasına yardım ettiğini söylüyor.

Araştırmacılar, fillerdeki genlerin hasarlı DNA’da hücreleri nasıl öldürdüğünü tam olarak öğrenmek için daha fazla çalışma yapmaları gerektiğini söyledi. Zira hayvanların vücutlarının kanserden nasıl kurtulduğunu incelemenin, insanları tedavi etmek için stratejilere yol açabileceği kaydediliyor. Sonuçları Cell Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, dünya genelinde insanların yaklaşık yüzde 17’si kanserden dolayı yaşamını yitiriyor. Utah Üniversitesi’nde pediatri profesörü Joshua Schiffman “Bu genomik değişikliklerin kanser direncine nasıl katkıda bulunduğunu anlayabilirsek, bunu hastalarımıza nasıl uygulayabileceğimizi düşünmeye başlayacağız” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN