Toprağın eski ve modern hali

Toprağın eski ve modern hali

Toprağın ellerde şekillenen asırlık hikayesi uluslararası seramik sanatçısı Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern eserleriyle ‘Toprak’ adlı sergide anlatılıyor. Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde açılan sergide Baksılı kadınların yüzyıllar önce ürettiği çömlekler de yer alıyor.

Çağın başında, deniz seviyesinden bin 650 metre yükseklikte Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın kurucusu olduğu Bayburt’taki Baksı Müzesi, uluslararası seramik sanatçımız Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern seramikleri ile Prof. Dr. Hüsamettin Koçan koleksiyonundan derlenen yerel çömlekler sergisine ev sahipliği yapıyor. 21 Ekim’e kadar sürecek sergide koleksiyoner Kemal Servi’nin koleksiyonundan derlenen Alev Ebüzziya’nın 30 adet çanağı bulunuyor. Sergi, hem eski çömlekleri hem de modernize olmuş çanakların bir arada izlenmesine olanak sağlıyor. Zira Ebüzziya’nın  ellerinde modern bir forma kavuşan bu çanaklar, onların ilk ellerde şekil bulduğu örneklerinin yanında yer alıyor. Küratörlüğünü Galeri Nev İstanbul’un kurucusu Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği ‘Toprak’ adlı sergide sanatçının yapıtlarına Baksılı kadınların gündelik kullanım için ürettiği ve artık unutulmuş olan çömleklerin yer aldığı koleksiyon eşlik ediyor. Müzede Baksılı kadınların yüz yıllar öncesinde elleriyle işledikleri çömlekler bu sergideki yeni yapılan örnekleriyle kuşaktan kuşağa geçen toprak sanatını gözler önüne seriyor. Sergi hakkında bir değerlendirme yapan sanatçı Alev Ebuzziya Siesbye “Beni en heyecanlandıran sergilerimden biri oldu. Eserlerimin Anadolu’da böylesine mucize bir mekanda sergilenmesi çok gurur verici ” dedi. Sergi hakkında değerlendirme yapan Prof. Dr.Hüsamettin Koçan ise toprağın ellerde eşsiz bir sanata dönüşünü sergileyen bu eserleri eski ve yeni parçalarla bir arada sunmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Anadolu’da; Hitit, Urartu, Frig, Helenistik, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri süren toprakta şekil bulan tarih, günümüzde eserlere nefes vermeye devam ediyor. Alev Ebüzziya Siesbye, günümüzde ham maddesi toprak olan üretimini, olağanüstü tekniği ve mükemmel formları ile zirveye taşırken, Anadolu kadınlarının ellerinden çıkmış kullanıma dönük objeler ise en saf, en naif halleri ile karşımıza çıkarıyor. ‘Toprak’ sergisiyle Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern seramik formları ile geleneksel üretimin aynı çatı altında sergilenmesi bu topraklarda binlerce yıldır sürüp giden toprakla boğuşma, toprağı verimli kılma kavgasının kısa bir öyküsünü yansıtıyor. Sergide, ilk bakışta ayrı gezegenlerde üretilmiş gibi duran bu çalışmaların ardındaki birikim, sezgi, mizah ve saflık aslında aynı nehrin sularından geldiğini gözler önüne seriyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN