Türk ülküsü olan Kızıl Elma ne demek! Osmanlı da kullanıyordu - Türkiye'nin Kızıl Elması neresi?

Türk ülküsü olan Kızıl Elma ne demek! Osmanlı da kullanıyordu - Türkiye'nin Kızıl Elması neresi?

Afrin Harekatı devam ederken bir askerin istikamet Kızıl Elma cevabı bütün herkesi meraklandırdı. Osmanlı Devleti'nde de kullanılan bu tabirin anlamı ne herkes bunu merak etmeye başladı. Kızıl Elma ne demek? Bir Türk ülküsü olan ve yıllardır değişmeyen Kızıl Elma tabiri neyi temsil ediyor? Tüm detayları ve usta kalemlerden Kızıl Elma yorumu haberimizde.

Afrin Hareketi büyük başarıyla devam ederken bir muhabirin askere sorduğu soru ve askerin verdiği cevap Kızıl Elma ne demek, Kızıl Elma nedir sorularıın gündeme getirdi. Muhabirin istikamet neresi sorusuna "Kızıl Elma" cevabı veren asker Kızıl Elma ülküsünü gündeme getirdi. Herkes merak ediyor Kızıl Elma ne demek, Kızıl Elma nedir?

Osmanlı'da da kullanılan bir Türk ülküsü olan Kızıl Elma bir madde ya da bir yer değil. Kızıl Elma fetihlerde bir sonraki hedefi simgeler. Osmanlı Devleti'nde de Kızıl Elma tabiri çok kullanılmış ve fetihlerde yapılan planlarda da bir sonraki Kızıl Elma olacak yerler belirlenmiştir. Şimdi tüm detayları ile Kızıl Elma ne demek ve Türkiye'nin Kızıl Elması neresi ona bakalım. 

KIZIL ELMA NE DEMEK?

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Kızıl Elma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ NEDİR?

"Kızıl", Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; "elma" ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay’ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, ‘muncuk’ adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir.

'İSTİKAMET NERESİ' SORUSUNA 'KIZIL ELMA' CEVABI

Bölgede olan askerle yapılan röportajda Mehmetçik kendisine sorulan, "İstikamet neresi" sorusunu "Kızıl elma" diyerek cevapladı.

Afrin'e gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlerimizle yapılan bir röportaj herkesi duygulandırdı. Asker kendisine sorulan sorulara kısa ama çok etkili cevaplar verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı YPG'yi Afrin'den temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'na başladı. Harekatın ikinci gününde tanklar eşliğinde Afrin'e giren askerler teröristleri bölgeden temizlemeye başladı. Bölgede olan askerle yapılan röpotajda Mehmetçik kendisine sorulan, "İstikamet neresi" sorusunu "Kızıl elma" diyerek cevapladı. Ailesine mesaj gönderen Mehmetçik, "Bizi beklemesinler" dedi. Türkiye'ye de mesaj gönderen asker "Bu vatanı kimse bölemez" şeklinde konuştu.

KIZIL ELMA'NIN TARİHÇESİ

Kızıl Elma nedir sorusuna daha ayrıntılı cevap için Karar gazetesi yazarı Beşir Ayvazoğlu'nun bu yazsıına da göz  atmanızda fayda var. 

Kızıl Elma'nın tarihçesini okumak için tıklayınız

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN