Hibrit modasına uyan Ioniq dizellere taş çıkarıyor

Hibrit modasına uyan Ioniq dizellere taş çıkarıyor

Türkiye’nin en genç markalarından Hyundai, Ioniq ile hibrit teknolojisine sessiz kalamadı. Araçta yer alan 1,6 litrelik benzinli ünite elektrikle desteklenirken, 1000 km’nin üzerinde menzil sunuyor.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Otomotiv sektöründe son dönemin dikkat çekici teknolojilerinden olan hibrit araçlar, Türkiye’nin de ilgi odağı olmaya başladı. Artan yakıt fiyatları ve azalan fosil teknolojili kaynaklar, elektrikli modelleri ön plana çıkarırken, dizelleri aratmayan hibrit modeller verilen teşviklerle oldukça avantajlı. Güney Koreli üretici Hyundai’de bu teknolojiye yabancı kalmayarak Ioniq adını verdiği hibrit modelini gün yüzüne çıkarttı. Kompakt bir sedanda olan tüm özellikleri barındıran araç, sunduğu donanım seçenekleriyle de lüks segmente göz kırpıyor. Şık tasarımıyla öne çıkan model, çekik farları, iri ızgarası ve bumerang şeklindeki LED gündüz farlarıyla bakışları üzerine çekebiliyor. Bizim de bu hafta konuğumuz olan modelin arka tasarımı ise profile taşan iri farları, arka camı ikiye bölen spoyler ve piyano siyahı tampon kaplamasıyla şık duruyor. Arka kısımda camın ikiye bölünmesi iç mekanda azda olsa sürücüyü rahatsız ediyor. İç mekanda ise diğer Hyundai modellerinden tanıdık ama daha teknolojik bir alan sunulmuş. 8 inçlik dokunmatik ekran, piyano tipi kumanda birimleri, altı düzleştirilmiş 3 kollu deri direksiyon simidi ve sürüş moduna (Eco ve Sport) göre renk değiştiren gösterge tablosu şık bir ambians ortaya koyuyor. Rahat koltuklar kadar konfora hizmet eden süspansiyon sistemi de araçla uzun yolculuklara teşvik ediyor. Gösterge tablosunun içinde hibrit sistemin işleyici ve bataryanın şarj seviyesi rahatlıkla takip edilebiliyor. Kablosuz şarj, Android Auto ve Apple CarPlay’in sunulması da yeni çağın gerektirdiği özellikler arasında. İç mekânda sunulan yaşam alanı hem ön hem arkada oldukça ferah. 443 litrelik bagaj hacmi de yeterli. Türkiye’de sadece Elite Plus donanımıyla sunulan araçta ESC, yokuş kalkış desteği, ön/yan/perde/sürücü diz hava yastıkları ve akıllı anahtar gibi bir dizi özellik sunuyor.

100 KM’DE 3,9 LİTRE YAKIYOR

Hyundai Ioniq 1.6 litrelik benzinli motor, 105 beygir güç ve 147 nm tork ile kombine edilmiş. 6 ileri otomatik şanzıman (DCT), 43.5 beygirlik elektrik motoruyla birlikte sunulmuş. Saatte 120 kilometre sürate kadar elektrikli sürüşe imkan veren sistem, aracı 0’dan 100 km/s hıza 11.1 saniyede ulaştırıyor. Saatte 185 kilometrelik son sürate sahip aracın ortalama tüketimiyse sadece 3.9 litre. Bizim elde ettiğimiz ortalama tüketimse 4.2 litre oldu. Dikkatsiz kullanımlarda bile 5 litreyi geçmedik. Araç, her fren yaptığınızda ayağınızı gazdan çektiğinizde elektrikli motor şarj oluyor.

İÇ MEKAN LÜKS KONFORUNDA

Aracın iç mekanına girdiğimizde ise ilk etapta biniş ve iniş anında otomatik olarak ileri ve geri kayan koltuklar birçok preimium modellerde bile sunulmuyor. Arka Çapraz Trafik Uyarısı ile Acil Fren, Şerit Takip/Ayrılış Uyarı ve Kör Nokta Algılama sistemleri, olası bir kazayı engelliyor. Vites topuzunun hemen sağ ve solunda ise şoför ve yolcu koltukları için koltuk ısıtma ve soğutma tuşları da konforu arttıran bir diğer özelliklerden.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN