Hıdırellez günü neler yapılır? Hıdırellez duası ve namazı | Dilek dileme nasıl olur?

Hıdırellez günü neler yapılır? Hıdırellez duası ve namazı | Dilek dileme nasıl olur?

Hıdırellez günü neler yapılır? sorusunun yanı sıra bu günde dilek dileyip ibadet etmek isteyenler Hıdırellez duası ve ibadetleri nelerdir? sorusunun da yanıtını arıyor. 5 Mayıs Hıdırellez günü yapılması gereken rütelleri, Hıdırellez duasını, Hıdırellez namazını ve Hıdırellez'de nasıl dilek dileneceğini merak edenler haberimizde bulabilir.

Haberimizde Hıdırellez günü neler yapılır, Hıdırellez duası ve Hıdırellez namazı hakkında merak edilen tüm detayları ve dilek dileme rütüelini bulabilirsiniz. Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılan Hıdırellez'de pek çok şey yapılır. Hıdırellez gecesi ve sabahı dilek dilemek isteyenler Hıdırellez duası yapıp ve Hıdırellez namazı kılarak dileklerini dileyebilir. 

HIDIRELLEZ GÜNÜ'NDE EDİLMESİ GEREKEN DUA NEDİR?

Bismillahirrahmanirrahim…

Bin bir adım bir adım/Allah bir adım adım/Kerim kerem Allah/Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah/La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ GÜNÜ'NDE KILINMASI GEREKEN NAMAZ NEDİR?

Hıdırellez günü İkindi namazından sabah namazı vaktine kadar Allah rızası için 2 rekatlık namaz kılıp tüm hacetlerinizin kabulü için duada bulunabilirsiniz. İşte, Hıdırellez namazından sonra okunması gereken dua…

"Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin

18-04/25/hidirellez-duasi.jpg

HIDIRELLEZ RÜTÜELLERİ NELERDİR?

Hıdrellez'de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme ritüeli bulunmaktadır. Baharın ilk kuzusu yenildiği vakit sağlık, canlılık kazanılacağı, şifa bulunulacağı inancı hakimdir. Bu nedenle, Hızır Aleyhisselam’ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplanır, oyunlar oynanır, baharın ilk kuzusu kesilerek yenilir. Toplanan çiçekler kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceğin; bu su ile kırk gün yıkanan kişinin gençleşip güzelleşeceğine inanılır. Zaten “Hızır Hakkı” için kurban ve adakta bulunmak, Hızır geleneğinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Öte yandan Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Bayramı’nda edilen duaların ve isteklerin gerçekleşmesi adına sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme gibi adetler bulunmaktadır.

Hızır’ın eli değen şeylerin dolup taştığı rivayeti nedeniyle Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe isteyenler herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparak; altın ve benzeri ziynet eşyası isteyenler ağaç yapraklarını kollarına veya boyunlarına takarak isteklerine kavuşacaklarına inanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN