Hıdırellez ne demek ve ne zaman başlıyor? 2018 Hıdırellezde ne yapılır?

Hıdırellez  ne demek ve ne zaman başlıyor? 2018 Hıdırellezde ne yapılır?

Mayıs ayının yaklaşması ile birlikte Hıdırellez ne demek, Hıdırellez ne zaman başlıyor ve 2018 Hıdırellezde ne yapılır soruları vatandaşların gündeminde. Bahar mevsiminin geldiğinin göstergesi olarak tanımlanan Hıdırellez tüm yurtta çeşitli etkinlikler ile kutlanır.

Haberimizde Hıdırellez etkinlikleri ile ilgili merak edilen her şeyi bulabilirsiniz. Geleneklerini yaşatmak isteyen vatandaşlar Hıdırellez ne demekHıdırellezde ne yapılır ve Hıdırellez ne zaman merak ediyor ve sorularının yanıtını Google gibi arama motorlarında arıyor. Hıdırellez hakkında merak edilen tüm ayrıntıları merak eden vatandaşlar için topladık. 

Bahar mevsiminin geldiğinin göstergesi olarak tanımlanan Hıdırellez Müslümanlar tarafından Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin yeryüzündeki buluştuğu gün olarak olarak biliniyor. Hıdırellez, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli yöresel etkinlikler eşliğinde kutlanacak. Hıdırellezde ne yapılır unutanlar yada eksik bilenler için haberimizin devamında bulabilirsiniz. Hıdırellez kutlamaları yörelere göre farklılıklar gösterir. Hıdırellez ne zaman merak edenlere mayıs ayının ilk haftası diyebiliriz. Haberimizin devamında Hıdırellez ne demek sorusunu da bulabilirsiniz.

Hıdırellez kutlamalarında neler yapılır:  2018 Hıdırellez gelenekleri içerisinde toplumlar nezdinde en bilinen ve yaygın olanları ise hiç şüphesiz; gül ağacının dallarına, içerisinde dileklerin yazıldığı notlar asılması, şekiller çizilmesi ve ateş yakıp üzerinden atlanması yer almaktadır. Hıdırellez, yalnızca tek bir kültüre ait bir gelenek olmamakla birlikte, birbirinden farklı kültürler tarafından ağaçlık, yeşillik, su kenarları, yatır yahut türbenin yanı gibi gibi mekanlar tercih edilerek kutlanmaktadır. Yapılan tüm istek ve duaların kabul olacağına inanıldığı Hıdırellez kaç gün sürecek? 

18-04/25/hidirellez-ne-demek.jpg

2018 HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR? KAÇ GÜN SÜRECEK?

Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin yeryüzündeki buluştuğu gün olarak nitelendirilen Hıdırellez 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Ülkemizde ise 2018 yılı itibariyle Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazar akşamına kadar devam edecek.

Öte yandan Hızır Günleri adını alarak yaz mevsimini, 6 Mayıs tarihinden başlayıp 4 Kasım tarihine kadar olan süre kapsayacak. Kasım Günleri adını alarak kış mevsimini ise 8 Kasım tarihinden başlayıp 5 Mayıs tarihine kadar olan süre kapsayacak.

HIDIRELLEZ BAYRAMINDA NEDEN ATEŞTEN ATLANIR?

Hıdırellez günü ateş yakıp üzerinden atlamak bilinen en yaygın gelenekler arasındaki yerini almaktadır. Hıdırellez gecesinde gerçekleştirilen ateşten atlama geleneği, bu sayede hastalıklardan ya da nazardan korunulacağı inancı çerçevesinde atlanmaktadır. Zaten pek çok kültür tarafından da Hıdırellez'de ateşten atlamak vazgeçilmez ritüeller arasına kazınmıştır.

HIDIRELLEZ BAYRAMINDA NEDEN VE NASIL DİLEK DİLENİR?

Hıdırellez Bayramı'nda bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi haline gelmek hayal edilerek dilek dilenir. Bu doğrultuda Hıdırellez'in başladığı gece olan 5 Mayıs tarihinde gül ağacının dallarına paralar asılır veya açık cüzdan bırakma eylemi gerçekleştirilir. Örneğin; eskiden, kese içine para dikilip gül ağacının dibine döküldüğü bilinmektedir. Sonrasında gül ağacının dallarına asılan paralar yahut cüzdanlar 6 Mayıs tarihinde sabah erkenden toplanmaktadır. Bunların yanı sıra kötülüklere karşı korunmak amacıyla evdeki her kişi için yedi fasulye veya nohut ekilmektedir.

Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken: "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS" duası okunur. 40 defa okunan bu duanın 39'u 5 Mayıs günü, kalan 1 dua ise 6 mayıs günü okunarak 40'a tamamlanıyor.

 

NEREDE KUTLANMAKTADIR?

İlk çağlardan beri Mezopotamya, Anadolu, İran, Osmanlı, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte coşkuyla kutlanan Hıdırellez Bayramı; ağaçlık, yeşillik, su kenarları, yatır yahut türbenin yanı gibi gibi mekanlar tercih edilerek kutlanmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN