Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, şenlikleri nerede yapılır? Ayrıntılar...

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, şenlikleri nerede yapılır? Ayrıntılar...

Hıdırellez ne zaman kutlanacak? Hıdırellez nedir ve nasıl kutlanır sorusunu merak edenler internetten cevabını arıyor. Baharın müjdecisi olarak görülen ve her yıl şenliklerle kutlanan Hıdırellez yine coşkuyla bekleniyor. Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellezde neler yapılır, neler yapılmaz? Gül ağacı altında dilek dileme geleneği nedir? Tüm ayrıntıları ve bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Hıdırellez ne zaman, duası nasıl edilir? Her yıl baharın habercisi olarak görülen Hıdırellez şenlikleri nerede? Orta Asya ve Ortadoğu coğrafyası ile birlikte Anadolu'da da geleneksel olarak kutlanan Hıdırellez duaları nedir, nasıl yapılır? Mayıs ayına girilmesiyle, her yıl mayıs aylarında kutlanmaya başlanana ve çeşitli şenliklere sahne olan Hıdırellez ile ilgili merak edilenler de çoğalmaya başladı. 2017 Hıdırellez ne zaman, şenlikleri nerede ve nasıl yapılır? Ayrıntılar Karar.com'da.

HIDIRELLEZ NEDİR, NE ZAMAN? ŞENLİKLERİ NEREDE?

Hıdırellez şenliklerinin başlamasına az kaldı. Baharın müjdecisi olarak nitelendirilen Hıdrellez Bayramı bu sene Ahırkapı’da kutlanacak. Peki, farklı gelenekleri içerisinde barındıran Hıdırellez ne zaman? Duası nasıl edilir? Gül ağacına nasıl dilek dilenir? Tüm bu soruların yanıtları ve 2017 Hıdırellez şenlikleri programını derledik.

Hıdırellez 5 Mayıs'ta kutlanacak. Çeşitli etkinlikler ile karşılanacak baharın habercisi Hıdırellez, bu yıl da heyecan ve mutluluk içerisinde kutlanacak.

Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.

Baharı karşılama şenliği ‘Hıdırellez’ için geri sayım başladı. Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan ‘Hıdırellez’ ya da ‘Hıdrellez’, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Kışın sona erip tabiatın uyandığını simgeleyen bugünü özel kılan pek çok gelenek var. Her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez’de dilekler dilenir, dualar okunur, ateşin üzerinden atlanır. Ancak bu ritüeller bazen karışıklık yaratabiliyor. Peki, Hıdırellez duası nedir? Gül ağacına nasıl dilek dilenir? İşte, tüm bu soruların yanıtları ve 2017 Hıdırellez şenlikleri programı!

17-05/04/1462488808635.jpg

HIDIRELLEZ NEDEN 5 MAYIS’TA KUTLANIR?

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.

GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2016 cuma sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

HIDIRELLEZ DUASI

Bazı inançlara göre dileklerin kabul olması için Hıdırellez duasının okunması gerekir. Bu dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şöyledir; Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ NEREDE?

Hıdrellez şenlikleri bu sene Ahırkapı’da kutlanacak. 5 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan kutlama saat 19.00’da Ayasofya Müzesi önünden Ahırkapı’ya yapılacak yürüyüşle başlayacak. Ahırkapı Müzisyenler Derneği ve Kumbara Kafe/Sanat tarafından düzenlenen şenliğe katılım ücretsiz olacak.

HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILMAZ?

*5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.

*Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

*Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.

HIDIRELLEZ GECESİ NE YAPILIR?

Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.

Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

17-05/04/611x395_hidirellez_55486f24f1c86.jpg

HIDIRELLEZ DUASI

Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken:
"Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS" duası okunur. 40 defa okunan bu duanın 39'u 5 Mayıs günü, kalan 1 dua ise 6 mayıs günü okunarak 40'a tamamlanıyor.

HIDIRELLEZ NAMAZI

Hıdırellez günü İkindi namazından sabah namazına kadar 2 rekat Allah rızası için namaz kılıp dilekleriniz için dua edebilirsiniz. Hıdırellez namazından sonra okunacak dua:

"Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin

17-05/04/-2144713.Jpeg

HIDRELLEZ SÖZLERİ VE MESAJLARI

Gülden güzel sevgilim,
Bahar gözlüm gül dudaklım,
Kutlu olsun bugünün,
Bugün hıdrellez günüdür,

Hıdırellez yaz kapısı, yedi gün sürer tipisi.

Bayramlar coşkunun, sevinç ve mutluluğun zirveye çıktığı, dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştiği özel günlerdir. Tarihimizde dostluğa, kardeşliğe hizmet eden ve doğa sevgisini temsil eden Hıdırellez bayramınızı kutluyor, bolluk, bereket ve sağlıklı günler diliyorum.

Milleti oluşturan yapı taşları arasındaki harç konumundaki bu güzel adetlerimizin günden güne unutulup kaybolması tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bizi biz yapan en küçük bir ayrıntının yaşatılması, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkesin aynı hassasiyeti göstermesi dileği milletimizin Hıdrellez Bayramı'nı kutlar, saygılar sunarım.

Yaz dileğini tahtaya. Bu hafta olmazsa olur haftaya. Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.

Hıdırellez ateşünü büyüttük, dertlerimizi söndürdük.

Az bilirim, uz bilirim, hıdırellez den sonra yaz bilirim.

Hıdırellez yağmularının damlaları altın olur.

Hıdırellez’e kadar bir tutam, hıdırellez den sonra tutam tutam.

Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.

Hıdırellez ne zaman kutlanacak? Hıdırellez nedir ve nasıl kutlanır sorusunu merak edenler internetten cevabını arıyor. Baharın müjdecisi olarak görülen ve her yıl şenliklerle kutlanan Hıdırellez yine coşkuyla bekleniyor. Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellezde neler yapılır, neler yapılmaz? Gül ağacı altında dilek dileme geleneği nedir? Tüm ayrıntıları ve bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN