İlk çocuk ailenin en sağlıksızı

İlk çocuk ailenin en sağlıksızı

Bir ailenin ilk çocuğunun, kardeşlerine göre daha sağlıksız olduğu belirlendi. İlk doğanların yüksek tansiyon hastası veya obez olma ihtimalinin bulunduğunu tespit eden bilim insanları buna neden olarak rekabetçi kişilikleri nedeniyle yaşadıkları stresi, anne karnında beslenme yetersizliğini gösterdi.

Ailenin en büyük çocuğu olmak eğitim ve diğer fırsatlar açısından şans getiriyor ancak aynı zamanda ömrü kısaltacak sağlık sorunlarına da yol açıyor. İlk çocuklar, şişmanlıktan yüksek tansiyona bir dizi hastalığın varisi olabiliyor. Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada 400 bin Norveçli’nin 25 yıllık sağlık kayıtları incelendi. Ailenin ilk ve ikinci üçüncü çocuğu olmak arasındaki sağlıkla ilgili farklara bakılan araştırmada ikinci doğanların yüksek tansiyona sahip olma olasılığı, ilk doğanlara göre yüzde 3, bu oran beşinci doğanlarda ise yüzde 7 daha düşük. Ayrıca karaciğer tarafından yapılan yüksek trigliserid düzeyleri ilk çocuklarda, ikinci veya üçüncü doğanlara oranla daha yüksek seviyelerde bulundu. Obezite ihtimali de araştırıldı. İkinci doğanla karşılaştırıldığında, ilk doğanların kilolu olması yüzde 4, obez olma olasılığı yüzde 2 daha fazla.

Teksas Üniversitesi’nden Profesör Sandra Black, sonuçları Economics and Human Biology’de yayımlanan araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Genel olarak, ilk doğanların tansiyon, trigliserit ve kilolarının fazla olduğunu görüyoruz. Örneğin, ilk doğanlarla beşinci doğan çocuklar karşılaştırıldığında, ilk doğanların obez olma ihtimali yüzde 5, yüksek tansiyona sahip olma olasılığı ize yüzde 7 daha yüksek. Olası mekanizmaları araştırdığımızda, doğum düzeninin sağlık üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.”

Sonuçların cinsiyet farklılıklarında değişmediğini belirten bilim insanları bu neticeyi şöyle açıklıyor: “İlk çocukların doğum kilosu kardeşlerine göre daha düşüktür. İlk bebeğe rahimde daha düşük besin akışı, onun yağ regülasyonunu etkileyebilir ve yetişkinlikte daha fazla yağ depolamasına neden olabilir. Bu, ilk doğanların obez olma eğilimini kısmen açıklayabilir. Ayrıca ilk doğanların genellikle yoğun ve kariyer odaklı, daha sonraki doğanların ise daha yaratıcı oldukları düşünülür. Bu kan basıncıyla ilgili bulgularımıza olası bir açıklama sunuyor. Yüksek tansiyon ve trigliserid, rekabetçi kişilik sonucu stres kaynaklı olabilir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN