İngilizlere 1,8 trilyon euroluk Brexit faturası

İngilizlere 1,8 trilyon euroluk Brexit faturası

İngiltere’nin AB’den ayrılmasını öngören Brexit referandumu Ada’ya pahalıya patladı. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel, İngiltere’deki bütün banka aktiflerinin yüzde 17’sinin Brexit’in doğrudan sonucu olarak ülkeden ayrılması gerekeceğine dikkat çekerek kara tabloyu açıkladı: İngiltere’den 1,8 trilyon euroluk banka aktifi çıkacak. Banka, danışmanlık, muhasebe ve hukuk gibi alanlarda 30 bin kalifiye eleman işini kaybedecek.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının (Brexit) İngiliz finansal istemi üzerindeki olası etkilerinin değerlendirildiği bir çalışma yayınladı.

Çalışmada, Londra’daki toptan bankacılığın yüzde 35’inin AB üyesi 27 ülkeden kaynaklandığı ve İngiltere’deki bütün banka aktiflerinin yüzde 17’sinin Brexit’in doğrudan sonucu olarak ülkeden ayrılması gerekeceği belirtildi.

Brexit sonucunda, İngiltere’den 1,8 trilyon euroluk toplam banka aktifinin çıkacağı tahmin edilen çalışmada, Londra’da toptan bankacılık alanında 10 bin çalışana  ilave olarak, danışmanlık, muhasebe ve  hukuk alanlarında da 20 bin pozisyonun diğer AB üyesi ülkelere taşınması gerekeceği öngörüsünde bulunuldu.

Çalışmada, İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla finans sektörü faaliyetlerinin Londra’dan en fazla Frankfurt, Paris, Amsterdam ve Dublin gibi diğer AB üyesi ülke şehirlerine yöneleceği kaydedildi. Öte yandan Brexit kararı İngiliz Sterlini’ne de darbe vurdu. 2014’ün Temmuz ayında dolar karşısında 1,70 seviyesinde olan İngiliz Sterlini, Brexit sonrasında 1,25’e kadar geriledi ve yaklaşık yüzde 30 değer kaybetmiş oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN