Irak: Türk askeri çekilmezse savaşı düşünürüz

Irak: Türk askeri çekilmezse savaşı düşünürüz

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Musul'un Başika bölgesindeki sorunun barışçıl çözümünden yana olduklarını, fakat sorun çözülmediği takdirde askeri operasyon yapabileceklerini söyledi.

[Karar]

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, düzenlediği basın toplantısında Kuzey Irak'ta bulunan Türk askerlerinin ülkeden çekilmesi talebini yineledi. Caferi, aksi takdirde bölgeye askeri operasyon yapmayı düşüneceklerini belirtti. Böylece ilk kez Iraklı üst düzey bir yetkili, açıkça Başika'ya askeri müdahaleyi gündeme getirmiş oldu.

"Savaşı değerlendireceğiz"

AP'nin haberine göre Bağdat yönetiminin barışçıl bir çözüm aradığını söyleyen Caferi "Fakat bize savaş dayatılırsa, egemenliğimizi, halkımızı ve kaynaklarımızı korumak için bunu değerlendireceğiz" dedi. Caferi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Eğer egemenlik ihlali devam ederse tüm seçenekler mevcuttur. Barışçıl ve diyalog yöntemlerini sonuna kadar kullanacağız. Egemenliğimiz için savaşmak zorunda kalırsak da buna başvurabiliriz. Tüm komşu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmeyi önemsiyoruz. Dolayısıyla egemenliğimizi korumak kaydıyla Türkiye ile ilişkilerimizi sürdürmekte kararlıyız."

15-12/30/basika_irak_musul_harita_1-basika.png

Türk askerinin terörle mücadele eğitimi verdiği Başika bölgesi

Ne olmuştu?

Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika bölgesinde Peşmerge güçleri ve Sünni Haşdi Vatani milislerine eğitim veren Türk askerleri, Aralık ayı başlarında iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Türk askerleri bölgeye Irak hükümetinin talebiyle gitmiş olmasına rağmen, Bağdar yönetimi daha sonra tavrını değiştirmiş ve konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşımıştı.

Türkiye, daha sonra Başika'da bulunan askerlerinin bir bölümünü Kuzey Irak'taki başka bölgelere naklederken, bir bölümünü de Türkiye'ye çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN