İran: Esad kırmızı çizgimiz, Çin de Suriye'ye girecek

İran: Esad kırmızı çizgimiz, Çin de Suriye'ye girecek

İran dini Hamaney'in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, Suriye'de 300 binden fazla kişinin katili olan Beşar Esad için "kırmızı çizgimiz" dedi. Rusya ve Esad'la birlikte "direniş ekseni" dediği bir "katliam ekseni" oluşturan İran, bu ittifaka yakın gelecekte Çin'in de katılacağını söyledi.

[Karar]

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, İran'da katıldığı bir televizyon programında Suriye'deki iç savaş ve Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizine ilişkin değrlendirmelerde bulundu.

Yakın Doğu Haber'in Fars Haber Ajansı'ndan aktardığına göre geçtiğimiz hafta Suriye ve Lübnan'a yaptığı ziyaretlerde Beşar Esad ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyid Hasan Nasrallah ile bir araya gelen Velayeti, "Bizim müttefiklerimiz Irak, Suriye ve Lübnan'dır, buna son olarak Rusya da katılmıştır. Sayın Putin'in Tahran ziyaretinden sonra Sayın Beşar Esad ve Sayın Hasan Nasrallah'ın son gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirilmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Biz olmasak Esad düşerdi

İran'ın bölgede Bağdat ve Şam yönetimleriyle Lübnan Hizbullahı'ndan oluşan nüfuz alanını "direniş ekseni" olarak tanımlayan Velayeti, "Eğer İran’ın yardımları olmasaydı, Suriye hükümeti düşerdi. İran’ın ayak diremesi sonucu diğer ülkelerin de bu direnişe katılmasına tanık olduk. Bunlardan biri de Rusya oldu" ifadesini kullandı.

İran'ın Esad rejimini askeri ve siyasi alanda desteksiz bırakmayacağını belirten Velayeti, "Beşar Esad, İran İslam Cumhuriyeti'nin kırmızı çizgisidir. Suriye'nin kaderiyle ilgili kararı da Suriye halkı verecektir" diye konuştu.

Rusya, Suriye'ye girmeden önce bizimle görüştü

Velayeti, Rusya'nın Suriye'de operasyonlara başlamasının, bölgede bulunan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ile görüşmesinin bir sonucu olduğuna ilişkin bir soruyu şu şekilde yanıtladı:

“General Süleymani’nin ziyaretleri ve İran’la Rusya’nın terörist gruplarla mücadelede ittifakıyla birlikte Rus yetkililerle koordinasyonu arttırması doğaldır. Hatta Sayın Putin’in son Tahran ziyaretinden önce de bir Rus yetkili, İran ve Rusya ilişkisinin bir stratejik ilişki olma yönünde ilerlediğini söylemişti. Elbette İran da Rusya ile ilişkilerinin çok yönlü olması gerektiğine inanmaktadır”

Çin de mi Suriye'ye giriyor?

"Direniş ekseni"ne Rusya'nın ardından başka ülkelerin de katılmasının sözkonusu olduğunu ifade eden Velayeti, "Uzak olmayan bir gelecekte başka bazı ülkelerin, hatta uluslararası güçlerin de direniş cephesine katılması öngörülüyor. Ben ülke ismi vermiyorum; fakat örneğin Çin’de de çok sayıda Müslüman bulunuyor" diye konuştu.

"Türkiye ile Rusya arasındaki krizde taraf değiliz"

Velayeti, son dönede Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlikle ilgili olarak da iki ülke arasındaki gerginliğin bölgenin yararına olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye ve Rusya, İran’ın komşularıdır. Elbette şu açıklama, Rusya’nın meşru varlığıyla terörist gruplara karşı mücadele hakkına sahip olmadığı veya Türkiye’nin teröristleri desteklediği anlamına gelmiyor. Kastettiğimiz gerginliğin artmasının iki ülkenin de bölgenin de yararına olmadığıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN