John Kerry'den mevkidaşı Cevad Zarif'e vize mektubu

John Kerry'den mevkidaşı Cevad Zarif'e vize mektubu

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'e mektup göndererek vize rejiminin sıkılaştırılması hakkında çıkarılan son yasa tasarısının İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını engellemeyeceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e bir mektup yollayarak, ABD Kongresi'nden geçen hafta geçen ve bazı kişiler için ülkeye vizesiz girişleri zorlaştıracak yasa tasarısının İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını etkilemeyeceğini belirtti.

Nükleer anlaşmasını bozmayacak

ABD basınındaki haberlere göre, Kerry, Zarif'e cumartesi gönderdiği mektupta, yasa tasarının İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerinde bu yaz varılan ve yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını öngören anlaşmayı bozmayacağını ifade etti.

Yönetimin tasarıdaki maddelerden bazılarını uygulamama yetkisi bulunduğunu vurgulayan Kerry, "Vize koşullarıyla ilgili Kongre'den geçen değişiklikler Ortak Kapsamlı Eylem Planı şartlarına uymamızı hiçbir şekilde önlemeyecek" ifadesini kullandı. Kerry, "Anlaşmadaki taahhütlerimize tam olarak sadığız" dedi.

Irak ve Suriye'ye gidenlerden vize talebi

Amerikan Kongresi'nde geçen hafta kabul edilen torba yasada yer alan tasarıya göre, federal vize muafiyeti programı kapsamında ABD'yi vizesiz ziyaret edebilecek durumda olan ancak 2011'den sonra Irak, Suriye, İran ve Sudan'a giriş yapmış kişiler vize almak zorunda kalacak. Hem bu ülkelerin hem de Amerikan vatandaşlığı bulunanların da bu durumdan etkileneceği belirtiliyordu.

Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına vizesiz 90 gün

Paris'teki terör saldırılarından sonra ülkeye girişlerdeki kontrolün artırılmasının gündeme geldiği ABD'ye 38 ülkenin vatandaşları vizesiz girerek bir yılda 90 günü aşmayacak şekilde kalabiliyor. Bu 38 ülke arasında Belçika, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İsveç, İsviçre, İngiltere gibi ülkeler yer alıyor.

İran tepki göstermişti

İran yönetimi, ABD vize rejiminde değişiklik getiren tasarının İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması sonrası ülkeye gelecek yatırımları etkileyeceğini savunuyordu. Tahran yönetimi, İran'a seyahat edecek özellikle bazı Batılı ülke vatandaşı iş adamlarının "daha sonra ABD'ye girmeleri zorlaşacağı gerekçesiyle İran'a gitmekten vazgeçebileceği" gerekçesiyle tasarının, ticari ilişkileri normalleştirecek anlaşmayı ihlal edebileceği görüşünü dile getiriyordu.  

İran Dışişleri Bakanı Zarif, geçen hafta New Yorker dergisine verdiği mülakatta, ABD'nin vize uygulamasıyla ilgili son gelişmeleri "saçma" bulduğunu söylemişti.

WASHINGTON/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN