‘Kaçamak yemek’ formülüyle zayıfla

‘Kaçamak yemek’ formülüyle zayıfla

ABD’li ünlü beslenme uzmanı Jackie Wicks ve Britanyalı diyetisyen Rob Hobson ayımladıkları kitapta sevilen yiyeceklerden vazgeçmeye gerek kalmadan zayıflamanın mümkün olduğunu belirtiyor. Uzmanlar baklagilleri sınırsızca, tereyağı ve şekerin ise ölçüyü kaçırmadan tüketilebileceğini kaydediyor.

ELİF KİRAZ / HABER MERKEZİ

Kek, makarna ve pizza yiyerek de kilo vermek mümkün. Ancak ölçüyü kaçırmamak gerek. ABD’nin ünlü kilo verdirme uzmanı Jackie Wicks ve Britanyalı beslenme uzmanı Rob Hobson yayımladıkları kitapta böyle söylüyor. Uzmanlar kitapta “Kaçamak ile yemek hem kilo verdiren hem de sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmenize gerek bırakmayan yeni bir beslenme şekli” sözlerini kaydederek fazla sıkı diyetlerin ise duygusal dalganamalara, baş ağrısına, halsizliğe ve dalgınlığa yol açabildiğinin altını çiziyor. Klasik sıkı diyetleri uygulamanın kilo verdirse de uzun süre uygulanabilmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirten uzmanlar, kişilerin sonunda eski yeme alışkanlıklarına dönüp verdikleri kiloları geri aldıklarını vurguluyor: “Kaçamak ile Yemek’ metodunu kullanarak hem kilo verip hem de sevdiğiniz yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.” Peki bu nasıl olacak? Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

KİLO VERMENİN OLMAZSA OLMAZLARI

Kilo vermenin temelinde yatan şey oldukça basit: Besin alımını azlatıp aldıklarınızı da yakabilmek için daha az yiyip daha çok egzersiz yapmalısınız. Farklı besinlerdeki kaloriler de birbirinden farklıdır, bu nedenle besinleri birikte tüketirken doğru kombinasyonu oluşturmak hem karnınızı doyurup hem de gerekli miktarda beslenebilmeniz açısından önemli. Ne var ki işler bu kadar kolay olsaydı insanlık olarak fazla kilo, obezite ya da besin tüketimiyle alakalı hastalıklar gibi sorunlarımız olmazdı. Dünya çapında ülkelerin toplum sağlığı politikalarının başında sağlıklı beslenmenin gelmesine rağmen ortalama bir insan yine de yeteri kadar meyve, sebze, tam tahıl veya diğer bitkisel besinlerden tüketmiyor; aksine fazlasıyla şeker ve yağ bazlı fabrikasyon ürünleri tercih ediyor. Yeme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişiklikler kilo vermenize yardımcı olacak en mantıklı yaklaşım olabilir, bazılarına yavaş ve pek de çekici olmayan bir yöntem olarak görünse de. Yalnızca bir paket cips, bir parça çikolata veya bir bardak içecekten vazgeçmek size günde 500 kalori kazandırabilir, yani kaybettirebilir. Benzer olarak, yalnızca ne tükettiğinizi kontrol etmek de yardımcı olabilir fakat gerçek şu ki diyetler insanlara belli bir metodu takip etmenin güvenini verdiğinden daha çok tercih edilir. ‘Kilo vermenin en iyi metodu’ diye bir şey yok, en iyi yöntem sizi zorlamayacak olan ve sadık kalabileceğiniz.

AÇLIK HİSSİNİN ÖNÜNE GEÇ

Kilo vermeye çalışırken aç kalmanıza hiç gerek yok, besinleri birikte tüketirken doğru kombinasyonu oluşturmak hem karnınızı doyurur hem de daha geç acıkmanızı sağlar. Ayrıca sebze tüketimi de kilo vermenize yardımcı olabilir. Sebzeler yüksek miktarda su bulundurur, bu da düşük kalorili oldukları anlamına gelir. Lifli yapıları sayesinde doyurucu özelliğe sahip sebzeler aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel mikrobesin maddelerini de bulundurur. Bu besin kombinasyonu aynı zamanda kan şekeri oranını düzenler. Bu özellikle önemli, çünkü kan şekerinizdeki dalgalanmalar hem aç hissetmenize hem de vücudunuzun yağ depolamasına sebep olur. İnsanların daha fazla sebze ve diğer bitkisel besinlerden tüketmelerini sağlamak hala büyük bir problem, yine de bu lezzetli besinleri yemeklerde kullanmanın yeni yollarını keşfetmek önemli bir adım olabilir. Kaçamaklar arasında zararlı olmayan fakat çok fazla tüketildiğinde kilo vermenizi engelleyecek besinler sayılabilir. Bu besinler arasında tatlı yiyecekler, ekmek, makarna, pilav ve meyve suları var. ‘Kaçamak ile Yemek’ metodunda bazı besin grupları gün içinde bir defa yendiklerinde ‘yemek’, iki veya daha daha fazla yendiklerinde ise ‘kaçamak’ sayılıyor. Bu grupların arasında proteinler, yemişler, yağlar ve bazı meyveler var. Bu kısıtlı besinlerin tüketilmemesi aynı zamanda şeker alımının azalmasını da sağlıyor. İstediğiniz kadar yiyebileceğiniz ‘yemekler’ grubunda ise sebzeler, baklagiller ve tahıllar mevcut. Bu besinler düşük kalorili olmanın yanında lifli yapılarıyla sizi tok tutuyor ve kan şekerinizi düzenliyor, böylelikle kilo vermenize yardımcı oluyor.  

KURALLARA UYMAK GEREK DİLEDİĞİNİZ KADAR

Tüm sebzeler, çilek, yaban mersini, böğurtlen gibi meyveler, limon, baklagiller, çeşni ve baharatlar ile bitki çayları.

KAÇAMAK YAPIN

Bu gıdalar günde bir defadan fazla tüketildiğinde kaçamak sayılırlar: Hayvansal protein ve soya, yemişler, ‘Dilediğiniz kadar yiyin’ grubundakiler hariç tüm meyveler, yağlar ve tahin.

KISITLI TÜKETİN

Her gün bu besinlerin 10 tanesini her servis 100 kaloriyi geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz: İşlenmiş buğday ve mayalı ürünler; pilav, makarna, pizza, kek, süt ürünleri, yapay tatlandırıcılar, şeker, bal, pekemez, yağlı ve işlenmiş et ürünleri, tereyağ, ketçap, mayonez gibi soslar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN