KDP: PYD'nin kantonlarını tanımıyoruz

KDP: PYD'nin kantonlarını tanımıyoruz

Mesud Barzani'nin partisi KDP'nin Suriye kolunun lideri Suud Mele, PYD tarafından ilan edilen kanton yönetimlerini tanımadıklarını açıkladı. Mele ayrıca Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarına da karşı olduklarını belirtti.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Suud Mele, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad'da ilan ettiği "kanton yönetimleriyle" ilgili, "PYD'nin ilan ettiği kantonları tanımıyoruz. Bu tarz bir siyaseti de yanlış buluyoruz. Atılacak adımların istişare ile olmasından yanayız" dedi.

Siyasi çalışmalarını Erbil'de sürdüren Mele PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin "kanton yönetimleri" ve Rusya'nın hava saldırılarına ilişkin açıklamada bulundu. 

PYD'nin zihniyeti tekçi

Suriye'deki krizin ve devam eden iç savaşın tüm tarafların dahil olacağı konsensüsle sona erdirilmesinden yana olduklarını belirten Mele, "PYD'nin ilan ettiği kantonları tanımıyoruz. Bu tarz bir siyaseti de yanlış buluyoruz. Atılacak adımların istişare ile olmasından yanayız. Ancak PYD'nin zihniyeti tekçidir. Sadece kendini oranın sahibi görüyor" ifadelerini kullandı. 

15-10/22/aa_picture_20151022_6591821_high.jpg

Peşmerge'nin Suriye'de savaşması konusu

Mele, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde askeri eğitim gören Suriyeli Peşmergelerin terör örgütü IŞİD'e karşı görevlendirilmesine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Rojava Peşmergesi Kürdistan bölgesinde bekliyor. Bunlar iyi eğitim almış ve IŞİD'e karşı savaşacak donanıma sahip. Uzlaşı ve anlaşma neticesinde bu Peşmergeler, Suriye'ye geçip halkını ve toprağını IŞİD'e karşı savunacaktır. Ne zaman geçeceğini söylemek zordur, fakat bunun en kısa sürede olması temennimizdir."

PYD, Suriye halkını tehlikeye atıyor

PYD'nin, Suriye halklarını "ciddi tehlikelerle karşı karşıya bıraktığını" ileri süren Mele, "Bu partide ortak hareket etme mefhumu yoktur. PYD, Kürtleri ve bölgedeki halkları ciddi tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Suriye'nin kuzeyinde gücü elinde bulundurması ve imkanlarının artıyor olması yeni tehlikelerin doğmasına yol açabilir" şeklinde konuştu.

Kürtler Rusya'dan tarihleri boyunca zarar gördü

Kürtlerin, Suriye ve Irak'ta ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonda yer alması gerektiğini savunan Mele, şunları kaydetti: 

"Suriye'nin ve Kürtlerin istikbali için bu daha hayırlıdır. Kürt halkının haklarını ve taleplerini karşılayacak koalisyon budur. Kürtler, Rusya'nın öncülüğündeki koalisyondan tarih boyunca zarar görmüştür. Bu koalisyon, Suriye ve Kürt halkının faydasına değil, zararına olmuştur."

Rusların amacı Esad'ın ömrünü uzatmak

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının da Esad'in "ömrünü uzatma" amaçlı olduğunu dile getiren Mele, "Rusya, İran, Irak ile Suriye arasında oluşan koalisyon, Esad rejimini devam ettirmeyi amaçlıyor. Esad rejimi, bu saldırılardan önce çöküşe ve yıkıma doğru gidiyordu. Muhalefet bu süreçte birçok yeri ele geçirdi ve büyük ilerlemeler kaydetti. Fakat Rusya'nın gelişi ve oluşan koalisyonla ayakta kalmaya devam ediyor. Bu sayede daha da güçlenecektir. Bu ülkeler, Esad'in kalmasını hatta daha da güçlenmesini hedefliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

İç savaş daha da derinleşecek

Rusya saldırılarının sürmesi ve PYD'nin tutumunu terk etmemesi durumunda ülkedeki iç savaşın daha da derinleşebileceği uyarısında bulunan Mele, "Savaş bu sefer, etnik ve dini bir mecraya girebilir. Alevilerle Sünniler arasında bir savaş uzak ihtimal değildir. Rusya'nın öncülüğündeki koalisyonda yer alan ülkelerin, bu yanlıştan vazgeçmesini ve uluslararası koalisyonla hareket ederek krizin makul çözümüne hizmet etmelerini temenni ediyorum" görüşlerini paylaştı.

ERBİL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN