Kesintisiz iletişime ‘dev’ler talip

Kesintisiz iletişime ‘dev’ler talip

Argela’nın geliştirdiği yazılım tanımlı ağ teknolojisi telekom devlerinin radarına girdi. Dünyada ilk olan yazılımla, kamu veya özel kuruluşlar tek bir baz istasyonundan özel iletişim dilimi alabilecek.

Türk Telekom’un iştiraki Argela’nın geliştirdiği RAN slicing sistemi dünya telekom devlerinin radarına girdi. Dünyada ilk olan bu sistemle, kamu veya özel kuruluşlar tek bir baz istasyonundan özel bir iletişim dilimi alabilecek. Özellikle kamuda afet gibi acil durumlarda kesintisiz hizmet sağlayacak. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, dünyada telekom ekosistemini değiştirecek yeni projelerini ve sektördeki gelişmeleri anlattı. Telekomünikasyonun artık dünyada SDN (yazılım tanımlı ağ) denilen yeni nesil ağ teknolojisi dönemine doğru gittiğine işaret eden Doğan, “Mevcut durumda baz istasyonlarının önemli bileşenlerini küresel anlamda belli birkaç tedarikçi üretiyor. Bakımını ve yazılım güncellemesini de bu tedarikçiler kendileri yapıyor. Operatörler bunlara herhangi farklı bir özellik yüklemek istediğinde sürecin zorlaştığı veya uzadığı görülüyor. Bu da tabii dünyadaki operatörleri bu birkaç tedarikçiye bağımlı hale geliyor” dedi. Son dönemde sektörün önemli oyuncularının ve araştırmacılarının, bu bağımlılığın azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi konusuna odaklandığına işaret eden Doğan, şunları söyledi: “Dünya bunları konuşurken, Türk Telekom da geri durmadı. Yepyeni bir trendi en başından yakaladı. Türk Telekom’un iştiraki Argela, SDN sistemleri kapsamında RAN slicing sistemini geliştirdi. Sistem özetle şöyle: RAN slicing sistemi ile tek bir baz istasyonundan eğer istenirse kamuya özel bir iletişim dilimi verilebilir. Kamu buradan afet gibi acil durumlar için ya da ülke güvenliği söz konusu olduğunda kilit kurumların birbiri ile iletişimi için kesintisiz ve yüksek kalitede hizmet alabilir. Bu özel hizmeti isterse bir belediye, hatta bir holding, küçük bir şirket bile alabilecek. Biz tek bir şebeke yatırımı ile farklı kalite ve katmanlarda iletişim hizmeti verebilecek. Hatta bir kullanıcı ‘benim iletişimim şu kalitede olsun, hiç kesilmesin’ diye özel bir talepte bulunursa bu katma değerli hizmet paket olarak sunulabilecek. Tıpkı uçaklardaki business ya da first class bilet gibi iletişimde de isteyene first class hizmet vereceğiz.”

SİLİKON VADİSİNE KOMŞU OLACAK

Argela’nın başta SDN olmak üzere 28 patent başvurusu bulunduğunu belirten Cengiz Doğan, Argela’nın SDN sistemlerinin ONF yönetiminin dikkatini çektiğini söyledi. Türkiye’nin savunma sanayine yönelik önemli projelerinden Milat’ın önemli bir kısmının Argela’nın ONF’deki çalışmalarıyla gerçekleştirildiğini belirten Doğan, “Yakında Silikon Vadisinde Türk Telekom olarak Netsia şirketine komşu yeni bir ofis de açacağız” dedi. Bu çözümün Türkiye’nin cari açığının azaltılmasından, sokaktaki vatandaşın iletişim kalitesinin artmasına kadar çok çeşitli alanlarda büyük faydaları olacağını söyleyen Doğan, “Şu anda SDN & NFV tabanlı ağ çalışmaları ile Türkiye’nin iletişim altyapısını da 5G teknolojisine hazırlıyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN