Kişisel verileri sızdıranlar, izinsiz kaydedenler 1 milyon TL’ye kadar para cezası ödeyecek

Kişisel verileri sızdıranlar, izinsiz kaydedenler 1 milyon TL’ye kadar para cezası ödeyecek

AB’nin vize serbestisi için şart koştuğu Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık kimlik bilgileri gibi kişisel verileri sızdıranlar, izinsiz kaydedenler 1 milyon TL’ye kadar para cezası ödeyecek.

[Karar]
EYÜPHAN KILIÇ

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, kişisel verilerin işlenmesinde, başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyenlerin yükümlülüklerine yönelik esasları düzenleniyor.

KİŞİ RIZASI ARANACAK

* Buna göre; kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatını içeren özel nitelikli veriler ise kişinin izni olmadan kaydedilmeyecek.

* Herhangi bir suç ortaya çıkması halinde kişinin rızası aranmaksızın ilgili güvenlik birimleriyle veriler paylaşılabilecek.

* Kişisel Verileri Koruma Kurulu, verilerin korunmasına yönelik önlemler alacak.

* Kişisel veriler, uluslararası sözleşme hükümleri saklı kalmak üzere Türkiye’nin veya ilgili kişinin menfaatinin zarar göreceği durumlarda, ancak ilgili kamu kurum veya kuruluşun görüşü alınarak Kurul’un izniyle yurt dışına aktarılabilecek.

* Herkes kendisiyle ilgili veri işlenip işlenmediğini öğrenebilecek. Kişisel verileri işlenmişse bilgi talep edebilecek, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri öğrenebilecek, kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmesi halinde bunların düzeltilmesini isteyebilecek.

VERİ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Kanunla veri sorumlusunun veri güvenliğinin sağlanmasına ilişkin yükümlülükleri de düzenleniyor. Buna göre; veri sorumluları ile veri kaydedenler, kişisel verileri şahsi çıkarları için kullanamayacak. Bu yükümlülük, görevden ayrılmalarından sonra da devam edecek. Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 15 bin liradan 1 milyon liraya kadar, Kurul tarafından verilen kararları yerine getirmeyenlere 25 bin liradan 1 milyon liraya kadar, sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket edenlere 20 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

KİMLİK BİLGİLERİ PARTİLERE VERİLMEYECEK

50 milyona yakın vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma sürerken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan uygulamada değişiklik sinyali geldi. Muş Valiliği’ni ziyaretinde konuşan Bozdağ, şunları söyledi: Bundan sonraki seçimlerde YSK’nın paylaşacağı verilere sınırlama getirmeyi planlıyoruz. Mümkün olursa herhangi bir veri vermemesi veya veri vermek ihtiyacı doğacaksa da o zaman TC kimlik numaraları, adresler, doğum yeri, doğum tarihi, anne baba ismi dışında diğer verilerin tamamı gizlenmek ve anonim hale getirilmek suretiyle, sandık numarası ve isim listesi sadece paylaşılabilir. Hangi alternatifi tercih edeceğimize karar vermedik. Şunun vatandaşlarımızın bilinmesini istiyoruz. YSK bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi partiyle bugünkü usül ve yöntemle paylaşmayacaktır. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmek isterim.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN