Bir futbol adamından daha fazlası

Bir futbol adamından daha fazlası

Modern futbolun kitabını yazan Pep Guardiola’nın, Katalan gazeteci Miguel Angel Violan tarafından kaleme alınan biyografisi, sürdürülebilir başarının nasıl elde edildiğini anlatıyor. Ve Guardiola’nın Katalanlar için bir spor adamından çok daha fazla şey ifade ettiğini...

BÜLENT TUNCAY [email protected]

Barcelona’dan ayrılmamın tek sebebi; mükemmel oynuyorduk ve yapacağımız yeni hiçbir şey kalmamıştı.”

Pep Guardiola, hayatını öncesi ve sonrası olarak ikiye bölen bu sözleri eğitimini tamamlayıp bağımsızlığını ilan eden bir evlat edasıyla söylemişti. Barcelona sanki çok daha büyük hedeflerin sıçrama taşıydı. Barcelona’yı ‘daha iyisini yapmak için’ terk eden bir teknik adamın Barcelona’daki başardıkları üzerine farklı bir kitap.

‘Pep Guardiola-Oyunu Değiştiren Felsefe’ kitabı Katalan futbol adamının bu sözden önceki hayatını, yaptıklarını, felsefesini anlatıyor. Bu kitap size futbolun yeni süper gücünün, Guardiola’nın Almanya’daki, İngiltere’deki başarı sırlarını kavramanıza da yardımcı oluyor.

Oyunu Değiştiren Felsefe, Guardiola’nın kendini anlattığı bir otobiyografi değil. Katalan gazeteci Miguel Angel Violan tarafından kaleme alınmış bir biyografi. Aslında tam bir biyografi de sayılmaz. Violan, kendi ifadesi ile bir Guardiolist ve objektiflikten uzak bir dille yazmış kitabı. Violan, Antik Yunan’da yaşayan bir yazar olsaymış, Zeus için bile bundan iyisini yazamazmış.

Yazarın Guardiola’yı yorumlamasındaki abartı, salt futbol ve futboldaki başarısı ile ilintili değil tabii ki. Katalan kimliğini fazlasıyla ön plana çıkaran, Barcelona’ya ‘Milli Takım’ gözüyle bakan yazar, Guardiola’yı da Katalan kimliğinin Zeus’una dönüştürmüş. Yazara göre Pep, Katalan kimliğinin mükemmel bir örneği. Kitabı okurken Katalanların Guardiola’ya bakış açısını ve beklentilerini de yakalıyorsunuz. Guardiola sadece bir teknik direktör değil, 10 yıl sonrasının FC Barcelona başkanı. Kim bilir, belki geleceğin Katalonya Devlet Başkanı!

Tabii Violan’ın hakkını da yemeyelim. Kitapta Pep’in eksik yönlerini aramış ama bir türlü bulamamış! Hatta Guardiola ile ilgili futbol camiasında bir türlü bitmeyen ‘eşcinsel’ ithamlarına da makul-mantıklı bir analiz yapıyor kitabında. Pep’in tartışmalara konu olan Deco ve Ronaldinho’yu gönderme kararını “Barcelona’dan ayrıldıktan sonra çok az şeyi başarılar” diye olumlarken başarısız projesi İbrahimoviç’ten pek bahsetmemesi dikkat çekici. En ilginç bölümlerden biri, Süper Lig’de forma giyen Samuel Eto’o ile ilgili olandı. Yazarın şahsen tanıdığı Eto’o hakkındaki yorumları okunmaya değer...

Zaman zaman yüksek abartı dozajı nedeniyle sıkıcı olsa da ‘Guardiola Sistemi’ni inceleyen bölümler, Guardiola’nın Katalan Meclisi’nde yaptığı konuşmayı yorumladığı paragraflar oldukça keyifli.

18-01/15/pep-guardiola-kapak.jpg

Pep Guardiola/Oyunu Değiştiren Felsefe
Miguel Angel Violan
İndigo Kitap
240 sayfa / 20 TL

Efsane Değil İnsanım

Kitap için 100’den fazla ülke gezen Serhan Asker, futbolun unutulmaz isimleriyle bir araya geldi ve onların bilinmeyen dünyalarını irdeledi. Kitapta sadece sporcular yok; Kafka da var Puşkin de. Futbol ile edebiyatın harmanlandığı bu farklı çalışma için Şenes Erzik “Mutlaka İngilizceye çevrilmeli” notunu düştü.

18-01/15/efsane-degil-insanim.jpg

Serhan Asker
Dafne Kitap
303 sayfa / 23 TL

Futbolda Şiddet ve Taraftarlık

Akademisyen M. Kerem Zelyurt ‘Türkiye’de Futbol Şiddetinin Sosyolojik Açıdan İncelenmesi ve Çözüm Önerileri’ başlıklı doktora tezinden yararlanarak yazdığı kitapta “Şiddet neden başka bir spor dalında değil de futbolda?” sorusunu soruyor ve Türk futbolundaki şiddetin ve taraftarlık olgusunun izini sürüyor.

18-01/15/futbolda-siddet-ve-taraftarlik.jpg

Dr.Mert Kerem Zelyurt
Nobel Blimsel Eserler
139 sayfa / 20 TL

Kaleci Performansı Testi

Fenerbahçe’de Schumacher döneminde yedek kaleci olan, kaleci antrenörü Bülent Yenidoğan, Jürgen Weineck ve Prof. Alexander Ferrauti’nin çalışmalarından yararlanarak kaleci çalıştırma tekniklerini kitaplaştırdı. Yenidoğan, kendi imkânları ile bastırdığı kitabı ücretsiz dağıtıyor.

18-01/15/untitled-1516037922.jpg

Bülent Yenidoğan
60 sayfa

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN