Cüneyt Çakır’ı unutamıyor

Cüneyt Çakır’ı unutamıyor

Alex Ferguson kitabında futbol dünyasındaki pek çok ismi anıyor. İskoç çalıştırıcı için Real Madrid maçında Nani’ye kırmızı kart gösteren Cüneyt Çakır’ın yeri ayrı!

18-07/14/spor-kitapligi.png

Futbol nedir, başarı için bir teknik adam neler yapmalıdır, futbol takımlarının içinde neler yaşanır diye mekan ediyorsanız Alex Ferguson’un ‘Hayat Hikayem’ kitabını kesinlikle okumalısınız. İşçi sınıfından gelen bir futbol adamının ‘Sir’lüğe giden sıradışı hikayesini hatta çok daha fazlasını bu kitapta bulacaksınız.

Glasgow’un tersaneler semti Govan’da yetişen, gençliğinde pub işleten, bar kavgalarına karışan bu hırçın İskoç’un renkli hayatı, samimi bir dille kitaba aktarılmış. 27 yılda Manchester United’ı önce İngiltere’nin, ardından dünyanın en önemli kulüplerinden birine dönüştüren Ferguson futboldaki uzun hayatını pek çok ilginç anı eşliğinde anlatıyor. Ferguson; Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes ve Neville kardeşleri yetiştiren akademiyi nasıl kurduğunu, takım ruhunu bu altyapıdan gelen kuşağın sağlamlaştırdığını örnekleriyle açıklıyor. Yıldız avcısı Ferguson kitabında, ManU’ya gelen süper starlara da geniş yer ayırıyor. ‘Sir’ün egosu tavan yapan sert erkekler dünyasında gücünü nasıl oluşturduğunu anlıyorsunuz. Ferguson yönetim sırrını çekinmeden yazıyor: Otoritesini sarsan kim olursa olsun gider!

25 madde halinde yazılan kitapta David Beckham, Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo, Roy Keane, Ruud Van Nisterooy, Wayne Rooney konu başlığı olarak işlenen futbolcular. Ama Giggs, Scholes, Neville isimleri o kadar çok karşınıza çıkıyor ki, bir konu başlığı altına sığdırmaya kıyamadığını anlıyorsunuz. Ferguson Beckham’ın kaşının yarıldığı olayın ayrıntılarını, Keane’in kulüp televizyonuna verdiği röportaj nedeniyle gönderildiğini, Cantona’nın büyük karizmasını, Van Persie’nin büyük golcülüğünü zaman zaman eleştirel bir dille aktarıyor. Ferguson, meslektaşları Jose Mourinho ve Arsene Wenger’e özel yer verirken Benitez’i kitabında açık açık dövüyor! Liverpool ve Mancini dönemindeki Manchester City de konu başlığı olmayı hak eden kulüpler olarak karşımıza çıkıyor.

Souness’tan Nani’ye kadar yolu Türkiye’den geçen birçok isim de var kitapta. İsmiyle cismiyle arzı endam eden tek Türk ise Cüneyt Çakır. Çakır’ın Real Madrid maçında Nani’ye gösterdiği kırmızı kartı unutamamış. Bir yerde Türk hakem diye, bir yerde de ismini vererek eleştiriyor Çakır’ı: “Nani’ye tehlikeli olmayan bir hamle yüzünden gülünç bir şekilde kırmızı  kart göstermişti. Hepimiz şoktaydık. Elenmemize ve olası bir kupamıza mal oldu. O gece bayağı allak bullak olmuştum, bu nedenle maçtan sonraki basın toplantısına bile katılmadım!”

Hakem tartışmalarının İngiltere’de de çok sert olduğunu kitaptan anlıyoruz. Ferguson’un aktardığı pek çok anekdottan biri de Johen Cruyff ile ilgili. Cruyff’un 90’larda kendisine “Siz Şampiyonlar Ligi’ni kazanamazsınız. Çünkü sahtekarlık yapmıyorsunuz ve hakemleri satın almıyorsunuz” dediğini, kendisinin de “Mezar taşıma bu sözlerin yazılmasına itiraz etmem” yanıtını verdiğini aktarıyor.

Zihnini boşaltmak için at satın alan ve yarıştıran Ferguson’un ABD İç Savaşı konusunda hemen her şeyi okuduğunu ve uzman olduğunu öğreniyorsunuz. Diktatörlerle ilgili kitaplar da yine özel ilgi alanında.

Kitapta Galatasaray’a 1993-94’te elendikleri maçla ilgili bölüm aradım ama bir kelime bile yoktu. Rooney’in  gol attığı Fenerbahçe maçı, hatta Bursaspor maçı bile vardı ama Galatasaray yoktu. Oysa Galatasaray’ın 3-3 ve 0-0’la ManU’yu elemesi son 50 yılın en büyük sürprizlerinden biriydi. UEFA, bu sürpriz skor üzerine, yeni kurulan Şampiyonlar Ligi’nin statüsünü bile ‘büyükleri’ koruyacak şekilde değiştirmişti. Sanırım Ferguson bu maçları hafızasından tamamen çıkardı!

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015727.png

Hayat Hikayem
Alex Ferguson
Pegasus Yayınları
413 sayfa / 35 TL

Dünya Kupası Tarihi

Spor basınının usta ismi Mert Aydın, 1930’da başlayan ve her geçen gün daha da büyüyen futbolun bu görsel şölenine tarihi bir yolculuk yapmış. Futbolseverlerin Rusya’daki 2018 Dünya Kupası sırasında ellerinden düşürmeyeceği bir eser ortaya çıkmış.

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015824.png

Mert Aydın
Profil Kitap
543 sayfa / 27.50 TL

Futbol Stratejisi

İnşaat mühendisi, eski amatör futbolcu ve eski hakem İlhan Durusoy, ‘Futbol Teorisi’nin ardından ‘Futbol Stratejisi’ni çıkardı. Durusoy kitabında oyun stilinden sistem seçimine, takım kurmadan takım taktiğine kadar birçok konuyu ayrıntılı olarak işliyor.

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-015912.png

İlhan Durusoy
Boyut Kitapları

119 sayfa / 20 TL

Türkiye’de Spor ve Medya

Küreselleşme ile spor kavramı da hızlı bir gelişme gösterdi ve dünyanın önde gelen beş endüstrisinden biri oldu. Dr. Volkan Ekin, bu gelişim ve değişime akademik dünyadan isimlerin katkılarıyla akademik bir bakış açısı sunuyor.

18-07/11/ekran-resmi-2018-07-11-020038.png

Dr. Volkan Ekin
Köprü Kitapları
416 sayfa / 18 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN