Konsolosluk'ta infaz ettiler

Konsolosluk'ta infaz ettiler

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ‘ortadan kaybolan’ gazeteci Cemal Kaşıkçı krizinde kan donduran detaylar ortaya çıkıyor. Emniyet yetkilileri Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü belirtirken cenazesinin de Konsolosluktan çıkarıldığı iddia ediliyor. Kaşıkçı’nın, kaybolduğu gün Riyad’dan geldiği tespit edilen 15 kişilik ekip tarafından sorgulandığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü, cenazesinin de konsolosluk binası dışına çıkarıldığı iddia ediliyor. Türk Arap Medya Derneği Başkanı Kışlakçı “Cinayeti bir kaç kaynaktan teyit ettirdik” derken Kaşıkçı’nın “Bana bir şey olursa ona ulaşın” dediği Yasin Aktay da “İçeri girdiği kesin ama canlı dışarı canlı çıktığına dair görüntü yok. Ölü müdür diri midir, cenazeyi daha kolay taşımak için birşeyler yapmışlar mıdır bilmiyoruz” diyerek dehşeti anlattı.

2 Ekim Cumartesi günü nişanlısıyla gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan gazetici Cemal Kaşıkçı ile ilgili kan donduran bilgiler geliyor. Uluslararası haber ajansı Reuters’in ulaştığı Türk emniyet kaynakları Kaşıkçı’nın elçilikte öldürüldüğüne inandığını ve cinayetin önceden planlanarak cesedin daha sonra elçilik binasından çıkartıldığını düşündüyor. Yetkililer, Washington Post gazetesinde görüş yazıları da kaleme alan Kaşıkçı’nın nasıl öldürülmüş olabileceğine dair yorumda bulunmadı. Suudi Arabistan Konsolosluğu ise Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiasını reddetti. Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı ise Kaşıkçı’nın hunharca öldürüldüğü bilgisini aldıklarını söyledi. Bu konuda ellerinde teyitli bilgilerin olduğunu ileri süren Kışlakçı, Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne ilişkin haberin kendilerine iki gün önce ulaştığını ancak bunu teyit ettirmek için beklediklerini vurgulayarak, “Bu bilgiyi dün teyit ettirdik. Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü haberi doğru. İkinci bir haber ise çok vahşice öldürüldüğü yönündedir” değerlendirmesinde bulundu. Bunun kabul edilemez olduğunu kaydeden Kışlakçı, “Buna tepki göstereceğiz. Dünya vicdanının da buna tepki göstereceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.    

Öte yandan Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa giderken nişanlısına “Bana bir şey olursa onu arayın” dediği Yasin Aktay da gazetecinin konsolosluktan canlı olarak çıkmadığını söyledi. AK Parti Genel Başkan Danışmanı Aktay, Kaşıkçı ile en son 1 ay önce görüştüklerini belirterek şunları anlattı: Bana, Suud vatandaşlarına yönelik yapılabilecek operasyonlardan endişelerinden bahsetmişti. Türkiye’de yapılamayacağına dair ifadeleri olmuştu. Türkiye’de bu tip operasyonlar yapamayacaklarına dair güven duyuyordu. Kendisiyle ilgili böyle bir durum olduğunu tam olarak ifade etmemişti. Ben de kendisine yardımcı olabileceği yönünde ifadem olmuştu. Çok vahim bir durum. Acı bir durum. İnsanların neye güvenecekleri açısından zor bir durum. Tüm gelenekleri yok eden, darbe vuran bir durum. Randevuyla gidiyor. 2 saat öncesinden konsolosluğa haber veriyor. Saat 13.00’te geliyorum diye bilgi veriyor. Randevulaşıyorlar. Saat 13.00’te evrağın hazır diye bekliyor. O saatte de 2 uçak dolusu insan geliyor ve aynı saatlerde konsoloslukta bulunuyor. Bana 16.40 civarı haber veriliyor. 3 saat 40 dakika sonra ilk haber alanın ben olduğumu anlıyorum. Ben gerekli yetkililere haber veriyorum. Bütün tedbirlerin de alındığını biliyorum.  İlk aldığım yanıt çok vahim. Girip çıkmaması olağanüstü bir durum. Orası bir konsolosluk, diplomatik bir merkez. Türk emniyeti, istihbaratından hiçbir şey kaçmaz. Eğer bir operasyon o saatten sonra yapılmış olsayı kesinlikle yapılamazdı. Belli ki 13.00 ile 16.40 arasında bir şey yapılmış olacak. Konsolosluğun iki kapısı var, hangi kapıdan çıktı? Tüm kameraları inceledik, kapıdan girdiği gözüküyor ama çıktığı görülmüyor. Arabalarla bir çıkış olmuş olabilir, ölü müdür diri midir bilemiyoruz, öldürüldükten sonra cesedini daha kolay taşımak için bir şeyler yapmışlar mıdır bilmiyoruz. Normal yollarla çıkmadığı kesin, cevaplayamıyorlar, normal yıllarla girmiş biri neden anormal çıksın?”

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğü iddiasını reddetti. Konsolosluğun Twitter hesabından bir konsoloslukta çalışan bir kaynağın ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğunda resmi bir kaynak, Reuters Haber Ajansı tarafından yayınlanan ve Türk yetkililer kaynak olarak gösteren açıklamalarında, Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Konsolosluğunda öldürüldüğüne dair suçlamaları reddetti” dendi. Konsolosluk “Kaynak, Suudi yetkililerinden oluşan bir güvenlik heyetinin Suudi tarafın talebi ve Suudi vatandaşı Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasına ilişkin soruşturmalara katılmak için kardeş Türk tarafının rızasıyla cumartesi günü İstanbul’a geldiğini belirtti. Kaynak, Krallığın nerede olurlarsa olsun vatandaşlarının güvenliği konusundaki üstün  hassasiyetini ve özenini vurguladı” açıklamasını yaptı. 

CENAZE DIŞARI ÇIKARILDI

Uluslararası haber ajansı Reuters’in ulaştığı Türk emniyet yetkilileri Kaşıkçı’nın Konsolosluk’ta öldürüldüğüne ve daha sonra da cenazesinin dışarı çıkarıldığına inanıyor. Olayın ilk anından itibaren Konsolosluk önünde bekleyen Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da cinayetin işlendiğini bir kaç  kaynaktan teyit ettiklerini söyledi.

KAMERALARDA ÇIKIŞ ANI YOK

Nişanlısıyla Konsolosluğa giderken “Bana bir şey olursa ona ulaşın” diyerek adres gösterdiği AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay da bölgedeki tüm kameraların incelendiğini ve Kaşıkçı’nın konsolosluktan ‘canlı çıkmadığını’ vurgulayarak “Öldürüldükten sonra daha kolay taşımak için bir şeyler yapmışlar mıdır bilmiyoruz” dedi.

15 KİŞİLİK HEYETİN GİZEMİ

Konsolostuktaki dehşet ile ilgili bir diğer dikkat çeken ayrıntı ise Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün Türkiye’ye gelen 15 kişilik Suudi heyet. Bu ekip ile kayıp olayı arasında bağ olduğu düşünülüyor.  Suudi Konsolosluğu ise iddiaları reddederek heyetin Türkiye’nin ‘rızasıyla’ soruşturmaya katılmak için gelen güvenlik ekibi olduğunu iddia ediyor. 

SONUCU DÜNYAYA DUYURACAĞIZ

İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki dehşet cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündemindeydi. Cemal Kaşıkçı’yı uzun yıllardır tanıdığın söyleyen Erdoğan soruşturmanın çok yönlü yürütüldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: “İşin polisiye ve istihbarat takibi var. Özellikle İstanbul’da havalimanlarından giriş çıkışların hepsi inceleniyor. Bunların sonucunu bekliyoruz. Beklentim hala iyi niyetli, inşallah arzu etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kalmayız. Nişanlısının bu süreç içerisindeki beklentisi o da ayrı bir konu. Ama ben inanıyorum ki bu dünyada, özellikle bizim ülkemizi kastediyorum, bu tür bir şeyin olması hususunda özgürlüklerin takipçisi olanlar, düşünce hürriyetinden yana olanlar bu işin peşini bırakmayacaklar ve takipçisi olacaklardır. Ben de Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak bu işin takibindeyim, kovalıyorum. Buradan çıkacak sonuç neyse onu da dünyaya da bizler bildireceğiz.”

ABD’DEN ÇOK SERT TEPKİ: DOĞRUYSA İLİŞKİLERİMİZ KOPMALI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğunda öldürdürüldüğü iddiası ABD’de tepkiye neden oldu. Kaşıkçı’nın da yazarları arasında olan Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt, “Cemal’in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiil” ifadesini kullandı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulundu. Murphy, “Suudların ABD’de yaşayan birini hileyle konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır.” paylaşımında bulundu.      

SAAT 13.12’DE İÇERİ GİRDİ BİR DAHA DIŞARI ÇIKMADI

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı saat 13.12’de Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki randevusuna giden Cemal Kaşıkçı’nın (Jamal Ahmid H. Khashoggi) Başkonsolosluktan çıkmadığı tespit  edildi.      

Ayrıca bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşının, 2 uçakla İstanbul’a gelip aynı saatlerde Başkonsoloslukta bulundukları ve daha sonra ayrılarak geldikleri ülkelere döndükleri belirlendi.      

Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre zarfında Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yapılan tüm giriş çıkışlar da emniyet tarafından inceleniyor.       

KRAL MUHALİFİYDİ

Suudi Arabistan’ı yöneten kraliyet ailesine karşı eleştirel tonu ile tanınan Kaşıkçı, geçmişte ülkedeki bir gazetede editörlük ve eski istihbarat başkanı Prens Türki Bin Faysal’a danışmanlık yapıyordu. Ancak Riyad yönetimi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı yazdığı muhalif yazıları sonrası tutuklanma tehdidi nedeniyle ülkesini terk eden Kaşıkçı, bir yıl önce ABD’ye taşınmıştı. Suudi gazetci tekrar evlenebilmek için resmi boşanma evraklarını vermek üzere Salı günü Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu binasına girmiş, ancak aradan yedi buçuk saat geçtikten sonra kendisinden haber alınamaması üzerine nişanlısı Hatice Cengiz polise haber vermişti.

18-10/08/s1.jpg

18-10/08/jemall.jpg

 

18-10/08/hakan.png

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN