Konutta KDV düştü

Konutta KDV düştü

Faiz indirimlerinin ardından ev sahibi olmak isteyenlere bir müjde daha geldi. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV yüzde 8’e çekildi. Uygulama, 31 Mart 2017’ye kadar geçerli olacak. Benzin, motorin ve otogazda uygulanan ÖTV tutarlarında ise 20 kuruş artış yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.90’a kadar çekmesinin ardından ev sahibi olmak isteyenlere hükümetten bir müjde daha geldi. Konut teslimlerinde uygulanan KDV 31 Mart 2017’ye kadar düşürüldü. Karar, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, KDV oranlarının tespitine ilişkin karara eklenen geçici bir maddeyle, 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması hüküm altına alındı. Yetkililer, konut teslimlerinde yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi.

LİTRE BAŞINA 20 KURUŞ

Akaryakıt ürünlerinde ise artışa gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bazı akaryakıt ürünlerinde litre ve kilogram başına alınan ÖTV tutarı 20 kuruş artırıldı. Bu çerçevede 95 oktan kurşunsuz benzin ve katkılı kurşunsuz benzinden litre başına alınan ÖTV tutarı 2,1765 liradan 2,3765 liraya, 98 oktan kurşunsuz benzinde 2,2985 liradan 2,4985 liraya, motorin ve kırsal motorinde de 1,5945 liradan 1,7945 liraya yükseldi.

LPG 1.7780 LİRAYA ÇIKTI

Motorlu taşıtlarda kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazından (LPG) kilogram başına alınan ÖTV tutarı da 1,5780 liradan 1,7780 liraya çıkarıldı. Deniz motorininden litre başına alınan ÖTV ise 1,7245 lira olarak belirlendi. Gaz yağında litre başına alınan ÖTV, 0,9367 liradan 1,1367 liraya çıkarıldı. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’de ise indirim yapıldı.

YÜZDE 10 CEPTE KALACAK

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Başkanı Süleyman Çetinsaya, KDV indiriminin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Yüzde 10’luk bu fark yatırım yapmak isteyenlere büyük katkı sağlayacaktır. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması hüküm altına alındı. Türkiye’de gayrimenkul yatırımı her zaman en güvenilir araç olmuştur. Bakanlar Kurulunun aldığı bu karar tüketicilerimizi rahatlatırken, inşaat sektörünün de önünü açacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

TEŞVİK EDİCİ BİR UYGULAMA

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: “Gayrimenkul sektörünün bu tür teşvik edici uygulamalara ihtiyacı var. Devlet desteğinin önemini ve tetikleyici gücünü yakın süreçte hep birlikte gördük.

Banka faizlerinin düşürülmesi ve 150 metrekare üzerinde olan konutlarda KDV oranında indirime gidilmesi bu canlılığı destekleyen faktörler olarak sektörün önünü açmaktadır. GYODER ve Emlak Konut’un vatandaşın konut almasını kolaylaştıracak uygulamaları da canlılık getirdi.”

EMLAK SATIŞINI ARTIRIR

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, konutlarda KDV uygulamasının, fiyatı belirleyen önemli bir unsur olduğuna işaret etti. Özyurt, “Konut satışlarında KDV oranı, bulunduğu lokasyona göre belirleniyor. Biz bu durumu destekliyoruz. Çünkü Etiler’den ev almak isteyenle, Bağcılar’dan ev almak isteyenlerin aynı KDV’yi ödemesini doğal bulmuyoruz. Şimdi ise Bakanlur Kurulu’nun kararına göre150 metrekarede KDV yüzde 8 olacak. Bu durum, en çok büyük ev almak isteyenlerin işine yarayacak. Konut fiyatlarında daha kolay indirime gidilebilecek. Düşen konut satışlarının bu yolla hareketlilik kazanacağını umuyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN