Korkutan deprem uyarısı: Bodrum fayının 7 büyüklüğüne kadar potansiyeli var

Korkutan deprem uyarısı: Bodrum fayının 7 büyüklüğüne kadar potansiyeli var

21 Temmuz’da 6.5 şiddetindeki depremle sarsılan Bodrum yine korkulu anlar yaşadı. 5.3 ile sallanan tatil cennetinde paniğin ardından vatandaşlar kendini sokağa attı. Yaşananları KARAR’a değerlendiren Prof. Dr. Serdar Akyüz, hareketliliğin kaynaklandığı fayın 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceğini söyledi.

KENAN BUTAKIN

Geçtiğimiz 21 Temmuz’da 6.5 şiddetindeki depremle sarsılan Bodrum bir kez daha korku dolu anlar yaşadı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre depremin büyüklüğü 5.3. derinliği ise 1.6 kilometre olarak yer aldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre ise depremin büyüklüğü 4.9, derinliği ise 11.03  kilometre olarak açıklandı.

AFAD’a göre saat 10.46’da Gökova açıklarında 3.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Gökova açıklarında saat 10.53’te ise 4.3 büyüklüğünde bir deprem ölçüldü. Bodrum’da sabaha kadar 7 sarsıntı meydana geldi. Gökova Körfezi açıklarında sabah 04.46’da da 4.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının derinliği 17,49 kilometre olarak açıklandı. Yaşanan paniğin ardından bir açıklma yapan  Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, sıkıntı oluşturacak, korkuya, paniğe sevk edecek bir durumun söz konusu olmadığını, kendilerine ulaşan bir problemin de olmadığını ifade etti. Yaşanan panik anlarının ardından vatandaşlar ise kendini evlerden sokağa attı. Sosyal medyadan depremi şiddetli şekilde hissettikleri mesajlarını paylaştı. Sarsıntının ardından plajlarda da çöküntü olduğu görüldü. Yaşananların ardından uzmanlar depremi ve  yaşanacakları KARAR’a değerlendirdi.

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz: “Bu bölgeler deprem beklenen alanlar. Kos adasında da geçtiğimiz günlerde bir deprem yaşandı. Bu depremler de bu fay sisteminin devamı. Normal bir fay hattı bu ama 7 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli var. Neyse ki Bodrum’da yapılanma çok yüksek değil. Kuzey-güney yönünde açılan ve gerilen bir bölge burası. Dönem dönem aktif olan hatlar. Fay ise denizden sonra Ören’de karaya doğru geçiyor. Bu açıdan Ören’de bulunan termik santral faya çok yakın. İnşaa edilirken bu dikkate alındı mı hiç zannetmiyorum” dedi.

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise “Bu yeni bir çökertme kırığı. Geçtiğimiz günlerde Kos adası bölgesinde yaşanan 6.7’lik depremin bir artçı depremi diyerek şunları söyledi: “Depremler doğuya doğru bir kayış gösteriyor. Bölge hala çok gergin. Bu açıdan 5 buçuk büyüklüğüne kadar deprem üretebilen bir alan. Ancak tatilcilerin ürkmesine gerek yok. Herkes denize girebilir. Bir süpürtü (tusunami) dalgası oluşma olasılığı yok. Evler eskisi kadar sağlam değil ama kimsenin kaçışmasına gerek yok.”

2004’TE DE AYNISI OLDU

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün (KRDAE) internet sitesinde, bu bölgede Ağustos 2004’te de benzer depremler yaşandığı kaydediliyor. O dönemde aktarılana göre, “Bölgedeki deprem etkinliği fırtına karakterinde başlar ve uzun süre devam eder” deniliyor. Yapılan açıklamada da, Gökova Körfezi depremleri dizisinin 2 Ağustos 2004’ten itibaren görüldüğü ve bu süreç içerisinde depremlerin büyüklüklerinin 3 ile 5 arasında değiştiği kaydediliyor.

21 TEMMUZ’DAN SONRA 3 BİN SARSINTI OLDU 

Bodrum’u sarsan depremin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 21 Temmuz’daki 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 3 binin üzerinde sarsıntı yaşandığını belirtti.

17-08/09/ekran-resmi-2017-08-09-021131.png

Bölgede en büyük depremin olduğunu ancak 5 büyüklüğündeki sarsıntıların devam edeceğini söyleyen Sözbilir, tatilcilere de çağrıda bulundu: “İnsanların tatili yarıda bırakmasını gerektirecek bir durum yok, normal hayatlarına devam etsinler. Bodrum merkezdeki yapılar belli kalitede ve az katlı. Bodrum büyük bir sağlam ana kaya üzerinde. İnsanlar sadece sarsıntı hissedeceklerdir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN