Lüks araçlar lehine olan çarpıklık giderildi

Lüks araçlar lehine olan çarpıklık giderildi

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) otomotiv sektöründeki yankıları devam ediyor.

 Yeni uygulamayla getirilen kriterlerin, vergilendirmede bazı lüks araçların lehine olan çarpıklığı gidereceğine dikkati çeken Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, “Düzenleme isabetli oldu, ama yanlış anlaşılmasın. Fiyatı 500 bin lira olan ve motor hacmi 1600 cc’yi geçen bazı lüks araçlar normal araç gibi yüzde 45 ÖTV’ye tabiydi. Bunun düzenlenmesi iyi oldu. Diğer taraftan ÖTV’nin artması, araç fiyatlarını artıracağı için hiçbir zaman iyi olmaz” diye konuştu. Öte yandan HSBC’nin Türkiye otomotiv sektörü raporuna göre, zayıf TL ve ÖTV artışı etkisinde başlayacak olan 2017’de yurtiçi binek araç satış hacminde düşüş bekleniyor. HSBC analisti Cenk Orcan, düşük fiyatlı ürün gamına sahip şirketlerin, ihracatçı firmaların ve ticari araç piyasasındaki ana oyuncuların 2017’de görece avantajlı konumda olacağını düşünüyor.

HSBC raporunda, “Kur ve vergi ortamını göz önünde tutarak 2017’de ihracatçı firmaların, vergi değişimi olmayan ticari araç üreticilerinin ve binek araç pazarında ÖTV değişimi yaşamayacak düşük fiyatlı ürün gamına sahip şirketlerin görece avantajlı konumda olacağına inanıyoruz” görüşüne yer veriliyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA 602 LİRA CEZA

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların bugün itibariyle yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan’da sona erecek. Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN