Makam otomobili tadında kullanımın en ekonomik hali

Makam otomobili tadında kullanımın en ekonomik hali

Toyota’nın makam otomobili konforundaki Avensis’i, küçük hacimli dizele kavuştu. Yeni üniteyle araç, tüketimde de oldukça cimri.

Kompakt C sınıfı sedan otomobillerden sonra en fazla tercih edilen D segmenti araçlar, kalite algılarını her geçen gün yükseltiyor. Japon üretici Toyota’da bu sınıfa 2009 yılında sunduğu Avensis modeliyle tasarım konusunda rakiplerinden hep bir adım geride kalmıştı. Ama geçen yıl üçüncü nesliyle tekrar makyajlanan Avensis artık Avrupalı rakipleriyle yarışır hale geldi. Bizim de bu hafta test konuğumuz olan modeli tasarım odaklı incelediğimizde bir önceki versiyondan daha şık bir ön yüze sahip olduğunu görmemek mümkün değil. Artık daha keskin hatlara ve bakışlara sahip olan Avensis, sportif görünümü de elden bırakmıyor.

Krom kaplamalarla süslenen ön ve arka yüz bir önceki versiyona göre oldukça şık bir görünüm vadediyor. Aracın iç mekanına geçtiğimizde tamamen farklı bir alan bizleri karşılıyor. Torpido üzerinde yer alan ahşap kaplama, kullanılan malzeme ve işçilikle birlikte kalite algısını yüksek tutmuş. Orta konsolda yer alan 8 inçlik dokunmatik ekran, yol bilgisayarına kadar birçok işlevi sunuyor. Arka koltuklarda sunulan baş ve diz mesafesi sınıf ortalamasında iken, aracın bagaj hacmi de 509 litre.

Araçta sunulan orta sertlikteki süspansiyon sistemi sınırları zorlamadığımız sürece yol tutuş konusunda tatminkar. Yaklaşık 1620 kilogram ağırlığındaki araca, 1.6 litrelik dizel ünitenin alt devirleri cansız kalsa da düşük tüketimi bunu hiç de problem yaptırmıyor. Konfor odaklı yaklaşımıyla özellikle iç mekanda sınıf dinamiklerini yakalayan model, fazla zorlandığında önden kayma eğilimi gösteriyor.

TÜKETİMDE CİMRİ

Aracın kalbinde ise 1.6 litrelik dizel ünite kullanılıyor. Bu cimri ünitenin teknik verileri ise şöyle sıralanmış.w  Araç, 112 beygir ve 270 Nm tork üretiyor.  6 ileri düz şanzımanla kombine edilen ünitenin otomatik versiyonu yok.  0-100 km hızlanmasını araç, 11.4 saniyede tamamlayabiliyor.  Maksimum 185 km hız yapan model, 5 kişiye rahat bir yolculuk imkanı sunuyor.  Araç 60 litrelik deposuyla 100 km’de ortalama 4.2 litrelik yakıt tüketiyor. Bu değerlerle yaklaşık 1420 km’lik menzil vadediyor.  Bizim kullanımımızla model, yol bilgisayarına 5.6 litrelik bir tüketim değeri yansıtmıştı.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARACA FAİZ İNDİRİMLİ KREDİ

Türk Ekonomi Bankası (TEB), araç sahibi olmak isteyenler için sene sonuna özel kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, müşterilerine yüzde 1,10 faiz oranıyla ilk taksitini şubat ayından itibaren ödeme imkanı sunuyor. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi kampanya ile ilgili şunları söyledi: “Taşıt alımlarının arttığı bu dönemde 800’ü aşkın anlaşmalı taşıt bayimize ve müşterilerine kampanyamızdan faydalanma fırsatı sunuyoruz. Üstelik kampanyamız 0 km veya 2’nci el araç almak isteyen tüm müşterilerimiz için geçerli olacak. Müşterilerimiz 48 aya kadar tüm vadelerde yüzde 1,10 faiz oranından ve ilk taksitini 3 ay sonra ödeme fırsatından faydalanabilecekler.”

16-11/28/vdf.jpg

TÜRKİYE İÇİN ÖZEL ÜRETİLDİ

Seat Türkiye, sadece ülkeye özel ve sınırlı sayıda üretilen Leon Euroleague Edition modelini satışa sundu. 150 beygir gücündeki 1.4 EcoTSI ACT DSG motor seçeneği ile yer alan Leon Euroleague Edition’da, FR donanım seviyesinde standart olarak yer alan Full LED farlar, sunroof ve Seat sürüş profili gibi özelliklere ek olarak sport 18 inç alüminyum alaşımlı siyah jantlar, geri görüş kamerası, ses sistemi, siyah yan aynalar, media system plus ile bagaj kapağı ve kapı eşiğinde Euroleague logoları bulunuyor. Özel model 1.4 TSI ACT 150 beygir DSG, 100 kilometrede ortalama 4.9 litre yakıt tüketiyor. Bu değerleriyle dizel araçlarla karşılaştırılabilecek yakıt verimliliğine sahip otomobil, performansıyla da dikkat çekiyor. Araç, 0’dan 100 kilometre hıza 8 saniyede ulaşabilirken, saatte azami 215 kilometreye çıkabiliyor.

16-11/28/sd-1480292990.jpg

OKURLAR ÖDÜLLENDİRDİ

Alfa Romeo Giulia, Almanya’nın en prestijli okur ödüllerinden biri olan “Altın Direksiyon” yarışmasında 2016 yılının “En Güzel Otomobili” seçildi.  Auto Bild ve Bild am Sonntag okuyucularıyla aralarında ralli dünya şampiyonları Walter Röhrl ve Sébastien Ogier, DTM şampiyonu Mattias Ekström ve tasarımcı Andrea Zagato gibi isimlerin yer aldığı 29 kişilik bir jüri tarafından yılın en güzel otomobili seçilen Alfa Romeo Giulia, bu sayede kazandığı ödüllere bir yenisini daha ekledi. 1976 yılından beri sahiplerini bulan ve bu sene yedi kategoride verilen “Altın Direksiyon” ödüllerinde Alfa Romeo markası ilk ödülünü, 1995’te “Coupé” kategorisinde Alfa Romeo GTV’yle kazanmıştı. Alfa Romeo, daha sonraki yıllarda 147 modeliyle 2000 yılında kategorisinin en iyi otomobili ödülünü müzesine götürmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN