Maraton koşmak böbrek hastası yapıyor

Maraton koşmak böbrek hastası yapıyor

Koşmanın sağlık için faydasının çok olduğu belirtiliyor ama yapılan araştırmalara göre maraton yani 42 km koşmak böbreklere zarar veriyor. Nedeni vücudun aşırı ısınması ve dehidrasyon yani susuz kalması.

Dünyada son yıllarda koşuya ilgi her geçen gün artıyor. Gerek Türkiye gerekse dünyanın diğer ülkelerinde hemen her şehirde bir maraton koşusu düzenleniyor, profesyonel veya amatör kişiler burada 42 km’yi koşarak kat ediyor. Ama yapılan bir araştırmaya göre finish çizgisini geçen maraton koşucularının yüzde 82’si böbrek hasarına maruz kalıyor. Bu sorunun dehidrasyon ve böbreklere kan akışının azalması sonucu oluştuğu tespit edildi. Ayrıca kişi maraton koşarken vücut ısısının 40 dereceye yükselmesi de böbreklere zarar veriyor.

ABD’deki Yale Üniversitesi’nden bilim insanlarının 22 maraton koşucusu üzerinde yapılan araştırmada, bu kişilerin kanındaki atık ürün kreatinin ile idrarlarındaki proteinler analiz edildi. Araştırma sonucunda 16 derece sıcaklıkta koşan koşucuların yüzde 82’inde birinci evre akut böbrek yaralanması bulgusu belirlendi. Araştırmayla ilgili olarak Dr. Chirag Parikh “Böbrekler maratonun neden olduğu fiziksel strese tepki veriyor. Konuyu daha derinlemesine araştıracağız. Daha önce maratonun  kalp fonksiyonlarını değiştirdiğini belirlemiştik, şimdi böbreğin de buna tepki verdiğini gördük” dedi.

Sadece Londra Maratonu’na geçen yıl 247 bin 69 kişinin katıldığı düşünülürse bu, önemli bir sağlık problemi olarak öne çıkıyor. Koşucuların sağlıklı bireyler olarak kabul edildiğinin hatırlatıldığı araştırmanın sonuçlarında “Maraton koşanların core bölgesinde ısının artması, atık maddeleri taşıyan ve suyla tuzların vücut tarafından emilmesini sağlayan tüplere zarar veriyor. Ayrıca dehidrasyon nedeniyle böbrekler kendisine ulaşan kanı durdurabiliyor. Bu da böbrek iltihaplarına yol açabiliyor. Bu böbrek sorunları maraton sonrası iki gün içinde tedavi edilirken, özellikle sıcak iklimlerde tekrarlanan yorucu aktivitelerin uzun vadede etkileri hakkında soru işaretleri var” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN