Meclis'te yemin krizi çözüldü, bağımsız bakanlar yemin etti

Meclis'te yemin krizi çözüldü, bağımsız bakanlar yemin etti

Meclis'te bağımsız bakanların yemin etmesi kriz konusu oldu. Muhalefet AK Parti'ye karşı birleşti. MHP, CHP ve HDP ile hayır oyu verdi. 4 şehit haberinin geldiği gün MHP, HDP ile birlikte el kaldırdı. 7 Haziran'dan sonra iktidar hayalleri çöken 'yüzde 60 blok' yine kaybetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere saat 13.00'te olağanüstü toplandı.

Tezkere görüşmesinden önce seçim kabinesine dışardan atanan bakanların yemin edecekti. 

Ancak CHP oturumun hemen başında, yemin edecek bağımsız bakanların "bağımsız olmadıklarını" belirterek, yemin etmelerinin anaysaya aykırı olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine usül tartışması başlatıldı. Partileri adına söz alan vekillerin karşılıklı konuşmalarının ardından Meclis Başkanvekili Koray Aydın, bağımsız bakanların yemin etmesinin uygun olduğunu belirtti.

Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Koray Aydın'ın tutumuna ilişkin oylama yapılmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu. 

15-09/03/aa_picture_20150903_6198792_high.jpgCHP'den ayrılan Bağımsız Milletvekil İhsan Özkes, komisyon sıralarında oturdu ve AK Parti'ye destek verdi.

MHP, HDP ve CHP ile aynı oyu kullandı

Oylamada, başkanlık tutumunun lehine AK Parti'li milletvekilleri oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri aleyhte oy kullandı. MHP'li vekiller ile HDP'li vekiller aynı anda el kaldırdı. Bu durumu, muhalefet milletvekilleri alkışlayarak karşıladı.

Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, oylama sonucuyla ilgili katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, birleşime ara verdi.

Oylama sonucu açıklanmadı

Ancak elle yapılan oylama sonucu Koray Aydın tarafından açıklanmadı. İlk turdaki oylamanın ardından grup başkanvekillerini iki kez toplantıya çağıran Koray Aydın oylama işlemini bu kez elektronik cihazla tekrar oylamaya sundu.

Koray Aydın'ın açıklamasına göre bu oylama da sağlıklı bir şekilde sonuçlanmayınca, grup başkanvekilleri 3. kez toplantıya çağrıldı. 



Kriz sonunda çözüldü

Ardından bir oylama daha yapıldı. Sonrasında bir açıklama yapan Koray Aydın, "Özenli bir sayım yapıldı. Tutumum kabul edilmiştir. Geçici Bakanlar Kurulu üyesinin ant içmesi gereklidir" dedi ve bakanları sırasıyla kürsüye davet etmeye başladı. Yemin sırasında yaşanan tartışmalar üzerine oturuma bir kez daha ara verildi. Sonrasında bağımsız bakanların yemin etmesi tamamlandı.

4 saat süren krizin ardından bakanların yemin töreni tamamlandı, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon tezkeresi gündeme alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN