Mehmet Akif İnan’a ‘kendi sesiyle’ vefa

Mehmet Akif İnan’a ‘kendi sesiyle’ vefa

Türk Edebiyatı’nın ‘Yedi Güzel Adam’ından biri olan Mehmet Akif İnan’ın vefatından 17 yıl sonra kendi sesinden oluşan şiirleri ‘Vefa Albümü’ adıyla yayınlandı. Üç CD’lik albüm fikri aranjör Taner Yüncüoğlu’nun yıllar önce yaptığı ses kaydından doğmuş.

IŞIL ÇALIŞKAN

Türk şair, yazar, araştırmacı, öğretmen Mehmet Akif İnan’a bir vefa albümü yapıldı. ‘Ezgi ve Şiirler’, ‘Bestelenmiş Şiirler’ ve ‘Kendi Sesinden Şiirler’ adında üç CD’den oluşan albümde, Türk Edebiyatı’nın ‘Yedi Güzel Adam’ından biri olan İnan’ın kendi sesi de yer alıyor.

Albümün müzik yönetmeni ve albümdeki parçaların aranjörü Taner Yüncüoğlu, yıllar önce İnan’ın kendisinin çalıştığı stüdyoya geldiğini, o zaman İnan’ın sesini kaydettiğini söyledi. Albüm fikrinin de o ses kayıtlarından ortaya çıktığını belirten Yüncüoğlu “Mehmet Akif İnan şiirlerini okumak için şair Mehmet Atilla Maraşlı ile birlikte çalıştığım stüdyoya gelmişti. Ben de o zamanlar üstadın sesini kaydetmiştim. Sesleri bende duruyordu. CD’lerin arasında bir şeyler araken üstadın CD’sini görüyordum. Ve böyle bir çalışma yapmak aklıma geldi. Eğitim-Bir-Sen’in toplantısında Şükrü Konuksever ile sohbet ederken üstadın kendi sesinin bende olduğunu söyledim ve değerlendirilmesini istedim. Sağ olsunlar kabul ettiler ve birlikte çıkardık bu işi ortaya” diye konuştu.

Mehmet Akif İnan’ın şiirlerini birçok şairin şiirlerinden farklı gördüğünü anlatan Yüncüoğlu, “Üstadın kelimeleri ustaca seçmiş olması onu farklı kılıyor. Onun dizelerini okurken ‘Vay be bu sözü buraya nasıl oturtmuş?, ‘Nasıl düşünmüş?’ derim kendi kendime. Bir besteci olarak şiirlere şarkı sözü gözüyle de bakıyorum. Biz besteciler besteyi şiire göre yazıyoruz ve ‘Bu da beste olur mu?’ algısı ortadan kalkıyor. Dolaysıyla müziğin tarzı enstrümanların seçimi ile kendi içinde uyumlu hale geliyor” dedi. Yüncüoğlu, albümün aranjörlüğünü yaparken dikkat ettiği noktaları ise şöyle sıraladı: “Bu özgün tarzda bir çalışma olduğu için ben de o yönde çalışmalar yaptım. Günümüzde insanların alıştığı belli tarzlar var. Bu albümde ulusal nitelikteki müzikler ağırlıklı diyebilirim. Ben de Anadolu’da yaşayan biri olarak halkın daha çabuk adapte olacağı tarzı kullandım. Sözler normal şarkı sözlerinden farklı olduğu için aranje de ona göre şekillendi.”

Sanatçılar ve değerli insanların eserleriyle gönüllerde ebediyen yaşadıklarını belirten Yüncüoğlu, İnan’ın şiirlerinin yıllardır sevenleri tarafından dinlenip paylaşıldığını söyledi. Kendisinin bu değeri fırsatı yakalamışken ortaya çıkarmaya çalıştığını kaydeden Yüncüoğlu şöyle devam etti: “Nasıl ki İstanbul’daki camiler, kervansaraylar, köprüler bu dünyada kaldığı sürece Mimar Sinan da kalacaksa Mehmet Akif İnan da eserleriyle yaşatılıyor. Böylelikle ruhları şad oluyor ve eserleri gelecek nesillere aktarılıyor.”

ONUN YÜREĞİNDEN ÇIKAN CÜMLELER LAYIKIYLA ANLAŞILACAK

Albümü yayınlayan Eğitim Bir Sen’in Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Mehmet Akif İnan’ın sadece bir öğretmen ve sendikacı değil aynı zamanda bir şair olduğunu belirterek bu albümle İnan’ın şair kimliğini ön plana çıkarmak istediklerini söyledi. Kolukısa, İnan ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “Şiirleriyle gençliğe, özellikle öğrencilerine sonsuzluk ve ölüm gibi çok kıymetli duyguları işledi. Farklı bakış açısı sağlaması dün, bugün ve yarınlar için okunması anlaşılması ve yorumlanması gereken mısralara, dizelere imza attı.” Albümün yapımcı, prodüktör ve yönetmeni Mustafa Aslantürk “Bu projeden önce ismen bilmeme rağmen şiirlerine bu kadar vakıf değildim” dedi. Aslantürk, şöyle devam etti: “Halkımızın bu güzel adamın yüreğinden çıkan cümleleri layıkıyla anlayacağını düşünüyorum. Taner Yüncüoğlu vaktinde İnan’ın ses kayıtlarını almasaydı altın değerinde olan bu şiirler meydana çıkamayacaktı.”

EĞİTİMCİ VE EDEBİYATÇI

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu başkanı şair, yazar, araştırmacı, öğretmen Mehmet Akif İnan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Öğrencilik yıllarında Hilal Dergisi ve yayınlarını yönetirken mezuniyeti sonrası Ankara’da çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1957’de ilk yazı ve şiirleri mahalli gazetelerde çıkmaya başladı. 1959’da Derya adlı bir gazeteyi yayımlayan İnan, ‘Edebiyat ve Mavera’ dergisinin de kurucuları arasında. İlk kitabı ‘Edebiyat ve Medeniyet Üzerine’yi 1972 yılında yayımlayan İnan, ilk şiir kitabını ise 1974 yılında ‘Hicret ‘adıyla çıkardı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Fen Lisesi’ne atanan İnan, vefatına kadar orada çalıştı. İnan, yaşamı boyunca 2 şiir kitabı, 2 deneme ve bir ders kitabı olmak üzere toplam 5 kitap kaleme aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN