Menopoz akciğeri sigara gibi etkiliyor

Menopoz akciğeri sigara gibi  etkiliyor

Norveç’te yapılan bir araştırma, menopozun kadınların ciğerini, 10 yıl boyunca günde 20 adet sigara içmişcesine etkilediğini ortaya koydu. Bergen Üniversitesi’nde yaşları 24-48 yaş arasında olan bin 438 kadın üzerinde yapılan araştırmada katılımcıların akciğer kapasiteleri ölçüldü.

20 yıl boyunca takip edilen bu kadınların menopoz sırasında akciğer kapasitelerinin daraldığı tespit edildi. Hatta bu daralmanın 10 yıl boyunca her gün 20 sigara içen bir kişinin ciğerleri kadar olduğu belirtildi. Bunun nefes darlığı veya yorgunluk hissine yol açacağı kaydedildi.

Araştırmanın başındaki isim Kai Triebner, “’Çalışmamız, menopozal geçiş sonrasında solunum sağlığının sürdürülmesinin önemini vurguluyor” diyerek bunun nedenleri şöyle sıraladı: “Hormonal değişikler neticesinde akciğerde sistemik iltihabın gelişmesi, osteoporoz nedeniyle ise göğüs omurlarının yüksekliği kısaldığı için bir kişinin içine çekeceği hava miktarının azalması.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN