MTV ikinci eli coşturacak ultra lükse dokunmayacak

MTV ikinci eli coşturacak ultra lükse dokunmayacak

Türk otomotiv sektörü iç pazarı canlandırmak için teşvik beklerken, geçtiğimiz günlerde açıklanan MTV zammıyla birlikte sıfır otomobilde hayal kırıklığına uğradı. Sektör temsilcileri, yükselen ikinci el pazarının bu zamla birlikte daha fazla artacağını söylerken, üst seviye lüks satışlarında ise bir sorun olmayacağını ifade etti.

Türkiye’nin üretimde ve ihracatta lokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv sektöründe, ÖTV artışı sonrası hacim kaybeden pazarın yeni MTV zammı ile daralacağı öngörülüyor. Buna karşılık kiralama ve ikinci el pazarı ise rekor bir talep bekliyor. Otoshops Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, yaz tatili, bayram gibi dönemsel nedenlerle artış gösteren 2.el pazarının okulların açılmasıyla daha da yükseldiğini belirtti. Ocak-Temmuz rakamlarının, pazarın sene sonunda 6 milyona ulaşabileceğini hatta geçebileceğini ifade eden Denizaşan şöyle devam etti; “İkinci el piyasasında ki ciddi talep artışı sürüyor. Bu yıl için artan talebi karşılayacak arz olmadığından dolayı ağustos ayına kadar fiyatlar çok hızlı şekilde yukarı çıktı. Şimdi arzda biraz artış var ve fiyatlar yerine oturdu. Tabii ki bu yeni gelen MTV artışı, 2.el pazara olumlu bir etki yapacaktır. Fakat asıl büyümeyi, bakanlığın şu anda başbakanlığa sunduğu yeni yönetmelik taslağının hayata geçmesi ile bekliyoruz.” S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak ise MTV’nin çok üst seviye lüks araçların alım satımında önemli bir kriter olmadığını söyledi. Albayrak, belli bir fiyatın üzerinde yapılan alımlarda yıllık verginin çoğu zaman sorun teşkil etmediğini ifade ederek, “MTV artışı özellikle orta sınıfta daha fazla etkili olacaktır. Eğer vergi oranları havayı kirletme katsayısına göre hesaplansa çok daha adil olacağı düşüncesindeyim. Mesela yüksek motorlu 2000 model bir aracın MTV'si çok çok düşük seviyelere geliyor. Fakat bu araçlar çevreyi en çok kirleten otomobillerin başında geliyor. Bu durum gayet normal ve daha eski model 2. ellere yönelimi artıracaktır, çünkü aynı model yılı araçlarda vergi değişmeyecek.” Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, vergi yükünün ağırlaştığını belirterek, “İhracat şampiyonu otomotiv, ödediği vergilerle devletin kasasına en çok gelir sağlayan sektörlerden birisidir. Araç satışlarında alınan yüksek KDV ve ÖTV’ler sektörün gerçek kapasitesine ulaşmasını engelliyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN