‘Mucize’den kansere deva buldular

‘Mucize’den kansere deva buldular

Kanser tedavisinde önemli bir adım atıldı, bilim insanları kanseri mucizevi şekilde atlatan kişilerden alınan hücrelerle bir tedavi geliştirdi. Potansiyel buluşun gelecek yıla kadar hazır olabileceği belirtiliyor.

İngiliz bilim insanları, kanseri mucizevi bir şekilde atlatan hastalardan aldıkları kan hücreleriyle bir bağışıklık sistemi terapisi geliştirdi. Kanserli hücreleri iyileştirecek potansiyel tedavi kür, hastalarda kullanılmak üzere önümüzdeki yıl hazır olacak. Bilim insanları, donörlerin bağışıklık hücreleri sayesinde bir yol bulacaklarına inanıyor.

Londra’daki King’s College’tan bir ekip laboratuvar testlerinden dolayı çok heyecanlı olduklarını söyledi. Terapi nötrofil hücreleri yani vücudun yabancı istilacılara karşı ilk savunma hattını oluşturuyor. Bu tür hücrelerin bazı şanslı kanser hastalarının ölümcül kanserlerden mucizevi bir şekilde kurtulmasına yardım ettiği, bunun kendiliğinden ve açıklanamayacak olduğu kaydediliyor. Araştırmacılar, pankreas kanseri olan bir kişi üzerine odaklandı. İngiltere’de her yıl 9 bin 600 kişiye pankreas kanseri teşhisi konuluyor, bu kişilerin 8 bin 800’ü yaşamını yitiriyor. Yapılan araştırmada nötrofil tedavisinin önemli bir avantajının bir vericinin hücrelerinin ciddi reddedilme korkusu olmaksızın herkese verilebileceği olduğu belirtildi. Vücutta sadece beş gün yaşayan nötrolfiller, alıcının bağışıklık sistemi vitese girmeden kayboluyor. Bir kanser hücresini yabancı olarak tanımlamayacakları ve hatta tümörleri diğer bağışıklık sistemi ajanlarından koruyabileceklerinin kanıtı bulundu. Ancak kanseri hedef aldıklarında ölümcül verimlilikle bunu yapıyor, 24 saat içinde test edilen kanser hücrelerinin yüzde 95’ini yok ediyorlar. Kanser üzerine çalışan bilim insanları bu gelişmeyi ‘umut verici’ olarak nitelendirdi. Araştırmacılar, önde gelen biyoteknoloji şirketleri ile birlikte hastalar üzerinde erken denemeler hazırlıyor. Araştırmanın başındaki isim Profesör Farzin Farzaneh, daha önce düşünülmemiş kanseri öldürebilen hücre üretiminin ilk sonuçlarından çok heyecanlandıklarını söyledi. LIfT Biosciences’ın yöneticisi Alex Blyth tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi: “Kanseri idare etmekten bahsetmiyoruz. Beş ile altı hafta boyunca haftada bir kez alacağınız bir tedavi terapisine bakıyoruz. Laboratuvar ve fare model deneyimlerimize dayanarak, hastaların tam bir iyileşme yaşadıklarını umuyoruz. Nihai amacımız son derece güçlü kanseri öldüren nötrofillerin dünyadaki ilk hücre bankasını oluşturmak.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN