Musul’un ‘Suriye kapısı’ kapanıyor

Musul’un ‘Suriye kapısı’ kapanıyor

Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunda bir kritik eşik daha aşıldı. Musul ile Tel Afer arasındaki son otoyolu da ele kesen Irak güçleri, kentin ‘Suriye kapısı’ olarak bilinen girişine çok yaklaştı. IŞİD lideri Bağdadi ise ‘veda’ konuşması yaptı, gerilla savaşına dönüş talimatı verdi.

Irak’ta terör örgütü IŞİD’in elinde bulunan son büyük kent olan Musul’un kurtarılması için yapılan operasyonlar devam ediyor. Kentin Dicle Nehri’nin doğusundaki bölümünün kurtarılmasının ardından batı yakasında operasyonlar devam ederken, Irak güçleri buradaki IŞİD militanlarını tamamen kuşatmaya çok yaklaştı. Dicle Nehri yakınlarındaki su arıtma tesisini ele geçiren Irak güçleri, Musul ile Tel Afer’i birbirine bağlayan ‘Suriye Otoyolu’nu kesmeyi başardı. Böylece örgütün iki kent arasındaki en önemli ikmal yolunu kaybetmiş oldu. Buna karşın kuşatmanın henüz tam olarak gerçekleştirilmediği bildirildi. Reuters ajansına telefonla bilgi veren bir Iraklı general, ordu ve milis güçlerinin kentin ‘Suriye kapısı’ olarak adlandırılan kuzeybatı girişine bir kilometre mesafede olduklarını belirtti. General, “Yol denetimimiz altına girmiş sayılır. Görüş alanımız içinde” dedi. Ajansa konuşan Musul sakinleri de otoyolu dünden beri kullanamadıklarını belirtti. Otoyol, Musul’u yine terör örgütü IŞİD’in elinde bulunan 60 kilometre batıdaki Tel Afer kentine ve Suriye sınırına bağlıyor. Yolun alınması, Musul’da kalan IŞİD militanlarının daha da küçük bir bölgeye sıkıştırılması anlamına geliyor.

Öte yandan IŞİD lideri Ebubekir el Bagdadi’nin, Irak güçlerine karşı çatışmalarda yenilgiyi kabul ettiği ve örgüt militanlarına kırsal alanlara kaçarak ‘gerilla savaşına dönüş’ talimatı verdiği öne sürüldü. Beyrut merkezli El Sümeyra televizyonuna konuşan Iraklı bir kaynak “Bağdadi’nin bir veda konuşması yaptığını ve IŞİD’in nasıl bir süreçten geçtiğini anlattığını” söyledi.

IŞİD, Haziran 2014’te Musul’u ele geçirdikten sonra “Irak Şam İslam Devleti” olan adını “İslam Devleti” olarak değiştirmiş ve örgüt lideri Ebubekir Bağdadi halifeliğini ilan etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN