Nijerya'da görülen lassa ateşi nedir? Lassa ateşi belirtileri

Nijerya'da görülen lassa ateşi nedir? Lassa ateşi belirtileri

Koronavirüs paniği dünya gündemini yeterince sarsmışken, bu defa da Nijerya’da lassa ateşi adı verilen bir virüs çeşidi medyada yer aldı. Nijerya’dan gelen salgın haberi lassa ateşi belirtileri de merak konusu oldu. İşte gelişmeler…

 

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da lassa ateşi sebebiyle ölümler meydana geldi. Ülkede 2020 yılının ilk günlerinden beri rastlanan salgın can aldı. Peki Nijerya acil durum ilan edilmesine neden olan lassa ateşi nedir? Belirtileri nelerdir? Tüm bilgiler karar.com’da…

LASSA ATEŞİ NEDİR?

Lassa ateşi, arenavirüs virüs ailesinin bir üyesi olan Lassa virüsünün neden olduğu akut bir viral hemorajik hastalıktır.

İnsanlar genellikle idrar veya enfekte olmuş Mastomys sıçanlarının dışkısıyla kontamine yiyeceklere veya ev eşyalarına maruz kaldıklarında Lassa virüsü ile enfekte olurlar. Hastalık, Batı Afrika'nın bazı bölgelerindeki kemirgen popülasyonunda endemiktir.

Lassa ateşinin Gana, Benin, Liberya, Gine, Sierra Leone, Mali, Nijerya ve Togo'da endemik olduğu bilinmektedir, ancak muhtemelen diğer Batı Afrika ülkelerinde de bulunmaktadır.

Kişiden kişiye enfeksiyonlar ve laboratuvar bulaşması, özellikle yeterli enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin yokluğunda sağlık bakım ortamlarında meydana gelebilir.

Tanı ve acil tedavi şarttır. Genel vaka ölüm oranı yüzde 1'dir. Lassa ateşinin şiddetli klinik prezentasyonu ile hastaneye yatırılan hastalarda vaka ölümlerinin yüzde 15 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Rehidrasyon ve semptomatik tedavi ile erken destekleyici bakım, sağkalımı artırır.

İlk olarak 1950'lerde tanımlanmış olmasına rağmen, Lassa ateşi hastalığına neden olan virüs 1969'a kadar tanımlanmamıştır. Virüs, Arenaviridae virüs ailesine ait tek sarmallı bir RNA virüsüdür.

Lassa virüsü bulaşmış insanların yaklaşık yüzde 80'inde semptom görülmez. 5 enfeksiyondan 1'i, virüsün karaciğer, dalak ve böbrekler gibi çeşitli organları etkilediği ciddi hastalıklarla sonuçlanır.

20-01/30/lassa-atasi.jpg

TARİHİ

Lassa ateşi ilk olarak 1950'lerde tanımlandı ve viral partikül, 1969'da enfekte bir obstetrik hastaya baktıktan sonra Nijerya, Lassa'da ölen üç misyoner hemşireden teşhis edildi. Lassa ateşi, Ebola ile benzer bölgelerde Batı Afrika alt bölgelerinde meydana gelen hemorajik ateş virüslerinden biridir.virüs. Sierra Leone, Liberya, Gana ve Nijerya en çok etkilenenlerdir. Etraftaki bölgeler de risk altındadır, çünkü virüsü taşıyan kemirgenler Doğu Afrika boyunca Batı'da çok yaygındır. Dünyada her yıl 100.000 ila 300.000 Lassa ateşi vakası vardır. Lassa humması, özellikle Sierra Leone ve Liberya'yı ağır bir şekilde etkilemekte ve burada her yıl yaklaşık 5.000 ölüme ve hastanelere kabullerin yaklaşık% 10-16'sına neden olmaktadır. Ölümler özellikle çocuklarda yaygındır. Vaka ölümleri genel olarak% 1'dir ( Ebola virüsündeki % 70 ile karşılaştırıldığında ). Şiddetli vakaların vaka ölümleri% 15'tir.

Nijerya'da 2018'in başlarında Mart ayında bildirilen 300'den fazla pozitif vaka ile alışılmadık derecede yoğun bir salgın ortaya çıktı. Bauchi, Plateau, Edo, Ondo ve Ebonyi Eyaletlerinde vakalar bildirildi. 4 Mart 2018 tarihinden itibaren en az dördü ölen 16 sağlık çalışanı teşhis edildi. Çok sayıda vaka ile birlikte bu salgın için vaka ölüm oranları% 20'yi aştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi tarafından bir Haftalık Epidemiyolojik Rapor hazırlanmıştır.

Sağlık Nijerya Bakanı Profesör Isaac Adewale, açıkladı aşı Lassa virüsüne karşı 2018 Dr. Chikwe Ihekweazu, Hastalık Kontrol Nijerya Merkezi'nin CEO sonuna kadar gelmeden, geliştirilmiş farkındalığın önemli gelişmeler stresli ve yeteneğini genişledi Son yıllarda Lassa ateş virüsü testi. Dr. Ihekweazu, Lassa ateşinin mevcut ve gelecekteki salgınlarını kontrol altına almak için enfeksiyon önleme tedbirlerine ve topluluk sağlık önlemlerine daha fazla bağlı kalmayı teşvik etmiştir . Lassa ateşi ABD'de nadiren teşhis edildi. 1969'dan beri sadece altı tanısı konuldu. Son vaka Mayıs 2015'te New Jersey'de Liberya'dan seyahat eden bir hastada teşhis edildi. ABD vakaları uluslararası yolcuları içeriyordu veya Batı Afrika'daki kemirgenlere maruz kaldıktan sonra enfeksiyonla gelen göçmenler.

Hemorajik ateş virüslerini inceleyen bilim adamları arasında, Teksas Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Epidemiyoloji Profesörü Dr.Susan P. Fisher-Hoch, Lassa virüsü ile kapsamlı bir şekilde çalıştı, primat çalışmaları yürüttü ve Nijerya'daki çeşitli salgınları araştırdı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC). CDC Özel Patojenler Laboratuvarı, Viral Hastalıklar Bölümü Şube Başkan Yardımcısı iken, Sierra Leone Lassa Ateşi Araştırma Birimi'ni denetledi ve Lassa ateş aşıları ve diğer hemorajik ateşler hakkında önemli araştırma makaleleri yayınladı.. Epidemiyoloji öğrencilerinin çoğu (hastalıkların nasıl yayıldığına dair çalışma), Şef, Özel Patojenler Laboratuvarı, Seviye 4: CDC Virüs Avcıları ile evlendiği kocası Dr. Joe McCormick ile yaptığı çalışmaların hikayesini biliyor. Dr. Fisher-Hoch, bilim ve tıbba olağanüstü katkılarından ötürü 2008 yılında Uluslararası Teknoloji Onur Listesi'ne seçildi.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL BULAŞIR?

Lassa ateş virüsü esas olarak bir zoonozdur (hayvan kaynaklı veya hayvanlardan insanlara yayılan bir hastalık). Enfekte olmuş multimamat sıçanların dışkıları veya idrarı ile kirlenmiş ev eşyaları, yiyecek, su veya hava ile temas yoluyla insanlara yayılır ( Mastomyces natalensis). Bu kemirgenler Batı Afrika'da evlerde yaşıyorlar ve bu virüsü hasta olmadan dökebiliyorlar. İnsanlar en sık kemirgen atılımlarının aerosolleri ile kontamine olmuş havanın solunması, virüsü yiyeceklerde veya kontamine kaplarda yutması, multimamat sıçanları (çalı eti veya yabani et olarak adlandırılan vahşi veya evcil olmayan hayvanların etleri) hazırlayıp yiyerek enfekte olurlar. bir incelik) ve açık yaralarla temas. Lassa ateş virüsünün Gana, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya'da endemik (her zaman mevcut) olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca Fildişi Sahili, Benin, Gine, Burkina Faso, Mali, Senegal, Gambiya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de tespit edilmiştir. Vakaların raporlanması tutarlı değildir ve sıçanlar Batı, Orta ve Doğu Afrika'da mevcuttur, bu nedenle bu alanlarda vakalar mümkündür.

Gezginler evlerde veya sağlık koşullarının yetersiz veya kalabalık yanı sıra sağlık ve Batı Afrika'da sağlık tesislerinde hizmet veren laboratuvar profesyonellerinin alanlarında kalan Batı Afrika, riski en bulunmaktadır. Enfeksiyon önleme yöntemleri, sağlık çalışanlarının enfeksiyonunu azaltmak ve sağlık tesislerine yayılmak için kritik öneme sahiptir.

Ciddi komplikasyonlar ve ölüm riski en yüksek olanlar üçüncü trimesterdeki gebe kadınlardır . Ölü doğum veya fetal kayıp gebeliklerin % 95'inde görülür.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN