Para zengini değil fakiri mutlu ediyor

Para zengini değil fakiri mutlu ediyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, yaptığı araştırmalara göre, gelişmiş ülkelerde gelir artışının mutluluk etkisi yaratmadığını, gelişmekte olan ülkelerde ise bu durumun tersine işlediğini ifade ederek, “ABD, Fransa ve Japonya’da son 50 yıllık dönem incelendiğinde, gelirin sürekli artmasına rağmen mutluluk seviyesinde önemli bir artış görülmüyor” dedi.

Şeker, ülke ekonomisinin büyüklüğüyle mutluluk arasındaki ilişkinin her zaman doğrusal olmadığına dikkati çekerek, “Bireysel gelirin artması da sürekli olarak mutluluğu artırmıyor. Nobel ödüllü iktisatçı Deaton’un yaptığı araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’nde en fazla mutluluğun sağlandığı ortalama gelirin yıllık 75 bin dolar olduğu, bu gelirin üstüne çıkıldığında mutluluk seviyesinin artmadığı görülüyor. Ben de Türkiye için böyle bir çalışmayı başlattım.” diye konuştu. Doç. Dr. Murat Şeker, mutluluk ekonomisiyle ilgili yaptığı çalışmalarda kamu harcamaları ile mutluluk arasındaki ilişkiyi incelediğini aktararak, artan kamu harcamalarının her zaman mutluluk getirmediğini, kimi zaman mutsuzluğa bile neden olabildiğini kaydetti.

Şeker, “Öte yandan vergiler bir yandan kullanılabilir geliri azaltarak mutsuzluk yaratırken, vergilendirme sonucunda, nitelik ve nicelik olarak artan kamu hizmetleri vatandaşların mutluluk seviyesini yükseltiyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN