PKK'dan Sincar'da özerklik ilanı

PKK'dan Sincar'da özerklik ilanı

PKK’nın kurdurduğu “Şengal Yezidi İnşa Meclisi”, Peşmerge Güçleri ve uluslararası koalisyon tarafından IŞİD’den kurtarılan Musul’un Sincar (Şengal) ilçesinde “özerklik” ilan etti.

PKK'ya bağlı “Sincar Yezidi İnşa Meclisi”, 29 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantının ardından Irak'ın Musul ilinin Sincar ilçesinde özerklik ilan etti. Örgüt sözcüsü Salih Xidir, Merkezi Irak Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin “Sincar Özerk Yönetimi”ni tanıması istendi.

Salih Xidir, “Sincar halkı olarak 3 Ağustos 2014 soykırımını unutmayacaklarını ve binlerce Yezidi Kürt’ün katledildiğini, binlercesinin de kaçırıldığını ve akıbetlerinin hala belirsiz olduğunu” ifade etti.

"Peşmergeler kaçtı"

IŞİD’in gelişiyle birlikte “Peşmergelerin kaçtığını” ve 13 Kasım’da Sincar’in “Kahramanca bir direnişle çetelerden temizlendiğini” söyleyen Xidir, şu ifadeleri kullandı:

“Tartışmalar sonucunda toplantımız 22 karar aldı. Bu kararlar aynı zamanda Kurucu Meclis’in Sincar Özerk Yönetimi’nin ilanı için program niteliğindedir. Sincar Özerk Yönetimi bugünden itibaren çalışmalarını bu kararlar temelinde yürütecek ve kendini yönetecektir.”

"Savunmadan ve iç güvenlikten sorumluyuz"

Söz konusu gelişme Barzani’ye bağlı Peşmerge Güçleri ile PKK arasındaki mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edildi.

Bildirgede, “Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ), Sincar’in sınırlarının savunulmasından ve iç güvenliğinden sorumlu güç olarak görülmesi” istenerek, “Peşmerge Güçleri ile ortak polis gücünün de ortak bir komutanlık çatısı altında bu görev ve sorumluluğu yerine getirebileceği” duyuruldu.

Bildirgede, Başik, Bacanan ve Şeyhan kasabasındaki halkın da özerk yönetimlerini ilan etmeleri istendi.

Sincar, Kasım ayının başlarında Peşmerge güçlerinin ABD'nin hava desteğiyle yaptığı operasyonla IŞİD'in elinden kurtarılmıştı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi operasyona PKK'nın katılmadığını açıklamış, PKK ise operasyonda yer aldığını iddia etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN